EM TuningMonster Motorsport
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729

    Rough Idle After Spirited Driving

    From my previous post Not idling properly/fluctuating idle this is the same problem but different. Plus, that thread has gone off on a tangent.......let me explain...the above problem was cured from doing the N249 delete. It's come back now but not from normal driving only very fast driving then come to idle it's rough as hell, but not all the time.

    The idle is really rough. I get random misfires so it's not just one cylinder. I was thinking coilpacks or the spark plugs are duff? Is there a way of testing/checking the coilpacks? I don't want to have to buy them if it's not that.

    There is still the possibility of a vac leak but how do you test for it if it only happens after driving quickly. When I say quickly I mean accelerating hard onto motorways. It's not noticeable at cruising speed ie. 70mph once I've joined the motorway but when it comes to slowing down it's just at idle.

    Bit stumped really.
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    www.badger5.co.uk

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    6,935
    vac leak my guess
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  4. #3
    s33nyboy12's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2012
    Location
    East midlands
    Posts
    1,278
    I would of said minor vac leak too.

    Sean
    Current: 2013 Audi A3 2.0 tdi s line 8V in black SD nav+ extras, E46 BMW M3, 1971 Volvo p1800, 2014 Ford transit sport 155ps ;-)

    Previous : Focus st 225 stage 1 (265 bhp and too much torque), 2002 audi s3 bam engine completely OEM, 2001 Audi a3 1.8 TQS 221bhp and about 20 other cars, majority civics ek4/ek9 and Bmw / Audi soot chucker's!

  5. #4
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729
    OK thanks guys. Any ideas on where or how to test it? AFAIK vac pipes were brand new in September (previous owner bent over and got them from Audi). Could it be some vac pipes are collapsing when it's being driven fast? Just done 30 miles at sedate speeds today and not a hint of stutter. I'm sure that if I gave it the beans it would do it again like it did last night.

    Hate intermittent problems grr..
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  6. #5
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729
    Any ideas of where or how to test for vac leaks? I'm still getting this and it's started doing it when I start up. I always tend to wait until the cold start idle returns to normal ie. 1200rpm to 850rpm, but I was in a hurry the other day and tried to move it while it was still on cold start and the idle started being rough as hell, in fact it was almost dying and wouldn't move. Left it until the idle dropped then it was fine. Once I get it going and don't drive fast then it's absolutely spot on, no problems whatsoever. MPG is as you can see by Fuelly below is pretty amazing and shows that I drive slowly but that's not what I want from this car...

    Changed spark plugs again yesterday just in case and the old ones were fine, and made no difference to this idle problem. I did notice a very slight bit of oil on the rim of the spark plugs (underside part in the engine) on all four.

    So, in short, vac leaks; where, what, how?
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  7. #6
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729
    This is pissing me off now. Looks like the pipes going to the DV and a lambda sensor. I assume Bosch is the one to go for Lambdas? Is B1S1 before the cat? I need to fit my decat anyway so I'll do this at the same time.

    Only updating this for others that search.
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    bath/windermere
    Posts
    27
    Ill be keeping a close eye on this thread because mine is the exact same and really annoyong me now! Iv just changed spark plugs and still the same! Is it possible to be the SAI? Im going 2 check my pre cat lambda as well as mentioned on my thread.

  9. #8
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729
    I have no idea about the SAI. My VCDS codes haven't flagged it up but will check again in the morning. Will report back when I have a tinker tomorrow.
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  10. #9
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    712
    Hi

    I think i posted about my lambada sensor being loose.
    Anyway the rough idling and cutting out came back after a couple of days
    The lambada sensor was fine, so i checked my hoses.
    The intercooler hose to charge pipe was split inside, i bodged the hose with some tape and its been fine now for a few days.
    Although the replacement hoses are a rip off (£150 for two hoses), i sourced some for £70 and just waiting for them to turn up.

  11. #10
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729
    Cheers, I'll check mine tomorrow.
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

  12. #11
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,168
    MTe ive got a similar issue but my cars fine until warm, then itll drop to 400rpm when coming out of gear, it wont stall but tries to, ****s me off, theirs no vac leaks etc so dont what it is, got rid of fhe sai and the pcv system, btw my cars a s3.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  13. #12
    www.badger5.co.uk

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2004
    Location
    nr Glos
    Posts
    6,935
    have you had it smoke tested to confirm no leaks?
    throttle body clean and reset tried?
    **http://www.facebook.com/Badger5Ltd**

    Check out the ever Growing eBay Shop>
    http://stores.ebay.co.uk/Badger-5-LTD?_trksid=p4340.l2563

    Badger 5 Ltd, Queen Annes Gate, Oldends Lane, Stonehouse, Glos, GL10 2DG


    http://www.badger5.co.uk, Tel:01453822880
    bill@badger5.co.uk
    **NEW** Badger5 Section CLICK here>> http://www.audi-sport.net/vb/213-badger-5/

  14. #13
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,168
    No bill but theirs hardly anything to leak. The entire pcv systems gone and vents to atmos. I did the vagcom test with checkinh fuel trims and from memory they were within toleranes.

    TB wise, it did it with the standard s3 one and now the v6 one, both were/have been cleaned and aligned.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  15. #14
    JudderMan's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Location
    Newcastle Upon Tyne
    Posts
    729
    Just unplugged the MAF and it's that. Idles fine, works fine, no lumpy idle. Need to get a new one then
    2000 Audi A3 1.8T Sport AUM K03S|Second owner|Forge 007p|CM TIP|Yellow Dogbone|Pipercross panel
    To Fit - Decat then Mapping WANTED: Audi A4 B7 or MK5 Golf GTi (manual)(Want to Buy December 2014 so Keep Me in Mind)

 

 

Similar Threads

  1. Replies: 3
    Last Post: 2 Days Ago, 23:30
  2. Rough Idle
    By melman in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 18
    Last Post: 11th April 2007, 19:29
  3. Rough Idle
    By ad3crk in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 8th October 2006, 09:52
  4. 1.8T engine - does it need to run at idle after use???
    By a17aym in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 18
    Last Post: 15th June 2006, 09:52
  5. Rough idle after cambelt change
    By in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 15th June 2005, 18:19

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO