Monster MotorsportVolks Autos
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Posts
    269

    Squeaking front wheel

    Has anybody had a similar issue with any of their wheels? I've got a squeaking noise coming from what appears to be the offside front wheel. It's just had its MOT and we couldn't find anything untoward with the bearing or whilst rotating the wheel however when driving the squeak starts to appear just cruising along at slower speeds, not affected by cornering/going straight. I've recently replaced the top mounts, front arb bushes, drop links and the offside ball joint which was faulty. I've had a bearing failure on a previous car but that was a much louder grinding noise but with this I can't seem to narrow it down to anything else. If anyone has any suggestions before I try replacing the bearing then I'd appreciate it. Thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,021
    Does it go when you hit the brakes?

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Posts
    269
    Yeah it does stop when you hit the brakes. I've replaced both front pads recently and inspected the discs for anything rubbing but nothing there either.

  5. #4
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,021
    What pads/disc setup you running?

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Posts
    269
    Can't remember the exact make of the setup as I don't have it to hand but they are 6 pot calipers and 330mm discs with the standard pads that came with them. The squeaking doesn't occur during the first 5/10 minutes of driving but then appears after that as if it is brought on by heat in whatever is causing it. I have inspected the discs which are fine and the pads are new so I don't believe it is either of them. It has only come about after changing the top mounts and links etc but it does sound as though it is a rotational noise. It's damn annoying because everything appears to be fine and I've almost replaced most things for new.

  7. #6
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,021
    Its most likely the brake pads if they are DS2500 or similar they can squeak a bit...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  8. #7
    scotty_24's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Newcastle upon Tyne
    Posts
    188
    Quote Originally Posted by <tuffty/> View Post
    Its most likely the brake pads if they are DS2500 or similar they can squeak a bit...

    <tuffty/>
    My brakes started doing this so I stripped them, filed and cleaned the carriers and copper greased them up. Now all ok
    Ds2500 with Pagid disks
    REVO Stage 2, Eibach anti roll bar kit, forge 007p diverter valve (yellow spring), Badger5 turbo intake pipe with Jetex filter and Neuspeed heat shield, Forge upper bost hoses, N75, DV and Cam breather hoses, XS Power 3" downpipe 200cell cat and 3" cat back system, Apex 30mm springs, N249 bypass, Oil catch can and PVC delete, Front Mount Intercooler............

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    West London
    Posts
    269
    Yeah the brakes do make a slight squeaking noise when applied even after copper greasing them but that has been constant from when they were first fitted. This noise is when the brakes aren't applied and driving along and just from the offside wheel.

 

 

Similar Threads

  1. squeaking front offside wheel
    By Audidave in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 6th November 2010, 21:39
  2. Help Please!! Rub/Squeak/Grind from passenger front wheel/corner.
    By schwarmo in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 11
    Last Post: 11th June 2010, 23:02
  3. Can you convert from front wheel to 4wd??
    By kano in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 30th March 2004, 06:27
  4. Replies: 0
    Last Post: 29th March 2004, 23:11
  5. Lack of traction at front wheels
    By cyberdude in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 22
    Last Post: 25th February 2004, 23:40

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO