EM TuningVolks Autos
Results 1 to 2 of 2
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Lisbon, Portugal
    Posts
    4

    Engine Idle issue with A3 1.9TDi PD130

    Three issues that popped up on my car recently that I think are related:

    1. When starting the engine the "Wait for the glow plugs to warm up" light sometimes takes a very long time (10 seconds or more) to go out. This seems to be random and independent of outside temp or whether the engine is warmed up or not.
    2. When starting the engine the revs sometimes shoot up to 2000rpm for an instant before settling down to idle. Again, seems to happen randomly.
    3. The engine sometimes idles at around 1100rpm instead of the normal 900rpm. This happens most often just after start up and then disappears after a couple of minutes, but it sometimes re-occurs when the engine has been running for a while, for example, whilst stopped at traffic lights. Once again, there doesn't seem to be a pattern.

    Any ideas? Is it some kind of dodgy temp sensor?

    Michael.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    The Slug's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    UK
    Posts
    1,853
    could be mass airflow meter??
    Vehicle wrapping specialist

    NOW SOLD S6 Avant 4.2 V8....ooooo the noise hehe

    NOW SOLD '03 A3 TDi Quatty Sport Mods so far: Aerowipers front & Rear, Type R Sting ariel, 18" RS-TT Alloys, Superchips remap, Eibach Pro Springs -40mm, Bilstein B8 dampers, R32 ARB's Front & Rear, Pipercross panel filter

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO