Monster MotorsportSky Insurance
Results 1 to 18 of 18
  1. #1
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379

    ESP light has come on and won't go off

    felt a slight judder like the abs was cutting in then the esp light came on and its not goin away, turned car off checked fuse, still staying on. Anyone got any ideas on whats wrong with it?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Mo-S3's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    North West
    Posts
    706
    Try cleaning all the abs sensors behind the wheels, they may be covered in crud causing a bad reading. Also check their connections to make sure they are still intact

  4. #3
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    is it easy to clean the abs sensors or will it require i ramp?

  5. #4
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    just started my car, no light, as soon as i put it in first the light has come on again????? (wasn't moving)

  6. #5
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    any help would be appreciated

  7. #6
    Andy_S3's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2007
    Location
    Teesside
    Posts
    719
    this happened to mine shortly after i bought it, turned out it was a sensor, not sure which one, would have cost about 100quid to replace but luckily it was still under warranty

  8. #7
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    ok, thanks, hopefully it is £100

  9. #8
    jcs356's Avatar
    Brum brum

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Englandland
    Posts
    2,681
    Plug into VAG com to find out, but as mentioned, it is likely to be the longitudinal or lateral acceleration sensor. They cost about £100 each and are a DIY fit in about an hour (they are next to the steering column behind the lower dash in a facelift car).
    Jason
    2001 Nogaro S3 (daily driver)

    1958 replica Porsche 356 Speedster (summer posing)
    1997 Seat Cordoba SX 16v (track day toy) replacing (t)rusty 1994 Seat Ibiza GTi RIP

  10. #9
    jcs356's Avatar
    Brum brum

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Englandland
    Posts
    2,681
    Oh, also see this current thread which is the same problem and has a link to a previous thread with some pics of the offending sensor.
    Traction control not working !
    Jason
    2001 Nogaro S3 (daily driver)

    1958 replica Porsche 356 Speedster (summer posing)
    1997 Seat Cordoba SX 16v (track day toy) replacing (t)rusty 1994 Seat Ibiza GTi RIP

  11. #10
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    cheers mate seen that pic i'll get it checked on vag com see what it says. thanks

  12. #11
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,362
    I just got the new temp sensor for £38 + Vat and its only 1 bolt to undo to fit it so won't take more than 5 mins.

    So if vagcom tells you it is the temp sensor at fault get one of the sensors n fit it yourself.
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  13. #12
    Gti Jazz Blue's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Hampshire
    Posts
    1,654
    Not sure on the 8L S3 but on others in the family that can also be caused by a brake light switch problem which is a common failure.

    Best bet is to have the car checked out using VAG-COM or similar means (scanner or dealer diagnostics) as it will tell you what it isn't happy about.

    Paul
    2011 (MY12) Skoda Octavia II FL VRS Manual Hatch 2.0Tsi in Race Blue.
    Gone not forgotten -
    2005 Black A3 (8P1) S-Line 2.0TDi DSG. Eibach Pro Springs, Koni FSD shocks and a few bling bits inside.
    Revo 99 GTi Turbo, too much to list mod wise.
    92 Golf Gti Mark 2 16V.

    VCDS HEX-USB+CAN

  14. #13
    Jonesy's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Kent
    Posts
    570
    hey if it turns out to be the laterial accelerator sensor the part number is 1j2 907 639, ive just bought one fom audi for 106 quid, just gotta work out how to fit it.
    2001 Audi S3 - Facelift - Revo remap - Forge 007p DV - BMC Panel Filter- Type R Ariel - Aero wipers - n75j valve.

  15. #14
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    712
    Quote Originally Posted by Jonesy
    hey if it turns out to be the laterial accelerator sensor the part number is 1j2 907 639, ive just bought one fom audi for 106 quid, just gotta work out how to fit it.
    I had the same problem, the above fixed it, but I got mine done at an Audi dealer while it was in there, said that it needed reprogramming with vagcom or something, but then they will say that wont they!

  16. #15
    Jonesy's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Kent
    Posts
    570
    Hey just fitted the part, had to take the whole bottom part of the dash off so many screws lol, took about half an hour the part is located just above the drivers left knee. Only took half an hour not even that.

    Took it for a spin and it seems to have fixed the problem, yeppe just gotta sort out the mot problem now!
    2001 Audi S3 - Facelift - Revo remap - Forge 007p DV - BMC Panel Filter- Type R Ariel - Aero wipers - n75j valve.

  17. #16
    Stewart's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Blackpool, UK
    Posts
    696
    Quote Originally Posted by sandip
    felt a slight judder like the abs was cutting in then the esp light came on and its not goin away, turned car off checked fuse, still staying on. Anyone got any ideas on whats wrong with it?
    You haven't just had your tracking done have you? (bare with me lol)
    Rarrrr! I'm not Lesdyxic!

    There are three kinds of people in the world, those who can count, and those who can't.

    Clicky Here!

  18. #17
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    no, tracking hasn't been touched, it was my abs sensor, just needed a clean
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  19. #18
    Mo-S3's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    North West
    Posts
    706
    I rest my case !!

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO