Volks AutosEM Tuning
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    3

    Cool Haldex not working!!!! Pre-charge pump?????

    Hi, my 4wd isn't working on my s3, iv put it on vag com and no faults came up, iv inspected the connector on the back of the diff and it was full of what I assume is diff oil, from what iv read this means the seals on the precharge pump are kanackered, is this right?
    cheers Phil

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Devon
    Posts
    756
    Sounds about right, plug it back in to vcds and do an output test on the pre charge pump though. That will confirm if its the pump or the haldex cont. Or maybe the brake light switch. Or maybe the diff earth strap. Haldex problems suck, I hate it, good luck
    Badger 5 tuned 340 bhp / 350 lbft sleeper

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    3
    Okay I'll try that tomorrow, it did originally come up with a fault code for the brake light switch signally implausible or something like that but I erased it and it hasn't come back after 3 or 4 weeks of driving. I'll check the earth aswell. Thanks

  5. #4
    A3 TQS

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Devon
    Posts
    172
    When I found oil in the rear connector, I then found the pump to have a failed oil seal and broken motor, since swapping the pump out and checking the plug a few months afterwards, it's all dry in their now.
    You can wiggle/pull the plastic piping of the rear of the pump to expose the wires, if the seals failed you'll probably find some oil around their too or will be able to smell burn't out motor.

  6. #5
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2013
    Posts
    3
    I had it up on the ramp today and checked for a feed to the pump, which there was, I couldn't hear for feel the pump working. And it is wet inside that tube, does anyone have a pump that they are willing to part with for cash? Thanks for the reply

  7. #6
    A3 TQS

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Devon
    Posts
    172
    Their is someone selling re-manufactured ones on eBay at the moment, new motor and seals etc which is half the price of one from audi but still fairly expensive or they sell the new motor and seals a little cheaper on their own if your willing to strip and fix it yourself, which isn't hard.

 

 

Similar Threads

  1. Haldex pre-charge pump, advice please
    By HOTTIGGER in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 3rd November 2013, 18:05
  2. haldex pre-charge pump
    By HOTTIGGER in forum For Sale/Wanted - Audi Parts
    Replies: 0
    Last Post: 13th August 2012, 18:08
  3. Haldex pre-charge pump humming - normal?
    By Endacy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 26th November 2011, 19:27
  4. Haldex pre-charge pump removal (Help)
    By Greig300 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 15
    Last Post: 28th July 2011, 00:07

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO