Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    17

    New member needing some help

    Hey folks, had a problem with the car this morning and came across this site after looking for some info on google. So I'm hoping somebody here might be able to help as payday is 2 weeks away

    The car is a 2002 S3 with BAM engine.

    Driving home from work yesterday I stalled the car in traffic. The engine had to turn over for a few seconds before it started again. After it started there didn't seem to be any other issues and I made it home okay.

    Then this morning, car started first turn, driving into work and it misfired, about a minute later the oil pressure light came on and the car started to limp and eventually died. Checked oil level and no problems there. Tried re starting but the engine kept turning over but wouldn't fire, if you know what I mean?

    An hour later, after letting the engine cool down, it started first time. I checked the coil packs and one of them was a bit loose. The top of the spark plug had some soot on it from arcing. I reseated the coilpack and car seemed to be running ok.

    On the drive home the car misfired twice but it didn't die. Would this be because of the soot on the sparkplug? I'll have a socket tomorrow to remove the plug and I'll be able to VAG.com it on Friday.

    Sorry for the long post, just wanted to give as much info as possible

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3 HODGE's Avatar
    Brown passenger seat.

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Dorset
    Posts
    1,177
    Hi and welcome, Yea coilpacks are a common fault on VAG cars....Tell us the results of the Vag-com cheak when youve done it.

    The One And Only Brown Bora

    Current: 2007 S3, Solar Orange - Revo Stage1 + all the toys
    Sold: 2000 S3, Black
    Sold: 2003 BAM Nogaro Blue S3, Revo Stage2, 19" Rial Daytona's, AP Coilovers
    Sold: 2001 A3 1.8T
    Sold: 2002 A3 1.8T, Custurd Code, BBS CH, AP Coilovers
    Sold: 1999 A3 1.6, Jewish Racing Gold, S4 Wheels

    Xbox live ID: o_HODGE_o
    PS3 live ID: Hodge_09

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    17

    Update

    So I checked the sparkplugs. Found the plug with the loose coilpack wet. Replaced coilpack and all plugs.
    The car ran ok for an hour, then emissions and epc light came on.

    Got the car on vagcom and it give lamda and crankshaft positional sensor faults.

    Replaced both sensors and the car's running alot better now.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    17

    Question

    I've got a new problem now though.

    The car used to idle at around 900rpm. Now after the engine warms up, the rev counter is jumping between 900 and 1000 rpm.

    Any ideas of what would cause this?

  6. #5
    Keeno's Avatar
    Spooly Spooly Boosty Boosty!

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    West Sussex
    Posts
    695
    Does it seem to jump suddenly then die down? almost like it's been cam'd?
    I only ask cos mine sometimes does the same, can't help with a solution though!
    Cheap and Reliable is not Fast. Cheap and Fast is not Reliable. Fast and Reliable is not Cheap!

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    17
    no its more of a steady up and down if you no what I mean

  8. #7
    Works 60% the time, Everytime.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Up North
    Posts
    1,577
    Possibly the temp sensor, when they go they can cause idle revs hunting.

    2003 Audi S3 + Go faster bits

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    17
    Okay, thanks. I'll try and get it on vag.com during the week. How much would a replacement cost?

  10. #9
    Yonner's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Oldham
    Posts
    150
    Temp sensors are about 15 -25 mate
    I replaced mine to fix that problem

  11. #10
    S3 HODGE's Avatar
    Brown passenger seat.

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Dorset
    Posts
    1,177
    I think my temp sensors on the way out as mine does the same on idle and sometimes drops to 80c when im crusing

    The One And Only Brown Bora

    Current: 2007 S3, Solar Orange - Revo Stage1 + all the toys
    Sold: 2000 S3, Black
    Sold: 2003 BAM Nogaro Blue S3, Revo Stage2, 19" Rial Daytona's, AP Coilovers
    Sold: 2001 A3 1.8T
    Sold: 2002 A3 1.8T, Custurd Code, BBS CH, AP Coilovers
    Sold: 1999 A3 1.6, Jewish Racing Gold, S4 Wheels

    Xbox live ID: o_HODGE_o
    PS3 live ID: Hodge_09

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO