Volks AutosEM Tuning
Results 1 to 12 of 12

Thread: a3 won't start

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2008
    Posts
    68

    a3 won't start

    A3 1.6 AVU Engine will turn over fine, just wont fire.

    all lights on dash normal

    first VAGCOM scan said something like "immobilser prevented engine from starting"

    i cleared that fault and tried strating again, no joy

    re scanned it and no faults are now showing.

    RAC man suspected the crankshaft position sensor

    any ideas?

    many thanks

    kevin

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    807
    Did the vag-com code come back then since you have retried to start it?

    Also have you tried another key?

    My thinking would be the thing which reads the immobiliser transponder in the key or the transponder in the key

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2008
    Posts
    68
    No the error code would not re manifest itself. have also tried another key to no avail

  5. #4
    Nilz's Avatar
    Defo worth the wait :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    10,053
    Is it trying to fire up, or is it nothing at all???

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2008
    Posts
    68
    Quote Originally Posted by nilz18t View Post
    Is it trying to fire up, or is it nothing at all???
    No, nothing at all. It seems like there's no spark at all

  7. #6
    bl_1969's Avatar
    Roads? We Dont Need Roads!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    351
    Battery?

    Mine went a month or two ago, central locking working, Int Lights ok, Dash ok. Just not firing up, turned over but just never caught on and started.

    Called Audi, they jump started it with a wee box attached to the battery. Fired up no probs. left it running for a bit then switched it off, would not start again. Got it picked up by them on the back of a truck and they fitted a new one. No problems now. They tested my old battery and it was dead. To this day I dont know what drained it. No lights were left on, nothing plugged up to the cigerate lighter.

    Just an idea... maybe you checked it already.

    Car: A3 1.8T QS (ARY)
    Mods: Revo Stage 2, Milltek, K&N, Forge 007p, B8's & Eibach Springs, 312MM OEM Brakes, BBS LM's, Light Pack, Ally TT Pedals, New Audi Gear Knob, Int LED's
    Wish List: ARB's, FMIC, Hose's, Maybe A Clean Engine Bay and Free Petrol

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2008
    Posts
    68
    Quote Originally Posted by bl_1969 View Post
    Battery?

    Mine went a month or two ago, central locking working, Int Lights ok, Dash ok. Just not firing up, turned over but just never caught on and started.

    Called Audi, they jump started it with a wee box attached to the battery. Fired up no probs. left it running for a bit then switched it off, would not start again. Got it picked up by them on the back of a truck and they fitted a new one. No problems now. They tested my old battery and it was dead. To this day I dont know what drained it. No lights were left on, nothing plugged up to the cigerate lighter.

    Just an idea... maybe you checked it already.
    Was yours turning over at normal speed? And was it trying to fire?

  9. #8
    Nilz's Avatar
    Defo worth the wait :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    10,053
    As above yea it can seem as if its live, but can be fooling you and will actually be dead, try a jump start or a different battery, might be as simple as that, who knows....

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2008
    Posts
    68
    Update

    I changed the g28 engine speed sender (crankshaft position sensor) and all is well again.

    This just goes to show that not all faults are always picked up on a fault scan

    Regards

    Kevin

  11. #10
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    807
    good stuff buddy, congrats on the fix

  12. #11
    Nilz's Avatar
    Defo worth the wait :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2006
    Posts
    10,053
    well done, glad you got it sorted.

  13. #12
    bl_1969's Avatar
    Roads? We Dont Need Roads!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    351
    Good stuff mate!

    Car: A3 1.8T QS (ARY)
    Mods: Revo Stage 2, Milltek, K&N, Forge 007p, B8's & Eibach Springs, 312MM OEM Brakes, BBS LM's, Light Pack, Ally TT Pedals, New Audi Gear Knob, Int LED's
    Wish List: ARB's, FMIC, Hose's, Maybe A Clean Engine Bay and Free Petrol

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO