JMB RetrofitsEM Tuning
Results 1 to 9 of 9

Thread: Mapping Issues

  1. #1
    lovemelongtime's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Horsham
    Posts
    335

    Mapping Issues

    Hi guys,

    I recently had my car mapped and have come across some challenges.

    So the mapping to be fair did not quite go as well as planned, a few points were picked up including my fuel pump seems tried (its only 11 months old - (1J0919051H)), the MAF was knackered and the N75 is erratic. Before dropping the car I did a fault check and it seemed to be working fine and I am guessing when you start pushing the car faults can/will arise. So when I collected the car and drove home, I got a light on the dash so I checked for fault codes.

    I got the below

    16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low P0102 - 35-00 - -
    17963 - Shareware Version.
    To Decode all DTCs P1555 - 35-00 - Please Register/Activate
    Readiness: 0010 0101

    01314 - Engine Control Module 79-00 - Please Check Fault Codes
    00290 - Shareware Version.
    To Decode all DTCs 04-10 - Please Register/Activate - Intermittent
    00287 - Shareware Version.
    To Decode all DTCs 04-10 - Please Register/Activate - Intermittent
    01324 - Control Module for All Wheel Drive (J492) 49-10 - No Communications - Intermittent

    I got out the trusted laptop and cleared the codes down but these are still in the ECU.

    16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low P0102 - 35-00 - -
    Readiness: 0110 0101

    01314 - Engine Control Module 79-00 - Please Check Fault Codes

    So I managed to get a genuine Bosch replacement MAF, but I am still getting the same error codes 16486 and 01314 even after clearing the codes again. Do you need to do anything when you replace the MAF like adaption?

    I checked the MAF plug and it does not look the best so this will need replacing I guess.

    2013-10-19 10.37.43.jpg

    While going through the fault finding, I decided to take a look at the N75 and both part numbers are completely different.

    058906283F and the replacement is 06A906283E, which is the right one both look suitable from googling and does it matter?

    To add to all this my management light has come on. So not a happy bunny. Feeling a bit feed up.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    epox's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Glasgow
    Posts
    561
    are u sure its the correct maf? for the car, i have been lookin for one and have come to the conclusion the best place to buy eurocar parts or audi to many china copies around.

  4. #3
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,503

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    01314 - Engine Control Module 79-00 - Please Check Fault Codes

    If that one wasn't there before, i'd suggest talking to the mapper, it could be a software error

  5. #4
    lovemelongtime's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Horsham
    Posts
    335
    The MAF came from TPS. So its the right one I would hope. I will check the part code again.

    I spoke with the mapper and he said that code will be resolved once its flashed again. I guess the problem know is that could this code 01314 be related to the other code 16486, also this management light keeps coming on and off.

    Does anyone have a view on the N75 part number or fuel pump part number?

  6. #5
    RIP S3dave

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    7,131
    some of these codes could be legacy of fuse 31 being pulled to run 2wd on a dyno.........?? and not bothered to clear them afterwards?
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  7. #6
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,503

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    I think it needs to reflashed to stock to eliminate problems stemming from that. The ECU fail code could potentially be causing all sorts of issues

  8. #7
    lovemelongtime's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Horsham
    Posts
    335
    Hey Byzan and Bill, I have spoken to the mapper and its being flashed back to standard tomorrow.

  9. #8
    lovemelongtime's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Horsham
    Posts
    335
    Just wanted to check some other bits out with you guys.

    The new MAF is part number 06A 906 461 MX. Looks right to me? Mr Google seems to agree.
    Current fuel pump part number 1J0 919 051H = Audi A3 1.8T = Wrong fuel pump, thanks TPS. Does anyone know the correct part code please?

  10. #9
    lovemelongtime's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Location
    Horsham
    Posts
    335
    Cheers Ben, for pinging me regarding the fuel pump, looks like my fuel filter needs to be changed. Has not been done since 2011.

 

 

Similar Threads

  1. RNS-E 2013 Maps issues
    By antonismor in forum Satellite Navigation
    Replies: 4
    Last Post: 28th April 2013, 16:54
  2. MAP Sensor Issues
    By Wizza in forum Awesome GTI
    Replies: 7
    Last Post: 15th April 2013, 13:39
  3. RNS-E map zoom issue?
    By gizm0 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 29th April 2012, 15:38
  4. Surging Issue - Map itself?
    By fran-s3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 69
    Last Post: 4th September 2008, 11:06
  5. Surging Issue - Map itself?
    By fran-s3 in forum Tuning
    Replies: 13
    Last Post: 28th August 2008, 12:25

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO