Chris NottAH Fabrications
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195

    Hunting idle, anoying problem !!

    Hi guys,

    have had some assiatance regarding this issue from a few members now, and l must say the help is awesome(tuffty,prawn,klappe)

    So it all started when l first bought the car, which is a 2002 1.8T, AUM A3.

    I had this erratic idle. I have so far done the MAF, Cleaned the Throttle Body, injector Cleaner x2, 1 coil pack, replaced a burst breather hose. The MPG has increased thanks to the new bosch MAF, the car feels quicker thanks to the replaced hose, but i still have this idle problem.

    I have been advised to d a throttle body adaptation, ill get to that later. Also it has been suggested l have a problem with an o2 sensor as a fault code that had been prev read by a garage said: bank 1 sensor fault, system too lean. This was cleared when the new MAF was fitted.

    here is a vid of what im talking about:

    https://www.youtube.com/watch?v=T3VCbVf4jgc



    So again from a members guidance l bought a ebay cable and downloaded VCDS lite. The cable arrived today

    I have hooked it up and all is well, its comunicating with the car. I have done a scan for fault codes and here is what it displayed:


    VCDS-Lite Version: Release 1.2
    Wednesday, 31 July 2013, 17:45:32.




    Chassis Type: 8L - Audi A3/S3
    Scan: 01,02,03,08,15,16,17,22,35,37,45,55,56,57,75,76

    -------------------------------------------------------------------------------
    Address 35: Centr. Locks Labels: 8D0-862-257.LBL
    Controller: 8D0 862 257 E
    Component: CV-Pump, Alarm, RC D17
    Coding: 15178
    Shop #: WSC 01236
    VCID: 2F1190BFFE05
    11 Faults Found:
    01367 - Central Locking Pump Run Time Exceeded (Likely Leak)
    35-00 - -
    01371 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    35-00 - Please Register/Activate
    01372 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    35-00 - Please Register/Activate
    01374 - Alarm triggered by Terminal 15
    35-00 - -
    01370 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    35-00 - Please Register/Activate
    01369 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    35-00 - Please Register/Activate
    01368 - Alarm triggered by Luggage Compartment Switch
    35-00 - -
    01366 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    35-00 - Please Register/Activate
    00991 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    28-00 - Please Register/Activate
    00956 - Key 2
    09-00 - Adaptation Limit Surpassed
    01134 - Shareware Version. To Decode all DTCs
    49-10 - Please Register/Activate - Intermittent


    So i have read threads about doing the throttle body adpt, l watched a youtube viid on how to do it but VCDS Lite will not let me access that feature so...

    What l really eed help on, is im sure l read a thread that you could test for boost leaks using VCDS and also you could tell if o2 sensors were faulty going by the readings of certain data. I am a complete noob and if you are wlling to help would need it explained step by step lol

    So in short lol if you think you can be bothered to help and can guide me to use this software to get to the bottom of this then pls do !!

    I also went into the engine selection and selected display fault codes, there were none !!

    If you need any more info pls just ask

    Thanks in advance

    Brendan

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    matt blowen's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    staffordshire
    Posts
    140

    My Social Networking

    Add matt blowen on Facebook
    Hi ya i have the same problem and i have done all of above apart from buy a maf i just cleand it, ive got a full version of vcds so ill try that when i get time and ill let you know the outcome!!

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    Quote Originally Posted by matt blowen View Post
    Hi ya i have the same problem and i have done all of above apart from buy a maf i just cleand it, ive got a full version of vcds so ill try that when i get time and ill let you know the outcome!!
    Awesome mate !!! im hoping tuffty or prawn etc... weigh in, they seem to know these cars inside out !!

    let me know your findings mate please !! Did you watch the video ??? Are you getting the same fluttering ??

    Brendan

  5. #4
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    138
    I have this on my S3 sometimes it even drops dramatically to about 500 rpm and feels like it may stall then climbs to 700 or so again.
    I had the TB re-aligned and it made it better for all of 2 days, then the problem came back...

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    Quote Originally Posted by mcpickering View Post
    I have this on my S3 sometimes it even drops dramatically to about 500 rpm and feels like it may stall then climbs to 700 or so again.
    I had the TB re-aligned and it made it better for all of 2 days, then the problem came back...
    Mate it's doin ma head in !! There must be something wrong as its not right !! I really need to get the answer !!

  7. #6
    matt blowen's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    staffordshire
    Posts
    140

    My Social Networking

    Add matt blowen on Facebook
    Ok just tried it and it hasnt changed 1 bit. I know it was doing something because i heard it moving

  8. #7
    Lewis583's Avatar
    4th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    870
    You say you have replaced a breather pipe due to it splitting. Have you checked ALL vac pipes aswell?

    There are some that fit to the underneath of the inlet manifold.

    One goes to the fuel pressure regulator
    The others go to N249/N75/Etc
    Don't forget to inspect the brake servo line aswell.
    2008 E92 BMW 335i M-sport
    1990 Golf GTi w/ a 20v heart BUILD THREAD
    Full VCDS

    2006 A3 2.0T quattro S-line R.I.P. You will be missed.

    ** Breaking - 8L 1997 Audi A3 1.8T. **

  9. #8
    WorkInProgress's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Scotland
    Posts
    237

    My Social Networking

    Add WorkInProgress on Facebook
    Probably not what's wrong with yours but I had the same hunting idle problem as you. Changed my thermostat and coolant temperature sensor as part of some routine maintenance and now my idle sits perfectly. Might be worth a try on yours, parts don't cost a lot but thermostat is a pig to fit
    1999 1.8t AGU Sport 150 5dr
    Fitted
    2.5" Decat Downpipe, 2.5" MeerKat Custom Cat-Back, R32 Wishbone Bushes, Black Diamond 12 Groove Discs, Phatnoise, S2000 Filter, HKS SSQV, BBS CH Rims,
    Koni STR.t Kit
    Awaiting Fitting
    ABT Rear Spoiler, Oettinger Grille, Catch Can
    Wanted
    5dr Black Leather Interior (Golf/Bora/A3)
    Plans
    Flocked Dash, Respray

  10. #9
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    744
    Quote Originally Posted by WorkInProgress View Post
    but thermostat is a pig to fit
    True, but you can get a small Allen key on the bolts instead of a spanner and it's a little easier. Some long needle nose pliers to turn it and a torch to see what you're doing and it's fairly easy.....I still have a scar on my arm from it though, the little ******* that it is.
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    Quote Originally Posted by Lewis583 View Post
    You say you have replaced a breather pipe due to it splitting. Have you checked ALL vac pipes aswell?

    There are some that fit to the underneath of the inlet manifold.

    One goes to the fuel pressure regulator
    The others go to N249/N75/Etc
    Don't forget to inspect the brake servo line aswell.
    Hi mate thanks for the reply !!

    I bought easy start spray and went about spraying all the vac pipes. As l did when l came to the breather hose under the inlet manifold the car started to gain revs. That was the only location that the car would gain revs. So l took the parts off to get a better look at what was goin on. There was a 2 inch hole in the breather pipe. I thought had found and solved the prob, £33 later at the stealers and yeah it has helped boost, drivability but not the idle

    I could go round the hoses again but l defo only found this 1, l would like a smoke test but no one n Glasgow seems to do it !!
    Someone said you can use VCDS to do it, l am a total noob on that software lol

    Cheers

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    Quote Originally Posted by matt blowen View Post
    Ok just tried it and it hasnt changed 1 bit. I know it was doing something because i heard it moving
    Thats disapointing mate !!! WorkInProgress mentioned the coolant temp sensor, my mate had suggested this aswel !! Hmmm, maybe worth a try if its cheap !!

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    Quote Originally Posted by WorkInProgress View Post
    Probably not what's wrong with yours but I had the same hunting idle problem as you. Changed my thermostat and coolant temperature sensor as part of some routine maintenance and now my idle sits perfectly. Might be worth a try on yours, parts don't cost a lot but thermostat is a pig to fit
    Good shout mate, l have been told this before. I might have to give it a go if its cheap, if anything just to rule out !!

    Cheers
    Brendan

  14. #13
    Lewis583's Avatar
    4th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Mar 2010
    Posts
    870
    I would have another look at the vac pipes first before replacing anything. It will only cost you time and will definitely rule the vac pipes out then. It only takes a tiny split to affect the idle.
    2008 E92 BMW 335i M-sport
    1990 Golf GTi w/ a 20v heart BUILD THREAD
    Full VCDS

    2006 A3 2.0T quattro S-line R.I.P. You will be missed.

    ** Breaking - 8L 1997 Audi A3 1.8T. **

  15. #14
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    So went to change the engine coolant temp sensor, Euro Car Parts in all their ****ing glory give me the wrong part. They ask you for the registration for a reason, dont they ???

    Anyways rebuilt it and went to change the part at ECL. I now have correct said part so ill leave car overnight to cool and change in morning. Ill let you all know if this solves prob !!!

  16. #15
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2013
    Location
    Glasgow, Scotland
    Posts
    195
    Quote Originally Posted by bree9482 View Post
    So went to change the engine coolant temp sensor, Euro Car Parts in all their ****ing glory give me the wrong part. They ask you for the registration for a reason, dont they ???

    Anyways rebuilt it and went to change the part at ECL. I now have correct said part so ill leave car overnight to cool and change in morning. Ill let you all know if this solves prob !!!
    Well ECT sensor changed and no difference at all......

    im really starting to loose my patience with this now

    I found a hose that looked a little perished, sprayed some water on it but could not see any bubbles etc..
    Its the first little hose on the right side of the inlet manifold. I have ordered it anyways, Glasgow Audi cant get it till Wed as their is a bank hol in England this week.

    Do you think this could be perished enough to be causing a leak ???


    burst hose.jpg

 

 

Similar Threads

  1. 1.6 idle & running problem
    By pat_986 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 4th April 2011, 12:17
  2. Intermittant Idle speed problem
    By quattro25years in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 25th April 2009, 18:30
  3. Hunting idle since battery removed / alarm installed...
    By jrleech in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 25th May 2006, 21:06
  4. Hunting idle and poor fuel consumption
    By gillbe in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 21st December 2005, 13:59

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO