Monster MotorsportBadger5
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Steady Eddy

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    70

    Exclamation Engine management + ESP light on...Help!!

    Oi Oi Boyos

    Had a bit of a nightmare last night and this morning with my A3 2001 1.6...

    Wondering if the guru's can look at these symptons and divulge what the feck is going on,

    number of faults all occuring within the last 24 hours, im hoping they are all related to the same problem but tbh with the range of faults I got, thats wishful thinking!!!

    faults are as follows:-

    -ESP light is on
    -Engine Temp gauge not working (sits at 0)
    -Heating- Turn the heating up full, when the car is in motion (engine reving) the heating is fine, when idleing (at standstill, engine on) the heating temp jus decreases till it is only just warm, air con is working fine. Seems to react with engine temperature in other words.

    and this morning:-

    Engine managment light came on while on the way to work (crumbs)

    Im thinking the heating issue along with the temp gauge not working is relative to either the temp sensor or the thermostat (prob wrong),

    I thought ESP would relate to the ABS/traction control etc which is confusing?!? and as for the engine management light coming on this morning I havent got a clue!!

    Im an absoloute novice but keen to learn fellas so my apologies if my explanation of faults is a little thin with detail..

    hopein the gurus can help, merci beacoup

    much love

    Pooch

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Steady Eddy

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    70
    anybody help me on this please??

  4. #3
    MikeA3's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Epsom
    Posts
    1,176
    To be honest you need to get the car's ecu scanned to get an accurate idea of what's wrong.

    The ABS & Engine check lights can come on for any number of reasons (normally relates to either the longitudinal or lateral acceleration sensor from my experience)

    Oh - and a new thermostat ot temp sender should cure the temperature issues on the dash.

    Mike
    S3 AMK
    Bilstein B8's & Eibach Springs, Neuspeed ARB's (22mm front & 19mm rear).

    Badger 5's Machined Discs with DS2500 pads & HEL braided lines.

  5. #4
    Steady Eddy

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    70
    thanks mike

    I got a pal who works at Swindon Audi, il be droppin it in tomos out of hours and running a diagnosis to see whats gwarnin..

  6. #5
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    I cannot see any one fault causing your isues. The water pump sounds at fualt due to the non flowing water. The coolant temp sender sonds dodgy as you have no dash temp gauge, also the ESP and ABS lights can be linked so maybe the MAF causing this or a dead wheel speed sensor. The list is endless, post up the results of the scan and maybe we can stop guessing and help you using the fault codes as a guide

  7. #6
    Steady Eddy

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    70
    ok mate nice one

  8. #7
    dan-quattro's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Staffs
    Posts
    149
    My ABS light was on with TC not so long ago due to a speed sensor being faulty, and when my engine light came on it was a temp sensor.
    Audi S3 2001 AMK, Milltek Cat-Back Exhaust, 18" TT Wheels, Black Leather Recaro, x1 Very Happy Driver

  9. #8
    Steady Eddy

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Swindon
    Posts
    70
    temp sensor is defo worth replacing...think that will eliminate my temp problems...engine management light is off now...still in need of diagnosing,

    consider the issue resolved, thanks for all ur input fellas.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO