Badger5Volks Autos
Results 1 to 4 of 4
  1. #1
    IndieA31.8T's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    14

    Unhappy A3 1.8T '01 - WTF! Bad Idle Problem?

    Hi All,

    Had my A3 for a few months now and besides a snapped mount on the exhaust she runs a dream EXCEPT......

    On start up she idles around 1750 - 2000 rpm's for a few minutes and then calms down? This pi***s me off as the she feels jerky and kangaroo's?

    Also after I have had a good 'boot' she has the same problem? Feels like a slight hesitation very much like a kangaroo feel again?

    The exhaust rattles like a bad tempered snake at the best of times and the idle/kangaroo effect seems to be getting worse!
    IS IT LACK of compression?
    DO I NEED A REASON to tell the wife I'm getting her re-mapped?

    Please any help out there?

    Dave Jones

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    golf's Avatar
    ***** rent boy

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    London
    Posts
    1,553
    The engine revs higher when it first starts up, as long as it settles back down to 850RPM there's not a problem. Sticking at 2000 RPM is a bit high though.

    If it's misfiring it might be your MAF, disconnect it and see if it runs better. If it does then your MAF is buggered.

  4. #3
    HTC
    HTC's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Koh Samui, Thailand
    Posts
    3,402
    Clean or replace MAF, check for vacuum leaks, clean and realign throttle body, check or replace coolant sensor.

  5. #4
    Jay
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2006
    Posts
    323
    I've got exactly the same problem. Really winds me up!!!sometimes it feels like its gonna stall. It seems to happen when starting in the morning.

    Does this have something to do with a choke? I remember the old cars had a lever which had to be pulled out when starting Seems like a common problem after looking through some forums!

    I might give the MAF a clean as suggested.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO