Chris NottEM Tuning
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    S3-Oski's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex
    Posts
    480

    Exclamation Temp gauge not moving?

    Hi all just picked up my S3, over the moon with it bar a few niggles, one thing i have jut noticed is my temp gauge did not move all the way home,any way obviously need it sorted,

    Could it be the thermostat? where would this be located,and how much and where can i get one please? if that sounds like the cause,Would it be easy for some one to fitwhos not a mechanic, thanks,

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    abdus's Avatar
    Top Gear
    Cell-Out Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    On an Island
    Posts
    1,810
    how long was the drive? it does take some time to start moving, esp in the cooler weather.
    ^^ In my opinion


  4. #3
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Temp sender is my guess (as usual). 20 from Audi dealer.
    Do the climate control trick to check it's not a faulty gauge. With the car running hold in the recirc and up arrow buttons. The display will change to "1" then use the up arrow to pump the number up to 49 and press recirc again. The display will then show you the temp. Press recirc & up again to revert back to normal.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  5. #4
    S3-Oski's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex
    Posts
    480
    Quote Originally Posted by abdus View Post
    how long was the drive? it does take some time to start moving, esp in the cooler weather.
    Hi mate it was a few hours from, surrey to Essex, so im thinking its got to be wrong as it did not move at all,

  6. #5
    S3-Oski's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex
    Posts
    480
    Quote Originally Posted by AndyMac View Post
    Temp sender is my guess (as usual). 20 from Audi dealer.
    Do the climate control trick to check it's not a faulty gauge. With the car running hold in the recirc and up arrow buttons. The display will change to "1" then use the up arrow to pump the number up to 49 and press recirc again. The display will then show you the temp. Press recirc & up again to revert back to normal.
    Hi are they easy to fit yourself? if the control trick works does that mean it could be the sender? thanks for your reply

  7. #6
    abdus's Avatar
    Top Gear
    Cell-Out Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    On an Island
    Posts
    1,810
    ^^ In my opinion


  8. #7
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    No the CC readout gets it's info from the same temp sender, it's just more accurate and will prove whether it's the temp sender (same low reading as the gauge) or a duff gauge on the dash (90-100 degrees shown on the CC).
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  9. #8
    S3-Oski's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex
    Posts
    480
    Quote Originally Posted by AndyMac View Post
    No the CC readout gets it's info from the same temp sender, it's just more accurate and will prove whether it's the temp sender (same low reading as the gauge) or a duff gauge on the dash (90-100 degrees shown on the CC).
    Hi andy i tired the trick could not get it to work or do you hold all the ups?

    not to sure if ive done it correctly, im ordering a temp sender in the week so i will get that changed then if it does not work i know its something else cheers,

  10. #9
    S3-Oski's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex
    Posts
    480
    Hi all just to any1 with the same problem, i had a temp sender fitted curred porblem! temp gauge now working fine!!
    cheers

  11. #10
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    Glad you got it sorted. Maybe the 49 trick is different in the A3 but that sequence works on my B5.
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  12. #11
    S3-Oski's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Essex
    Posts
    480
    Quote Originally Posted by AndyMac View Post
    Glad you got it sorted. Maybe the 49 trick is different in the A3 but that sequence works on my B5.
    Hi Andy thanks for your help on this, im not too sure on the temp trick could not get it to work, but knowing me im doing it completly wrong

    But thanks again for the suggestion you were bang on! Cheers

  13. #12
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Cambs
    Posts
    471
    Mines been not going very high latley, someone once told me a faulty sender and reading on the gauge can cause problems, as in sending incorrect signals to the ECU, anyone know?

    Should prob get one, so they are about 20 from Audi?

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO