AH FabricationsBadger5
Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Blackburn
    Posts
    44

    A3 1.8T Power loss at 5500 RPM?

    Looking for a bit of advice or help with a slight issue I'm having. Car in question is a 2002 A3 1.8T sport 82k on the clock with the AUM engine fitted. I first noticed the problem a few weeks back when I was running an S2000 air filter and creations motorsport silicone TIP. So I put the mods back to standard and also fitted a brand new genuine MAF sensor. Took the car for a run and all seemed well until last night when I was giving an Accord type R a run for its money and at the top end of 3rd gear just as it hits 5500 RPM it just seems to hit a flat spot almost like a rev limiter but obviously a good way short of the actual rev limiter. The only mods on the car now are a R Tech stage 1 map and a deeper alloy side mount intercooler. No fault codes are stored and in 1st and 2nd gear it will rev past 6k it just seems to be 3rd gear thats the problem and I haven't tried 4th gear as its up into 3 figures by that point!

    There's no boost leaks that I can see, all the vac pipes look in good order, pretty much all the breather pipes were replaced by the previous owner and it's also got a brand new genuine recirc valve fitted.

    Seems a bit odd how it went back to working ok but now has faulted again.

    Any help or advice greatly appreciated

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    47
    Hi Tricky,
    Try doing a fuel pump pressure test to see if there is no issue with the pump.
    Otherwise you might want to check the Airflow meter.
    Hope that helps.
    Cheers.

  4. #3
    16Klappe's Avatar
    Princess Slayer
    Crazy Closet Champion, Curveball Champion, Ping Champion, Snakeman Steve Champion, UFO Shoot Out Champion, Typing Test Champion, Smack the Rabbit Champion, Rabbit Hunter Champion, Mosquito Kill Champion, Mini KickUps Champion, KickUps Champion, Disc Dash Champion

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Basingstoke
    Posts
    5,082

    My Social Networking

    Visit 16Klappe's Instagram Channel
    MAF is faulty.

    Unplug it and try again.
    I quite often say I'm going to do things.

    Then never do them.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Blackburn
    Posts
    44
    How is the maf faulty? It's about 3 weeks old and a genuine Audi part.

    I was thinking something along the lines of fuel pressure problems. I'll change the filter first and give it a whirl again. Just need to find some time to spend looking into it a bit more. Hopefully have a go this weekend.

  6. #5
    16Klappe's Avatar
    Princess Slayer
    Crazy Closet Champion, Curveball Champion, Ping Champion, Snakeman Steve Champion, UFO Shoot Out Champion, Typing Test Champion, Smack the Rabbit Champion, Rabbit Hunter Champion, Mosquito Kill Champion, Mini KickUps Champion, KickUps Champion, Disc Dash Champion

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Basingstoke
    Posts
    5,082

    My Social Networking

    Visit 16Klappe's Instagram Channel
    Yeaaaah, ok then.

    I have had as many faulty genuine MAF's from Audi as you have posts on this forum.

    But ok, don't even try unplugging it. I hope for your sake it is the easily fixable MAF, but I guess without data logs it will be hard to tell what it is past that. I certainly hope you don't end up on a wild goose chase like I have many time, at great expense.
    I quite often say I'm going to do things.

    Then never do them.

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Blackburn
    Posts
    44
    I'm not disputing the fact it could be the MAF just trying to understand why its doing exactly the same as the non genuine MAF was before it and why it only happens in 3rd and 4th gear?

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Blackburn
    Posts
    44
    Quick update, just unplugged the MAF and been for a run down the A59 as its a good 2 mile open stretch of road, and the car is exactly the same, struggled just past 5500 in third but wouldn't go over 5200 in 4th gear. Looks like that wild goose is gonna take some catching I think.

  9. #8
    Greg-S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Northampton
    Posts
    328
    Diverter valve letting go higher up the rev range?
    Audi S3 AMK in dolphin grey, cleaner than clean!

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2014
    Location
    Blackburn
    Posts
    44
    Thats crossed my mind, Its got a new genuine Audi DV fitted so could be what controls the valve I guess? Unless Audi are in the habit of selling faulty DV's along with all those faulty MAFS?

  11. #10
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2014
    Location
    London / essex
    Posts
    52
    I have a s3.

    Changed it to the s2000 air filter as well. Soon after developed the same problems as yourself. spoke to a good friend who advised me take the maf off and put it back on. Done that and now i am fine.

    I know you have said that you took yours off.

    Maybe i am no help but thought id let you know.

  12. #11
    Greg-S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Northampton
    Posts
    328
    Doubt it's a faulty dv mate if it's new! Have you checked you've not got a collapsing boost pipe/tip?
    Audi S3 AMK in dolphin grey, cleaner than clean!

 

 

Similar Threads

  1. loss of power / stuttering about 3000 rpm
    By fingermouse in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 2nd June 2014, 07:42
  2. Power loss at 3000 rpm
    By crusher in forum General Technical / How To
    Replies: 7
    Last Post: 6th March 2008, 21:04
  3. A4 1.8T Quattro POWER LOSS @ 3-4K RPM
    By justin123 in forum General Technical / How To
    Replies: 2
    Last Post: 6th November 2006, 14:22
  4. Power loss @ wheels massive on Quattro!
    By dans3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 9th July 2003, 17:32
  5. Power Loss On S3
    By dans3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 30
    Last Post: 9th May 2003, 15:06

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO