Monster MotorsportBadger5
Results 1 to 11 of 11
Like Tree1Likes
  • 1 Post By <tuffty/>

Thread: Problem...

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    42

    Problem...

    Hi all, new on here so be nice I have issues with my s3..

    Under full throttle i get nothing, nothing... then boom power in one big lump. Typically at around 3.5k up to 5k where the power suddenly appears. Car runs fairly smoothly otherwise.

    Coil pack gone?

    Another problem while I'm here is that the car isn't getting up to temperature and sitting at 70/80C when driving, i assume this is the thermostat sticking open?

    Cheers

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,420
    stat or cts id say stat tho

    it wont be a coil pack as you would get misfires maybe get it on vcds for any codes and a bit more info mods etc to help us

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    42
    To my knowledge the car has no mods other than a induction kit and its a 2000 plate so its the earlier engine i assume.

    Could the power issue be related back to thermostat?
    Last edited by Adam_S3; 31st October 2013 at 19:59.

  5. #4
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,439
    If the temp is not at 80 or above the ECU will reign in the power to a degree and you will still be on cold start cycle so running rich... scan for fault codes, fix the temperature issue and post up the results of the scan

    <tuffty/>
    Adam_S3 likes this.
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    42
    Got the vag codes scanned...

    16514 02 sensor bank 1 P0130 intermittant

    Im new to VAG cars, but from what I've read its never as simple as just replacing the 02 sensor...


    Any advice?

  7. #6
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,221
    So the lambda sensors faulty (possibly) Clear the code and go for a drive. If it returns then replace it.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    42
    Ok so new thermostat now and 02 sensor replaced.. temperature issue all fixed and running a good bit better, no fault codes.

    However, I still seen to get an issue with inconsistant power... which makes me think I may have a boost leak sonewhere. From searching on here I have found that logging the AFM at 3k rpm should result in a reading of 10g/s ... I got 8...

    Should I invest in a DIY boost leak tester? Ive looked at a few threads on it but need advised on what to buy

    2000 Audi S3 1.8t Imola Yellow

  9. #8
    mattyboy199's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    1,688
    it may sound stupid but keep an eye on your oil
    2002 Dolphin grey S3 - Sym2+bose, heated leather, ally mirrors, R32 ARB's with superpro, Jabba stage 2 map, TFSI coils, Samco TIP, Forge DV & privacy glass

    2010 Green Kawasaki Ninja ZX6R - Akrapovic baffleless race can, LED cluster & HID's

    wanted for 8L S3:
    Unmarked grey rear bumper panel
    Milltek system

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    42
    Explain..

    2000 Audi S3 1.8t Imola Yellow

  11. #10
    mattyboy199's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    1,688
    no oil = increased friction on metallic parts which will reduce power untill the turbo boosts & although power will return it will strain the engine & various other components such as timing belts + evevnually risk of engine seizure
    2002 Dolphin grey S3 - Sym2+bose, heated leather, ally mirrors, R32 ARB's with superpro, Jabba stage 2 map, TFSI coils, Samco TIP, Forge DV & privacy glass

    2010 Green Kawasaki Ninja ZX6R - Akrapovic baffleless race can, LED cluster & HID's

    wanted for 8L S3:
    Unmarked grey rear bumper panel
    Milltek system

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2013
    Posts
    42
    Got an oil change 2 weeks ago but cheers anyway!

    I'm thinking im going to buy one of these DIY boost leak testers, Pressure test system intercooler kkk G60 G40 eaton | eBay

    My plan is to connect after the charge pipe (the horizontal one on left hand side?) and then block off at the inlet manifold pipe. Which should allow me to use a normal pump as there wont be as much pressure being lost due to it being a closed circuit round the smic's? Will this kit fit for the two i mentioned... it has 50, 60 and 70mm fittings.

    Cheers

    2000 Audi S3 1.8t Imola Yellow

 

 

Similar Threads

  1. Transmission Problems
    By MisterD in forum General Technical / How To
    Replies: 0
    Last Post: 3rd February 2003, 13:23
  2. Ooo eck I've got a problem!
    By AlexStanley in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 20th January 2003, 13:12
  3. Problems with alarm transmitter.
    By DJG in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 20th January 2003, 08:23

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO