Sky InsuranceJMB Retrofits
Results 1 to 26 of 26
Like Tree1Likes
  • 1 Post By <tuffty/>

Thread: hello im a newbie and need alot of help please!!!!

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62

    hello im a newbie and need alot of help please!!!!

    so i bought my s3 8l today from bucks auto centre and got it for 1500 its got a fair few problems though
    - cam belt needs changing as its on the teeth now bearing through nearly.
    -pas i need help with this as its whining alot
    -had a code saying boost valve sensor or summint what is that the map sensor ?
    - i cant boost or full throttle as it seems to hold back and misfire pops and bangs hasitates what could that be the boost valve sensor ?
    -my cars got 145k on it what is the the engine like ie piston wise when do they need rebuilding ?
    please advise on above

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,764
    Where are you based pal?
    i wouldn't be chasing power and full boost until you have sorted the belt and water pump.
    it might be worth taking the sump off and checking / cleaning the oil pick up pipe . They do get blocked on cars with this kind of mileage,
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    cheers mate im not chasing boost bud i cant put full throttle its like having a faulty ht lead/coil pack like its runing on 3 cylinders :/

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    o and bicester cheers mate

  6. #5
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,764
    Could well be a coil pack to be fair. Ideally you need to plug the car into Vag com or something like. It will show if its a coil pack .
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  7. #6
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Great Melton Norfolk
    Posts
    1,356
    Have you checked the PAS level?

  8. #7
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    my mates a mechanic and has a snap on touch screen diagnostic tool brought up aload of dtc codes cleared them and came back with boost valve sensor ? its strange i can drive it off boost but when you put it on load it holds back ?

  9. #8
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    540
    Hi mate,

    - Change the belt and water pump at the same time
    - Check the oil pickup pipe as Paul said
    - Check the PAS fluid level, it whines if it's low and is a common problem
    - Check your coil packs and the wiring loom - cracked wiring loom is again common
    - Boost value sensor - I guess this means the N75? (ASN'ers, please correct me if wrong )
    - My car is on 137k and the engine hasn't been rebuilt and is ok

    Welcome

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    cheers mate
    where is the map sensor on these cars please ? and n75 not familar with that and wiring loom easy to spot a crack mate ? and how easy is it to check oil pick up pipe, forgot to say my pas pipes run underneath the gear box oil release plug and thats where i see the leak etc is this the normal place ?

  11. #10
    Vex182's Avatar
    Guess what I drive...

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Hinckley
    Posts
    886

    My Social Networking

    Add Vex182 on Facebook
    Quote Originally Posted by chrisw_s3mk1 View Post
    cheers mate
    where is the map sensor on these cars please ? and n75 not familar with that and wiring loom easy to spot a crack mate ? and how easy is it to check oil pick up pipe, forgot to say my pas pipes run underneath the gear box oil release plug and thats where i see the leak etc is this the normal place ?
    The map sensor is under the cover near the battery, just behind the headlight, easy to see. The N75 is after the air filter on the turbo intake pipe (tip). It's got a cable in it and 2 pipes coming off it.
    Silver 2002 Audi S3 225 (BAM) since March 2011.

    Mods: Badger5 2.2 TIP, Jetex filter, PCV delete, 710 DV, Standard N249 in use, R-Tech Stage 1 TiV Remap, Audi TT Pedals, Red Dogbone, Polybushed tie arms. All silicone boost pipes, Michelin PS3s, Red V6 coil packs, MK4 flat blade conversion, retrofited cruise control.
    Currently: 254bhp - 276lb/ft (174bhp/ton) as of 11/02/2013 On V-Power

  12. #11
    Alex C's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Lizard, Cornwall
    Posts
    2,603
    good job you cant go near full throttle with a thread bare cam belt
    Alex S3 AMK
    Bilstein B8s, H&R Springs, Neuspeed ARBs, Genuine 18" BBS LMs & LCR Brembos

  13. #12
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    760
    dont even drive the car with that cam belt.
    it will end in tears mate.
    thats the first thing i would have done, without even thinking about anything else

  14. #13
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    What he said,^^ or your £1500 will soon become less of a good deal...

  15. #14
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    all above thanks alot good advice thanks liking this forum already as ive had no silly immature comments, ive got accounts on vxronline,stoc,cliosport.net owned all of them and had stupid hopeless comments cheers will update tommorrow when ive had the cam belt changed.

  16. #15
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,594
    Post up the actual codes please... not all fault codes mean a component is faulty... could be that its the victim of another problem..

    As a newbie you should familiarise yourself with this thread
    IMPORTANT! - When posting asking for help... - PLEASE READ BEFORE POSTING (UPDATED)

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  17. #16
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,594
    ...also what year/engine code is your S3? (guessing a 1999/APY based on the price)

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  18. #17
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    lools my bad ive read it now also yeah i belive so mate its a v reg so im guessing so im very nooooob to all of this im just concerned about the boost problem as for the other bits i can see but this one its difficult bugger as i cant narrow it down il give a description on what happens...
    accererate... then full throttle nothing but hesitation and some times popping and banging air leak or somthink,like its either poped a boost pipe off the intercoolers it has two not sure if thats normal, or like a coil pack/ht leads.

  19. #18
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,594
    If you think you have a pipe popped then I would think you should at least be looking for that...

    My advice is this... check over all the pipes and hoses to look for signs of splits etc... a smoke test would be the best bet for this as it will show up leaks in system that are big enough to cause running problems..

    You also need to scan for fault codes.. preferably using software such as VCDS but the generic code readers will suffice if thats all you have.. its important to know that when something goes wrong on these cars then a fault code is likely to appear... posting these codes will help diagnose the issue far better as codes just don't mean a sensor is broken they also elude to other issues...

    Don't jump to the conclusion that a fault code is definitive as more often than not it isn't... for example a typical code is:
    17608/P1200/004608 - Boost Pressure Control Valve (N249): Mechanical Malfunction

    This doesn't meant the N249 is faulty as such, its a code thats normally related to overboost situations where the owner has done an N249 bypass as the ECU can't use the N249 to dump boost

    Post up the codes and check your pipes out and we can take it from there

    <tuffty/>
    jay1 likes this.
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  20. #19
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    ive found the problem on what appears to be the coil pack leads/ignition leads theirs a split as in the theirs a wire thats snapped off.its running into a grey solenoid sensor which looks heavliy bodged imo. im putting it down to this at the moment to be honest.

  21. #20
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    So ive put a new cambelt on water pump etc tidy up of fuel rail feed lines, new spark plugs,coolant, on inspection of of coil leads some bodge artist has bleeding taped up the bottom of the coil my mate thinks they did that to stop it arking out or somthing ? Anyway im curious ive still got the boost pressure control valve issue would coils changed sort this ? Or changing the map sensor or the sensor that looks like its a solenoid has been bypassed looks bodged had to change one of the pipes on it.il take a pic soon.

  22. #21
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,594
    Post bloody fault codes dude instead of randomly changing stuff...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  23. #22
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    Sorry mate il try to get my mate to scan it again as i forgot last night to grab them :/ il get them asap probs monday now

  24. #23
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    20130302_171732.jpgthis is the solenoid im concerned about as it looks like its been relocated for the forge dv.
    20130302_171434.jpgnot sure what model of forge dv this is.
    20130302_171513.jpgone of the wires was snapped off this it connects to the solenoid and comes off the coil pack loom.

  25. #24
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Durham NE
    Posts
    578
    The N249 valve has been dicked about with,the wires are for the valve,i would search the forum and remove the lot including that forge splitter DV valve or blank the atmospheric part.
    James
    Silver Audi 8L S3
    97 Fireblade fully restored ...just for summer!
    My old Corrado VR6 Turbo... Click me for the build DIY style!
    and many many cars and bikes in the past!!

  26. #25
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,594
    +1... the vacuum chamber is missing so it won't work properly anyway... bin it and the split-r (as they are crap) and fit an OE DV for now until you know you have fixed all your current issues

    The DV just needs vacuum from the inlet manifold... there is an N249/N112 delete thread for the APY S3 in the FAQ's up in the stickies section.. the N112 and N249 still need to be electrically connected though so leave them plugged in...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  27. #26
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2013
    Posts
    62
    Il be honest i dont have a clue what im looking at mate il be honest bud need somesome that knows these cars inside and out and what is the part called thats ment to ve in its place apart from oe dv where csn i get one please.

 

 

Similar Threads

  1. Replies: 43
    Last Post: 18th January 2013, 16:43
  2. Replies: 0
    Last Post: 16th January 2013, 16:43
  3. new to the forum and need a little help please
    By midnight-massacre in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 20th December 2011, 19:47
  4. Newbie in need of some help please!!!
    By antboo1.8t in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 26th April 2011, 18:09
  5. Newbie Hello and Bose or not - help please viewing car tomorrow
    By tt ted in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 27th July 2010, 23:04

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO