AH FabricationsSky Insurance
Results 1 to 21 of 21
Like Tree1Likes
  • 1 Post By badger5

Thread: S3 only boosting to 5 psi

  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234

    S3 only boosting to 5 psi

    Was out enjoying the nice weather earlier when my car started playing up, engine is running fine, so smoke, turbo sounds fine and boosts as it should, but stops boosting at 5 psi, when it usually boosts to around 20. I'm not that clued up with turbos, so I'm not sure what things to check? There's no warning lights on, all the hoses I can see look fine (would have to take the bumper off to fully check them all for leaks).

    Suggestions please . Ta

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,173
    You scanned for fault codes? Could be a faulty n75 and the cars just running on actuator pressure.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  4. #3
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,357

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Limp mode, it needs scannig for codes.

  5. #4
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,160
    Sounds like you've triggered limp mode which is where you're running on actuator pressure to protect the engine. Normally it will return to normal once the car has been turned off and back on again but there will be an underlying issue as to why it's hit limp mode. You'll need it scanned to figure out what though.
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    Ok I'll try get it scanned asap, thanks for the help .

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    I don't know if this could've caused it, but it's got an n249 bypass, which I secured with cable ties behind the hardpipe to keep it out the way, the cable ties have melted, and when I pulled over to look it was sat on the manifold, so it has melted a bit...

  8. #7
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,160
    Quote Originally Posted by Rice View Post
    I don't know if this could've caused it, but it's got an n249 bypass, which I secured with cable ties behind the hardpipe to keep it out the way, the cable ties have melted, and when I pulled over to look it was sat on the manifold, so it has melted a bit...
    There's your problem....
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    Ah! Can I unplug it or will it not like it?

  10. #9
    Westy's Avatar
    Double Dark Side! Diesel & 8P

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Cambridgeshire sometimes Hertfordshire
    Posts
    17,160
    Quote Originally Posted by Rice View Post
    Ah! Can I unplug it or will it not like it?
    Sorry I think I've got the wrong end of the stick. What has melted? The N249 valve/wiring or the hose you've used from DV to inlet manifold?

    Get it scanned. It might have thrown a wobbly because it thinks the N249 valve is shagged. When you do the bypass you should leave the valve electronically plugged in.
    8P A3 TDI - 220bhp - 335lbft
    A3 Maintenance Thread
    Bye bye S3 you will be missed.
    S3 Build Thread







  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    The n249, the wiring is ok, just. Ill try get it scanned tomorrow.

  12. #11
    www.badger5.co.uk

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    6,944
    n249 shorted wiring? blown fuse, lost 12v so n75 has no power now...
    check your fuses and repair your damaged wiring and place it somewhere cooler next time
    Westy likes this.
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    Ah ok, thanks bud. Can I put a resistor in there to fool it into thinking its an n249? Cheaper than buying a new n249 if mine is buggered.

  14. #13
    www.badger5.co.uk

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    6,944
    Quote Originally Posted by Rice View Post
    Ah ok, thanks bud. Can I put a resistor in there to fool it into thinking its an n249? Cheaper than buying a new n249 if mine is buggered.
    yes
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    ​Changed the fuse, taped up the wires (temp fix), didn't initially think they were damaged but they are. Going to put a resistor in as soon as I send off for one, as the plug and n249 are a bit melted.&nbsp;<br><br>Thanks for the help. Saved me a journey to get it plugged in

  16. #15
    boost-addict's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    977
    why dont you buy a generic lead and download vcds lite, least you can read and clear most codes. its all i do and i have made do for the last year

  17. #16
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    I've been thinking about getting it but I wasn't sure where from. I guess I just need a USB to obd2 lead, and download vcds from a torrent site? Or can you get it free legally if its a lite version?

  18. #17
    boost-addict's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    977
    yes vcds lite is a freeware download direct from rostech.

    i paid £8 for the lead

    i wish i had full vcds but to be fair its not bothered me too much,

    yes full vagcom would be wonderfull, but dont just dont do enough to warrant the price. im going to regester my liite version costs £60
    if and when i can afford to go big turbo i will defently buy the full version from ebay, so i can log fuel and boost etc

    and fyi you wouldnt even find it on torrents. and the generic lead wont work with the full version any how, the coding and software licence is within the brain of the hex lead.

  19. #18
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    234
    Thanks for the info

  20. #19
    boost-addict's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    977
    thats ok, a generic lead would tell you the code for your problem with no doubt,

    my brothers a3 was only boosting 5psi had a broken wire on the n75 valve.
    bought the car dirt cheap because of this i scanned it before he bought the car (with unregistered vcds lite) and the code stated broken wore or faulty n75 valve, as it said n75 valve short to ground

    so bought the car, fixed the wire, boosting 12psi. not had a issue since, altho he could do with a proper plug on there! rather then speaker terminals on the end of the prongs!

  21. #20
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    South Africa
    Posts
    268
    Quote Originally Posted by Rice View Post
    ​Changed the fuse, taped up the wires (temp fix), didn't initially think they were damaged but they are. Going to put a resistor in as soon as I send off for one, as the plug and n249 are a bit melted.&nbsp;<br><br>Thanks for the help. Saved me a journey to get it plugged in
    What Fuse was it that popped sir?

  22. #21
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,027
    Quote Originally Posted by Rice View Post
    I've been thinking about getting it but I wasn't sure where from. I guess I just need a USB to obd2 lead, and download vcds from a torrent site? Or can you get it free legally if its a lite version?
    There is info on getting a lead and VCDS lite plus links on looking up fault codes and how to log stuff here:
    IMPORTANT! - When posting asking for help... - PLEASE READ BEFORE POSTING (UPDATED)

    This thread (and others) is in the FAQ's sticky...

    The full version of VCDS requires a genuine lead from RossTech and has a software dongle built it to allow the software to work... there are cheaper copies suggesting they are genuine leads with full versions of the software available for very little money (30-40 quid iirc) but... these are NOT genuine and Rosstech keeps on top of these by building checks into the software that stop it from working after a while...

    Get the lite version and if you need more then register it and it works as per the full version but is locked to one computer... full version can be used on any computer you have as its tied to the lead not the software

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

 

 

Similar Threads

  1. S3 only boosting to 10 PSI
    By blued in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 27
    Last Post: 14th February 2013, 19:17
  2. Replies: 3
    Last Post: 14th May 2012, 23:13
  3. Boost gauge-PSI or BAR?
    By Prawn in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 14
    Last Post: 11th January 2007, 14:39
  4. kkk k03, no wastegate = no PSI =no boost
    By import in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 2nd October 2005, 21:23
  5. Chipped T Sport owners. What Bar/Psi Boost are you running?
    By sfource in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 10th February 2005, 00:24

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO