Chris NottVolks Autos
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    114

    A3 8L gear problem after engine refit - help please....

    Had a replacement engine with 65,000 on clock fitted to my A3 8L after the old one died.

    When I collected it from the mechanic everything seemed fine. Sounded crisper etc as would be expected but I immediately noticed the gear stick felt really loose - almost a tad wobbly. Naively thought this was normal.

    Had it out a few times since. Yesterday I pulled out of a junction and onto motorway. Got into third and then could no longer change gear.

    Had to drive home in 3rd - which was great fun.

    Cannot get it out of 3rd gear. Will be going back to mechanic tomorrow. Before I do I just wondered if anyone knew what the cause would be here. Definitely appears related to the recent work done.

    Any help would be appreciated. Thanks!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    285
    cable ends on the linkage has been adjusted maybe between removal and refitting, if its that should be an easy fix

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    114
    Thanks jasongtr. Really hope it is something simple and an easy fix. Still recovering from paying for the engine replacement.

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    285
    id start be disconnecting the cable ends off the gearbox end (that takes seconds to do) and seeing if you can select the gears using the shift tower on the gearbox, if you can its a linkage issue as suspected, if you cannot move the tower by hand (which you should be able to do) its something worse potentially

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    285
    just another thought, check the metal clips are still in place holding the linkage cables to the bracket on the gearbox, if they have pinged off then that might be the issue too

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    114
    Thanks again jasongtr. Very helpful.

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    285
    only if it works mate

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    114
    You were right. A quick fix. Mechanic stuck a new bolt on linkage and tightened it up. All good. Thank f***! No charge. I'm back in the game! Thanks for the help.

    Quote Originally Posted by jasongtr View Post
    only if it works mate

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Posts
    285
    excellent news and no worries, i hope the issues i have on my freshly bought S3 today are sorted as easily, i dont think they will be though.

 

 

Similar Threads

  1. Car problems after re-map! HELP!!
    By Harveysmith in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 40
    Last Post: 11th May 2014, 10:15
  2. Problem after purchasing an audi. PLEASE HELP
    By Neverdie in forum General Automotive Chat
    Replies: 89
    Last Post: 5th February 2014, 23:29
  3. 1st and 2nd Gear problems after clutch change!
    By trophs in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 2nd October 2011, 21:26
  4. selecting gears problem?? can any body help
    By uaps in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 25th July 2010, 20:56
  5. Starting problem after engine mounting bolts snapped
    By VaulterTim in forum Diesel forum
    Replies: 5
    Last Post: 21st July 2007, 10:11

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO