Monster MotorsportBadger5
Results 1 to 16 of 16
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Posts
    9

    MY CAR WON'T PASS MOT!!

    HI, I have a major prob with my car, its an R reg 1.6 Audi A3 with s line kit and running gear.... anyway it wont go through MOT! It passes on evrything except emmissions, when the idling test is done water and smoke come out the exhaust, we have recently had the head done, changed the throttle body, changed the cat. The car does not overheat, there is no water in the oil or oil in water etc, taken it to mechanics, no one knows what is wrong with it!! Its been off the road for six months now as no mot on it.......... I want my car back, do i just change the engine or what......., dont know what it can be.........has anyone any ideas? Is this a known problem? Any advice most welcome.........thanx samantha

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Imteyaz's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Warwickshire
    Posts
    526
    Start by getting someone to scan for any fault codes.

    When were the spark plugs / oil and air filter last changed? If they haven't been changed in a while, I would try that first than go for a re-test. If the oil is too thin and the engine is 'worn', it can get up the bores and burn off, if the air filter is dirty / blocked it could cause overfuelling from the lack of air being drawn in.

    HTH,
    Imteyaz.

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Posts
    9

    my car wont pass mot!

    Hi and thanx, weve done a complete oil change and service, plugs leads etc.......the head has just gone back to be pressure tested to the guy that skimmed it... he says its fine so taking it to someone else for second opinion.....next step will have to be diagnostics then wont it..... Money is tight at the moment too with xmas and supposed to be moving in Feb..... been told today when phoned VAS in Newquay that its possible the engine block could be cracked!!!!

    Looking for another car to buy for me in the meantime as i have a feeling it will take a while for this one to be on the road again........... thanx samantha

  5. #4
    Imteyaz's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Warwickshire
    Posts
    526
    Keeping fingers crossed for you....

    I'm doubtful if it is the block that has cracked, most VW / Audi / Seat engines last almost forever (when looked after). I have heard of rod failure on turbo engines suffering from oil starvation which end up with a big hole in the block but not cracked blocks.

    If in doubt, take it to another mechanic / specialist for a second opinion. I'm not sure who is local / recomended in your area but I'm sure someone on this forum can point you in the right direction.
    Imteyaz.

  6. #5
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    My monies on the Lambda sensor Flush the engine, change the oil and filter, try not to use long life (5w30) go for 10w40, good luck
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  7. #6
    Biggied's Avatar
    They called him mellow yellow.

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Scotland
    Posts
    202
    I'm not sure by your description but if its the FAST IDLE emission test thats giving problems then this is normal, theres a note in the MOT manual that states some A3 1.6 cannot always hold a fast idle even when theres nowt wrong with it, It dosn't sound like this is the problem as its usually noted by the fact that you can't hold a steady fast idle & the revs just keep climbing. There may be more to it than I can remember but I'd get the tester to check the manual to be 100% sure.

    Cheers Ewan.
    Last edited by Biggied; 23rd November 2009 at 19:02.
    210hp 8L S3 quattro.

  8. #7
    Biggied's Avatar
    They called him mellow yellow.

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Scotland
    Posts
    202
    Quote Originally Posted by samanthathepinkpanther View Post
    .....next step will have to be diagnostics then wont it..... Money is tight at the moment too with xmas and supposed to be moving in Feb.....
    Just noticed the above part of your post but I'm not sure I've pick you up correctly. You've spent a fair bit of cash trying to cure a problem by just throwing parts at it & only now that who ever is trying to fix it is scratching there head you believe diagnostics are needed.

    The first step of any emissions related problem should be diagnostic checks via a fault code scan then checking the lambda readings/correction factors. If this hasn't been done yet I'd recommend & new mechanic as the next step.

    Sorry if I'm coming across as being negative towards your situation but I just don't understand this backward way of working, Its seems to be a very common mistake of uneducated mechanics but as long as the labour rate is lower that a dealer customers seem to find it acceptable but I defo wouldn't.

    Cheers Ewan.
    210hp 8L S3 quattro.

  9. #8
    reptor245's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Torquay
    Posts
    1,150
    Quote Originally Posted by samanthathepinkpanther View Post
    been told today when phoned VAS in Newquay that its possible the engine block could be cracked!!!!
    Were abouts you from?
    Audi A3 1.8 Turbo, Wietec Ultra GT 40mm kit, 3" Full Custom Stainless Steel Exhaust, Custom Code stage 1 remap, 17" RS4 Alloys, Whiteline ARB

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    188
    just wondered if vas is the garage i mentioned in the other thread u posted just outside newquay near the morrisons hope u get it sorted sounds like a nice car

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Posts
    9

    my poor car

    Quote Originally Posted by reptor245 View Post
    Were abouts you from?
    Hi, Im in Camborne in Cornwall........

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2009
    Posts
    9

    my car wont pass mot!

    Quote Originally Posted by djdougalno1 View Post
    just wondered if vas is the garage i mentioned in the other thread u posted just outside newquay near the morrisons hope u get it sorted sounds like a nice car
    Hi, yes thats the one, I phoned them today, have you heard if they are any good or not? Im worried about how much its going to cost me...... thnx samantha

  13. #12
    S3 Wannabe's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Cornwall
    Posts
    196
    Quote Originally Posted by samanthathepinkpanther View Post
    Hi, yes thats the one, I phoned them today, have you heard if they are any good or not? Im worried about how much its going to cost me...... thnx samantha

    don't go there! call rk engineering at st agnes!
    Silver 2003 S4 Avant

  14. #13
    fingermouse's Avatar
    thats me

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2004
    Location
    west yorkshire
    Posts
    3,762
    A shot in the dark but this happened to my mums civic we did everything but couldn`t find anything, turned out to be the baffles in the rar box that had gone and blocked the rear box with the wadding in the baffles. Changed it and it passed. We had done cat, manifold, lambar sensor, plugs, leads, even Vtec system.
    Last edited by fingermouse; 23rd November 2009 at 21:54.
    red to red black to black blue to bits

  15. #14
    Nilz's Avatar
    Defo worth the wait :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    10,092
    Get the diagnostics done and then go from there, that will be your starting point.

    If you have a look there is a sticky with a list of users with VAGCOM, who should be able to run a diag for you if there is anyone local, hopefully you will make some positive progress from there....

    Also my bet is on the lambda sensor as well, I had the same issue on mine.

  16. #15
    fjtwelve's Avatar
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Falmouth, Cornwall
    Posts
    765
    If RK don't sort you out Celtic Tuning are a bit further up the road at Roche, can do the diagnostics and the mechanical work - they tune most things but are VAG servicing specialists. 01726 892 873
    2001 A6 Avant 2.5TDi quattro Sport 180hp+TurboDynamics MD438 hybrid+Bosio Race683s+3" exhaust+Celtic Tuning remap - now with adamss24 replaced with runabout
    2007 BMW 535d AM Sport + Celtic remap
    2004 A4 Avant 1.9TDi quattro Sport 130hp + Superchip - sold & replaced by
    2005 Audi TT 1.8T
    1988 Yamaha FJ1200 120hp finally traded after 23 years for
    1986 Yamaha FJ100 (1300 barrels shhh!) with too many bits to mention
    2011 BMW 320d M Sport son #1
    2004 Suzuki SV650 S son #2

  17. #16
    BertieBark's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    West London, UK
    Posts
    2
    i just had the same problem, replaced the Cat, plugs and air filter and that didn't fix it. Scoped the lambda with vagcom and found it was only working intermittently so i changed that and got a pass :D

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO