Monster MotorsportChris Nott
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Gavin Cooper's Avatar
    More power captain

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    BRISTOL
    Posts
    92

    An unusual misfire question

    I have a strange misfire problem that I cannot find a thread on anywhere else.

    Every time I take my foot OFF the accelerator and coast I get multiple cylinder misfires. No misfires on acceleration and car feels great. This happens on cold starts and when warm.

    VAGCOM results show:

    4 Faults Found:
    16684 - Random/Multiple Cylinder Misfire Detected
    P0300 - 35-10 - - - Intermittent
    16687 - Cylinder 3: Misfire Detected
    P0303 - 35-10 - - - Intermittent
    16688 - Cylinder 4: Misfire Detected
    P0304 - 35-10 - - - Intermittent
    16685 - Cylinder 1: Misfire Detected
    P0301 - 35-10 - - - Intermittent

    Usual checks have been made. Leak test done, all ok. Coils packs are one year old. All genuine. Spark plugs are new. New MAF.

    I'm getting fuel pump changed next week, so hopefully it could be that. But lambda values all look ok and rich up nicely under boost. Wouldn't a dodgy fuel pump show incorrect lambda values??

    Anyone else had similar problem? (I know it's a long shot!)

    Cheers,
    G
    S3 (01) \330bhp & 332 ft lb

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    h100vw's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Down South, next stop Antarctica
    Posts
    215
    I am not thinking fuel pump. That would probably cope on part throttle even if it was on it's last legs. Hitting boost would probably cause it to lean out and bog down.

    Have you logged, timing pull, MAF and boost 002, 020 and 031.

    The 'off throttle' bit makes me think it's not fuel.

    Do you have a CAT fitted? You get pops and bangs without them.

    Did it develop or just appear one day?

    What are the plug gaps like?

    Maybe swap the coilpack from #2 into another cylinder and see if the misfire moves.

    Gavin

  4. #3
    Gavin Cooper's Avatar
    More power captain

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    BRISTOL
    Posts
    92
    Quote Originally Posted by h100vw View Post
    I am not thinking fuel pump. That would probably cope on part throttle even if it was on it's last legs. Hitting boost would probably cause it to lean out and bog down.

    Have you logged, timing pull, MAF and boost 002, 020 and 031.

    The 'off throttle' bit makes me think it's not fuel.

    Do you have a CAT fitted? You get pops and bangs without them.

    Did it develop or just appear one day?

    What are the plug gaps like?

    Maybe swap the coilpack from #2 into another cylinder and see if the misfire moves.

    Gavin
    Thanks fore the reply Gav. It makes perfect sense if I'd just thought about it! No throttle = no fuel...hmmm...I'm obviously a little slow.

    I've just had the car in to MRC who did some logs and said the car is fine.

    Timing pull? Block 020? Yes this was logged and there is little or no timing retardation taking place. Which I understand is a good thing.

    MAF and Boost have also been logged. MAF is maxing at 232 g/s and Boost at 1.48 Bar which, given I have standard injectors, is about right MRC said
    (both figures smooth and consistent).

    When I had the BT upgrade done I had a hi-flow sports CAT installed as well as the Supersprint exhaust. There is a problem currently with the exhaust - it was rubbing on the prop shaft which wore a hole through it!!! It's been fixed for now until MRC can do it properly at the weekend. However I am sometimes getting pops and bangs from my exhaust when I take my foot off the throttle.

    The misfire has been happening on the old NGK standard issue plugs as well as the new ones MRC installed (side-firing ones).

    As the misfire occurs across all cylinders, forgive my ignorance, but I can't see what good it would do moving coil pack number 2 to another cylinder?

    Thanks for the advice. I'm going to mention the problem to MRC at the weekend and see if they can do some more investigating.

    I'll post up any results.

    Thanks again.
    G.
    S3 (01) \330bhp & 332 ft lb

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO