EM TuningJMB Retrofits
Results 1 to 20 of 20
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    9

    New to this site - Problem with Audi A3

    Hi There,

    I am new to this site and not sure if i have posted this in the right place.

    I have a 2003 audi a3 1.6se and have a fault which is showing the following symptoms:

    - Overly underpowered.
    - Not starting smoothly, and sometimes stalling while creeping in traffic etc
    - Cold air through air con despite turning the temp as high as 26!
    - Very rough drive with revs dropping sharply during gear change.
    - Alot of rev play during idle.
    - Fan at the front of the car would spin up extremely fast!

    I did take it to a friend who is a mechanic and he noticed the breather pipe was cracked and replaced it, and replaced the temp sensor, but the problem is still there, and the engine management light and esp light are on

    I noticed there was a post with the same thing but noone said what the problem was. Does anyone know? or will they please be able to help?

    Any comments would be greatly appreciated!

    Thanks!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Did the mechanic scan the car for faults?

    It sounds to me like you probably need to change the MAF and thermostat, but withou fault codes its hard to say for 100%

  4. #3
    subby's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Posts
    128
    temprature sensor, and probaly the thermostat aswel.

    edit: just noticed youve already replaced the temp sensor....as said above - go with maf next.
    1996 JDM Celica GT Four

  5. #4
    reptor245's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Torquay
    Posts
    1,150
    Quote Originally Posted by njsupplies View Post
    I have a 2003 audi a3 1.6se - Overly underpowered.
    Thats normal. 1.6 are sloooooow
    Audi A3 1.8 Turbo, Wietec Ultra GT 40mm kit, 3" Full Custom Stainless Steel Exhaust, Custom Code stage 1 remap, 17" RS4 Alloys, Whiteline ARB

  6. #5
    Essflee's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    2,007
    Sounds like more than one problem, I'd go with the thermostat and possibly maf or a coil pack or 2 breaking down...
    revo'd

  7. #6
    mark_sarah's Avatar
    Limp mode!

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Norwich
    Posts
    203
    Always a good idea to see a vag com tester before you throw any money away......

    Other than that ...
    My mate had some of your described faults, and replacing the Mass Air flow sensor solved all of his problems. He never had the fault with the interior heating, so i would say the same as above the thermostat.
    The MAF sensors are available cheap enough on ebay, but make sure you get the correct part number otherwise it will cause more problems.

    Note: If you are a newbie, i would recomend you getting your fault codes reset once you have sorted that problem out, will help to identify any further faults.
    Last edited by mark_sarah; 2nd December 2009 at 09:21.

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    178
    dont mess about mate looking yourself, i spent a week poking around, the guys are probably correct in what they say, but get it checked with vag com or whatever, 2 min job and my problem was solved, it was the MAF

  9. #8
    pauldazzle's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    634
    Try unplugging the MAF. If the car then runs ok you have a dead MAF.
    A4 Avant B6 1.9 TDI 130 Sport (6) Moro Pearl Blue, GMBH S Line Kit, Decat, 165bhp remap, EGR delete, K&N panel, Dunlop SP Sport Max, Full Leather, Cruise Control, Full DIS, Bose, Audi phone prep, Cooled Glove Box, Rear privacy glass, Rear parking assist.
    2003 Seat Ibiza 1.2 TSI FR in Lima green.

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    9
    Hi Guys, thanks for the help, took it to audi care in leeds, he just replced the temp sensor again and same fault came up after 2 miles!!!! rang Audi and they said sounds like a wiring problem, taking it back to Audi care as they charged 100 to go on a machine and fit a new temp sensor!!!

  11. #10
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Yorkshire
    Posts
    307
    Christ! I wouldn't be happy with that. My motor's gone through a load of temp sensor's in its time, they must be a crap part or maybe just a bit of bad luck.

    IMO I've heard bad reports from AudiCare and from the Audi main Stealer in Leeds (My sister's A3TQ came back to her with no gearbox oil after they were changing and 'forgot' to replace it).

    I've use IVC in Leeds since I got my A3 in 2003 and theyre a bunch of knowledgeable guys. I believe they'll hook it up and diagnose your fault for free, they just bring the lappy out, plug in and bob's your uncle. By all means private msg me if you want the details.

  12. #11
    pauldazzle's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    634
    Cold air through the heater would suggest that you have an air lock or a blockage in the cooling system.
    A4 Avant B6 1.9 TDI 130 Sport (6) Moro Pearl Blue, GMBH S Line Kit, Decat, 165bhp remap, EGR delete, K&N panel, Dunlop SP Sport Max, Full Leather, Cruise Control, Full DIS, Bose, Audi phone prep, Cooled Glove Box, Rear privacy glass, Rear parking assist.
    2003 Seat Ibiza 1.2 TSI FR in Lima green.

  13. #12
    pauldazzle's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    634
    Take the expansion tank cap off, put the heater on maximum & let the car warm up untill the fans come. Rev the car up to about 3000rpm & hold it there for a couple of minutes. Squeeze the top & bottom rad hoses to help move any trapped air. Keep an eye on the coolant level in the expansion tank & top up if it drops.
    A4 Avant B6 1.9 TDI 130 Sport (6) Moro Pearl Blue, GMBH S Line Kit, Decat, 165bhp remap, EGR delete, K&N panel, Dunlop SP Sport Max, Full Leather, Cruise Control, Full DIS, Bose, Audi phone prep, Cooled Glove Box, Rear privacy glass, Rear parking assist.
    2003 Seat Ibiza 1.2 TSI FR in Lima green.

  14. #13
    pauldazzle's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    634
    BTW If when the engine has warmed up the rad bottom hose is still cold, you have still got an air lock or the thermostat is stuck closed.
    A4 Avant B6 1.9 TDI 130 Sport (6) Moro Pearl Blue, GMBH S Line Kit, Decat, 165bhp remap, EGR delete, K&N panel, Dunlop SP Sport Max, Full Leather, Cruise Control, Full DIS, Bose, Audi phone prep, Cooled Glove Box, Rear privacy glass, Rear parking assist.
    2003 Seat Ibiza 1.2 TSI FR in Lima green.

  15. #14
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    9
    Thanks for that!!!

    Ive got it booked in for tomorrow to have the electric thermostat changed, the guy at this other audi specialist garage reckons thats what it is so fingers crossed it should be sorted!

  16. #15
    pauldazzle's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cardiff
    Posts
    634
    Electric thermostat??? What the hell is that??
    A4 Avant B6 1.9 TDI 130 Sport (6) Moro Pearl Blue, GMBH S Line Kit, Decat, 165bhp remap, EGR delete, K&N panel, Dunlop SP Sport Max, Full Leather, Cruise Control, Full DIS, Bose, Audi phone prep, Cooled Glove Box, Rear privacy glass, Rear parking assist.
    2003 Seat Ibiza 1.2 TSI FR in Lima green.

  17. #16
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    9
    Its just a thermostat but on the a3 its an electrical one, and you cant get it seperately, you have to buy the housing too! comes to about 60 for the part

  18. #17
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,075
    There are loads of people on here that would scan for a few beers mate as it might not be the said issue, although maybe is, just if you've spent 100 already without success & now spending more that may or may not fix, seems rather more sensible imho to go down the almost free scan route 1st rather than run to a garage straight away.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

  19. #18
    audi a3-se

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    birmingham
    Posts
    60
    hi ive got the same car and same engine and ive got the same problem only my engine will not warm up at all stays right down on the temperature and of a morning it doesnt want 2 start ive been told this is down to my fans playing up though ive had my air flow meter changed my thermostat housing cuz mine was cracked and still the same had it plugged in and ive got 2 sensors down one on the radiator and one on the thermostat housing so once ive had them changed i will let u knw if this was my problem

  20. #19
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    9
    I managed to get my money back from MERC CARE in Leeds (dont anyone ever go there!) and took it to IVC in Leeds and they changed the thermostat and it seems to have sorted the problem! i have heat, the fans turn off and the temp goes up to 90 degrees! and there is no more juddering when creeping in traffic!

  21. #20
    NHN
    NHN's Avatar
    Modmetractor

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Coding Something
    Posts
    27,075
    Result, so site install of stat then or just non working.

    OEM RETROFITS - CRUISE CONTROL - SAT NAV - BLUETOOTH - AMI - HEADLIGHT SYSTEMS

    PARKING SYSTEMS - DIAGNOSTICS - FAULT FINDING - BODYWORK - PAINTWORK

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO