Chris NottJMB Retrofits
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25

    "hunting" revs? Sometimes engine revs up and down a couple hundred rpm.

    AKL 1.6, just bought it last week (103,000km) and I'm ironing out the issues with it one by one. This one has me a bit confused.

    It won't always do it, but sometimes I'll be idling and notice the revs are oscillating between 900ish and 1100ish, or thereabouts. Never acts like it'll stall, just acts like I'm blipping the throttle every half second or so.

    Timing belt is very due for a change, but I can't imagine it's related to that?

    I did just replace the coolant temp sensor, which revealed the thermostat is boned as well, could it be tied into that somehow? Otherwise, MAF, vacuum, throttle body, spark?


    EDIT:

    Some googling around makes it sound like I'd be very well served to take off my throttle body and give it some love with carb cleaner, I'll do that this weekend. Maybe tomorrow after work if I can get a gasket. That having been said, still open to suggestions on what else to check.
    Last edited by grue; 19th March 2013 at 06:17.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Buzzer's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Dublin
    Posts
    410
    As you mentioned, throttle body or you might have a leak in the pipe work.

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Killarney, Ireland
    Posts
    75
    I had a car that used to do that too, but only when my coolant level was low. Fixed the coolant leak and it never happened again. So I reckon you could be right on the coolant temperature sensor / thermostat area.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25
    Quote Originally Posted by Buzzer View Post
    As you mentioned, throttle body or you might have a leak in the pipe work.
    What's the best way to test for the latter situation? Throttle body gasket "should" arrive tomorrow so I can do it tomorrow evening, might as well be ready to take the next step in testing after that.


    Also I'm kinda feeling foolish, but didn't realise until I refuelled last night that my car is supposed to use premium fuel, not the cheap stuff like my 8v Bora used. Presumably this is part of why my fuel economy was so bad on the first tank, hopefully fixing this issue gets it further up because I only averaged about 20mpg

  6. #5
    Danno57's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Taunton, Somerset
    Posts
    44

    "hunting" revs? Sometimes engine revs up and down a couple hundred rpm.

    Had the exact same issue a while back, replaced the throttle body, replaced thermostat and checked pipes for leaks, the problem still persisted so I asked a garage and they said the throttle body needs re-adapting (alignment) with vagcom, so I purchased it and done the process on the Ross tech site; my car never hunted again!

    Forgot to mention: I've got the same engine code also.
    Last edited by Danno57; 20th March 2013 at 21:28.

  7. #6
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25
    Quote Originally Posted by Danno57 View Post
    Had the exact same issue a while back, replaced the throttle body, replaced thermostat and checked pipes for leaks, the problem still persisted so I asked a garage and they said the throttle body needs re-adapting (alignment) with vagcom, so I purchased it and done the process on the Ross tech site; my car never hunted again!

    Forgot to mention: I've got the same engine code also.
    Oh awesome. I'm gonna be cleaning the throttle body tonight just for good measure, btu I'll take it to someone with a vagcom to have 'em do that

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25
    Welp, throttle body is cleaned, but I found a bit of oil in the intake hose. When I was trying to get a better look, this happened:



    image (4).jpg


    Gaffer taped it back in place as a "wishful" attempt to patch it, and the problem is worse than before (less time between revs)


    It stands to reason that this was leaking and causing the issue in the first place, no? Then when I was in there dicking around, I broke it off completely and now it's worse?

    Still going in for the throttle body alignment in an hour or so, but not holding my breath now.

  9. #8
    Danno57's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Taunton, Somerset
    Posts
    44

    "hunting" revs? Sometimes engine revs up and down a couple hundred rpm.

    I guess the only way to be sure would be to have the garage do a smoke leak detection test or replace that with a new one. Let us know if the throttle alignment fixes it though, fingers crossed.

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Killarney, Ireland
    Posts
    75
    Looks like you'll have to go for the replacement anyway, personally would replace it before realigning it.

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2013
    Posts
    25
    alignment didn't do much to speak of, picking up a replacement pipe later today, hopefully.

 

 

Similar Threads

  1. Engine revs up and down when coasting?
    By crispin in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 9th March 2011, 20:57
  2. ESP and EPC Light Staying On And Engine Revs Up & Down??
    By pazaz in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 15th March 2010, 20:34
  3. Strange engine revs issue? And another thing too....
    By JJBS3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 31st December 2008, 10:34
  4. Engine rev but no traction?
    By ang12el in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 13
    Last Post: 6th September 2008, 12:06
  5. Engine rev-up on starting
    By f13ldy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 10th May 2005, 16:53

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO