Chris NottMonster Motorsport
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106

    USB VAG-COM Not Recognised by VAG-COM Software

    The USB VAG-COM I ordered from eBay (alpha-bid) arrived in the post this morning. I've spent several hours trying to get it to work(*) without success. The adapter shows up in the device manager, but VAG-COM says "Interface: Not Found!" when I try to configure it

    Have tried on my Desktop PC and Laptop, which are both running WinXP SP2.

    Any tips on what drivers I should be using?

    (*) I modified the VAGUSB.inf in the VAG-COM 409-1 software package that is installed to C:\Program Files\VAG-COM\ so that it would recognise the USB<->Serial interface on the lead; changed references of FAO2 to 6001 as the VAG-COM ones use a custom ID on their USB/Serial interface chip - probably to try to prevent you using a 3rd party lead

    Cheers,

    Mark.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    N.Ireland
    Posts
    369

  4. #3
    timps's Avatar
    Shakersville

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Shakersville (Bury)
    Posts
    235
    I used vag com 409-1 with no modification with the Alpha-bid cable

    The drivers I used are linked from this post

    http://www.audi-sport.net/vb/showthread.php?t=27483

    I used FTDI VCP Drivers version 2.00

    Have you set up the port setting Using deice manager in Windows XP

  5. #4
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106
    Thanks for the tips guys, but VAG-COM is stubbornly refusing to chat with the USB lead. Grrrr.

  6. #5
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106
    OK.

    I've uninstalled the VAG-COM software and the USB/Serial Port Drivers.

    I've downloaded & installed the FTDI Virtual COM Port Drivers and assigned them to COM Port 4

    I've downloaded and installed the 409.1s, 409.1us and 331.2-N versions of the VAG-COM software from http://www.ross-tech.com/vag-com/download/archives.html

    but no luck. The lead is not detected on COM Port 4.

    Bonus Question: my lead has an LED on the ODBII connector, should that light up when the cable is plugged in or being polled?

    Cheers,

    Mark.

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Stockport
    Posts
    241
    Have you checked to see if it needs USB legace support in the bios. If there should be a light on it it might want some power
    51 reg A3 1.8 Sport, 17"TT Alloys, Centre Arm, Leon Spliter.

    Stockport

    17 - Pug206, 19 - Punto, 23 - A3



    http://s154.photobucket.com/albums/s...rst_widget.pbw

  8. #7
    timps's Avatar
    Shakersville

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Shakersville (Bury)
    Posts
    235
    So to recap as I am not to sure what you have tried.

    You have set the same comport (COM 1 - 4) settings manually in device manager windows XP and also in options in vag-com (COM 1 - 4 ) (not usb)

    And when you press test it says port does not exist. Interface not found !

    Have you tried switching com numbers to different ones.

  9. #8
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106
    I've tried it on COM Ports 2 and 4 (the others are in use) using VAG-COM 409.1s

    The error message I get is

    Port Status: OK
    Interface: Not Found!

    and it won't allow me to save the setting.

    Cheers,

    Mark.

  10. #9
    timps's Avatar
    Shakersville

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2005
    Location
    Shakersville (Bury)
    Posts
    235
    port does not exist. Interface not found ! this is a problem

    Port status ok Interface not found ! this is not a problem

    You will only get Interface found connected to the car with the ignition switched on so the dash warning lights are active.

    Edited to add: You can only save the settings once you have tested the interface connected to the car with the ignition on.
    Last edited by timps; 19th April 2007 at 15:41.

  11. #10
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106
    D'oh!!!!

    I'll go check it on the car...

    Cheers,

    Mark.

  12. #11
    Aky
    Aky's Avatar
    Aky

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    West Yorkshire
    Posts
    1,500
    Quote Originally Posted by timps
    port does not exist. Interface not found ! this is a problem

    Port status ok Interface not found ! this is not a problem

    You will only get Interface found connected to the car with the ignition switched on so the dash warning lights are active.

    Edited to add: You can only save the settings once you have tested the interface connected to the car with the ignition on.
    Nice one - I've had the same problem. I'll spec it out tonight

  13. #12
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106
    It works! If only I'd tried it on the car I could have saved myself an afternoon's worth of frustration.

    Cheers,

    Mark.

  14. #13
    MarkyB's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Bristol & Salisbury
    Posts
    106
    An FYI to those with the alpha-bid VAG-COM lead; the indicator LED on it will light up when you plug it into your car

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO