Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    A13X-A3's Avatar
    Progress Through Technology

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Swansea
    Posts
    20

    Engine Temp Dial - AND Air Con Problem

    2 quick questions

    Just noticed that the engine temp display dial on my '97 1.6 Sport doesnt work. It used to, but now it just doesnt seem to move until i go over a bump or something, this I guess means its a faulty connection. Is this something I should be worried about, as it could just be connection to display or to the computer. I wouldnt mind changing it after this problem anyway, is it a difficult job or not?

    Also

    When i bought the car, the air con didnt work, a bit of banging around let the 'fan' start up. This has since stopped and it gets difficult in the rain in Wales to keep the windows clear. It seems to be heating up the air alright, as if I switch it 'on' to a certain temp the wind flow from driving will be cooled/warmed. Is it easy to whip out the 'fan' and change it, or service it?

    Want to do this as soon as possible now that im out of uni for summer.

    Cheers guys

    Alex

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    82
    The aircon relys on more than a fan. It uses a compressor driven by the engine. If this isnt working correctly for what ever reason then regardless if the fan works the AC wont.

    If the gas level is to low the compressor wont kick in, this could be due to a leak or it just needs a regas. Or the compressor or some other componet could be knackered

  4. #3
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    I think he means the heater blower is knackered, nothing really to do with the aircon. If the blower brushes are worn out = no aircon or heat.
    the brushes do eventually wear out on the blower motors. It's a very simple job to replace the motor, just remove the glovebox and there it is. A few bolts and it's out. Have a look on ebay for a replacement Valeo unit.

    for the engine temp problem it's almost certainly a faulty temp sensor. Again easy DIY replacement. And make sure you do replace it as it also feeds info to the ECU so it's not just a cosmetic item for the temp guage.

  5. #4
    A13X-A3's Avatar
    Progress Through Technology

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Swansea
    Posts
    20
    Yeh i thought it was the blower motor to be honest. Because it isnt just when the Air Con button is on, the rest of the blowers dont work. Glad its nice and simple. And simple with the temp sensor.

    Cheers Both

    Alex

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    82
    Sorry misread what you said

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO