Sky InsuranceVolks Autos
Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8

    Hi I'm new and need some help

    Hi I'm new to this forum but I have a few problems with my audi a3 the car doesn't idle properly this intermittent fault only happens some time it's normally from a cold start up I get the error code p1296 the things I have done to try and fix this problem are iv changed the temp sensor this hasn't helped iv changed this twice thinking a bought a faulty one what's the next move for repairing this fault my car is an audi a3 2001 1.8 turbo petrol cheers for any help John

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Lemon S3's Avatar
    Alex

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Bicknacre, Essex
    Posts
    1,314
    Idling issues I'd suspect vacuum hoses to be split or not attached properly. The normal suspects are the ones under the manifold.

    That code is to do with the cooling system but you've changed the temp sensor, have you changed the stat?
    1999 APY S3 Imola Yellow

    PS3: Broady_11

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8
    No iv only changed the temp sensor

  5. #4
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,476
    17704/P1296/004758 - Ross-Tech Wiki

    17704/P1296/004758 - Error in Mapped Cooling System
    Possible Symptoms

    Cold start issues

    Possible Causes

    Coolant Temperature Sensor (G62) faulty
    Coolant Thermostat faulty

    Possible Solutions

    Check Coolant Temperature Sensor (G62)
    Check Coolant Thermostat

    Special Notes

    Check the stored Freeze Frame data with this fault code. Freeze Frame information will be found in the fault code description (if the module supports it) or in Generic OBD-II if the vehicle complies with those regulations.
    Freeze Frame data stored at -40 °C is generally an indication of a faulty ECT or wiring.
    Freeze Frame data stored at +140 °C is generally an indication of a faulty ECT or wiring.
    Freeze Frame data stored with in the 60-80 °C range is an indication that the vehicle was close to, but not within, the cooling systems normal operation range. The Thermostat itself or Cooling system components may be at fault.

    Get the stat changed...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Kent
    Posts
    459

    My Social Networking

    Add Tim_Attard on Facebook
    i bet my left nut its ur stat change it only a few quid but pita job imo and should fix this i also had idiling issues when mine went so could be related

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8

    Hi I'm new and need some help

    Thanks for all the replies I have a few other problems but one at a time ill change the thermostat next see how it goes got to change a bearing tomorrow in the snow 😓

  8. #7
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Quote Originally Posted by John2708 View Post
    got to change a bearing tomorrow in the snow ������
    Haha Join the SWAMC....Severe weather amateur mechanics club! Head is going on tomoz in the sub zeros...

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    8

    Hi I'm new and need some help

    Just recently I'm always doing something to the a3 in the cold crap weather

 

 

Similar Threads

  1. new to forum and need some help please
    By midnight-massacre in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 11
    Last Post: 21st December 2011, 23:00
  2. Hello from a soon (fingers crossed) to be S3 owner and need some help
    By S3clouty in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 3rd February 2010, 22:50
  3. New member needing some help
    By rolo tomassi in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 9
    Last Post: 15th June 2009, 08:43
  4. Hi just joined up and need some help here.
    By smudger41 in forum The Welcome Section
    Replies: 0
    Last Post: 27th February 2008, 19:43
  5. Im new and need Help
    By WannabeRacer in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 3rd June 2003, 19:41

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO