Chris NottSky Insurance
Results 1 to 13 of 13
Like Tree1Likes
  • 1 Post By superkarl

Thread: Frustrated HELP

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14

    Angry Frustrated HELP

    Ive owned my 1999/2000 audi a3 quattro ajq 180 for 18 months now it has been chipped to 217bhp with proof,
    since owning it i have replaced injectors and fuel pump fuel pressure regulator air flow meter because of bad hesitation and low fuel pressure. I have also fit a boost gauge and it hits 20psi and drops to 12/14 psi.
    The problem i am having is that it has always been low on power the last time it was on the rolling road it only pulled 165bhp, compression test is good on all cylinders no boost leaks no fault codes.
    Now when i drive down a long hill just letting the car ride with no throttle i get a big puff of blue smoke when i rev it this is the only time it seems to do it no blue smoke on start up or idle so i dont think valve stem seals could all these problems be down to a faulty turbo
    Any help would be greatly appreciated
    Attached Images Attached Images

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,455
    VCDS
    Codes
    Logs

    Whos the 'chip' by?

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    There are no codes not sure how to do logs with vagcom it was chipped by well lane turbo center batley who no longer trade

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    Group A: '001 Group B: '032 Group C: '115
    Idle speed Coolant Temp Oxygen Sensor Idle O2 Adapt Run O2 Adapt Engine Speed Engine Load Spec. Boost Actual Boost
    TIME 700-820 rpm 80-110 C -0.2 TIME -10.1 -10.1 TIME 700-6800 RPM 15-150% 990-1800 mbar <=1800 mbar
    MARKER STAMP /min °C % STAMP % % STAMP /min % mbar mbar
    0.39 1880 73 1.6 0.79 0 0.8 0.01 1880 31.6 1000 1030
    1.59 2000 73 5.5 1.99 0 0.8 1.18 1920 70.7 2100 1030
    2.83 2360 73 0 3.22 0 0.8 2.41 2240 103.8 2100 1410
    4.04 2800 73 -7 4.44 0 0.8 3.63 2640 139.1 2090 1830
    5.23 3400 73 -8.6 5.6 0 0.8 4.83 3160 178.2 2040 2310
    6.39 3960 73 0 6.79 0 0.8 5.98 3760 175.2 2010 2180
    7.6 4440 73 0 7.99 0 0.8 7.2 4280 167.7 1980 2120
    8.79 4880 73 0 9.19 0 0.8 8.38 4720 165.4 1950 2040
    10.02 5240 73 0 10.42 0 0.8 9.61 5120 155.6 1950 1930
    11.24 5560 73 0 11.64 0 0.8 10.81 5440 147.4 1950 1820
    12.43 5840 74 0 12.8 0 0.8 12.04 5720 140.6 1930 1760
    13.59 6080 74 0 13.99 0 0.8 13.19 6000 133.8 1900 1700
    3rd gear wot does anyone understand what it all means

  6. #5
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,455
    Next time only full throttle your car when its up to temperature, youre doing it no good.
    Unless perhaps you have a faulty stat or temp sensor?
    Does it actually get to 90?

    When its supposed to get to 90 its actually between about 86-108. Anything lower it will read lower, any higher it will go higher On the gauge

    I dont fully understand o2 logs im afraid so cant comment there.

    Meeting boost ok tho, its not requesting alot, or boosting alot.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    Nether thought about the temperature, i thought the oxygen sensor readings looked a bit strange what do you think about the blue smoke on over run turbo seal failing

  8. #7
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,455
    On overun, mm its likely turbo yes, or guides, or excessive oil consumption. All very speculative, difficult to diagnose umfortunately until things get worse (fingers crossed they dont).

    how does coolant look?
    Hows oil consumption?
    HG ever been done?
    taken the tip off and checked for excessive in/out play in the shaft?
    vivalacoulter likes this.

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    coolant look fine when when cam belt was done don`t no about head gasket but there are no head gasket symptoms,
    oil consumption i am testing at the moment going to check the shaft for play today looks like fun.

  10. #9
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    Had a look at the turbo and there is a good 2mm of side to side movement and alot up and down.
    time for a new turbo i think any suggestions it is on the standard ko3-026 turbo.

  11. #10
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,455
    Latetal play is somewhat ok to an extent. Its in and out that will tell you how worn it is.
    My old ko4 had about 1mm in and out at least, but still boosted and performed as it shouldve.
    So any more would prob indicate its leaking a bit of oil

  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    I took the charge pipe off the inlet manifold i would have said it was excessively wet.
    there was a lot of oil in the inlet pipe as well were the recirculating vale releases pressure.

  13. #12
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,455
    If you still have the standard breather system that recirculates into the intake and boost network so some oil is normal.

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Halifax north west
    Posts
    14
    i have had another look and there is definitely 2mm or more in and out, when i looked close with a torch there looked to be small marks on the end of the turbines.

 

 

Similar Threads

  1. '05 S4 Frustrating Engine Whine - only when cold......HELP!
    By Richardesty in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 17th February 2010, 20:07
  2. I.T. help please!
    By MisterD in forum General Chat
    Replies: 8
    Last Post: 20th January 2003, 21:19
  3. Please help, my hard drive has disappeared !!
    By sidicks in forum Home Cinema, Hi-Fi and Gadgets
    Replies: 4
    Last Post: 17th January 2003, 15:43
  4. Help Wanted - Amusing slogan
    By Moresauce in forum General Chat
    Replies: 8
    Last Post: 13th January 2003, 01:18
  5. Banner AD include help????
    By Administrators in forum General Chat
    Replies: 3
    Last Post: 7th January 2003, 15:21

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO