EM TuningVolks Autos
Results 1 to 17 of 17
  1. #1
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191

    Does the A3 1.8t agu have an oil level sensor?

    So over the weekend I replaced oil pickup. I sealed sump and rebuilt. Filled with new oil 3.5L.
    I have been running the car and it appears there are no issues, however I have just moved the car at lunch and it looks like there is oil all over the floor where I was parked. I checked oil level with the dipstick and that showed no oil. I did change the housing for the dip stick at the same time, so it could be a case of the housing not sitting far enough down..

    My question is, is there any kind of sensor that would tell me if the oil was low, other than the dipstick?
    The engine sounds fine and I get the OK when starting the car and no alarms while driving.

    It's not an S3 so it doesn't have the sensor under the sump, what ever that does..

    Cheers,

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,444
    No mate... no sump sensor on AGU... dipstick and low oil pressure warning is all you have...

    Sensor on the S3's (and others) does oil temp, oil level and I believe oil quality for use fro AVS service scheduling...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  4. #3
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    Damn, so what would you suggest to fault find? Would the car not make an awful noise if low on oil, or would the pressure not drop?

  5. #4
    Prawn's Avatar
    My other car is a MINI!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Basingstoke
    Posts
    9,317
    Oi, you 'orrible git

    I told you this 4 days ago

    Quote Originally Posted by Prawn View Post

    The AGU doesn't have an oil level low sensor, so the warning you see is definitely pressure, which is very serious.
    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Prawns TFSI Turbo'd 1.8T Track Car

    But I know nothing so ignore me.

  6. #5
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,444
    Think about it... oil on the floor and non on the dipstick...

    If you have had the sump off to do the pickup then my money is on the gasket for the oil return pipe where it bolts onto the sump... assuming you have used the correct sump sealant and re-used the gasket... ideally you should replace all gaskets when doing this kind of work

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  7. #6
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    Gasket, what gasket?

    To re-seal the sump I used the stuff from Audi. Cost around £17 inc vat.
    The oil return didn't have a gasket on either, however I did use some sealant on that, too.

    I will have a look when I finish and try and find where it's leaking from.. I very much hope I don't have to remove the sump again.. that was a ballache to get back on. (the three screws next to transmission)

  8. #7
    Alex_Dubz's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Bucharest, Romania
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by Spatula View Post
    I sealed sump and rebuilt. Filled with new oil 3.5L.
    Maybe you didn't sealed the sump properly, but why only 3.5L ? It should be 4.4L

  9. #8
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    Quote Originally Posted by Prawn View Post
    Oi, you 'orrible git

    I told you this 4 days ago
    Oooops, sorry. I've read so much about the car over last few weeks that I forget which stuff is applicable to my AGU. Please bare with me.

  10. #9
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    According to the 'Mobil' chart, it says the 1.8t 96' - '02 takes 3.5? Is 4.4 correct?

  11. #10
    BENJAMIN's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    466
    Some agu's do have level sensors. If there's a sensor in the sump it's got it, if it hasn't it doesn't. Lol

  12. #11
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    Yeah it definitely doesn't have the sensor at the bottom of the sump..

  13. #12
    Prawn's Avatar
    My other car is a MINI!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Basingstoke
    Posts
    9,317
    hope this isn't a silly question, but did you check the oil level after refilling mate? was it up to full then?

    Oil drain from the turbo is a very likely cause, especially as it wasn't gasket'd before.. Very unlikely for you to have lost all the oil through a sealant issue with the sump / block join, because all the oil sits down in the sump, so wouldn't leak out of that joint anyway expect a bit when running.

    I doubt you'll have to take the sump off again, but if it's the oil drain, you'll have to drain the oil again to get it clean and dry to re-seal!
    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Prawns TFSI Turbo'd 1.8T Track Car

    But I know nothing so ignore me.

  14. #13
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    Quote Originally Posted by Prawn View Post
    Oil drain from the turbo is a very likely cause, especially as it wasn't gasket'd before.
    Is this the return oil pipe?

    Yes I checked the oil and it seemed fine, which is why I kinda know that the housing is sat correct. I probably only left it a few minutes from filling it back up again though..

  15. #14
    Prawn's Avatar
    My other car is a MINI!!!!

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Basingstoke
    Posts
    9,317
    Quote Originally Posted by Spatula View Post
    Is this the return oil pipe?
    Yes, drain, return, it's the only connection onto your sump, so you can't miss it
    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Prawns TFSI Turbo'd 1.8T Track Car

    But I know nothing so ignore me.

  16. #15
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    Ok Thanks, I know the pipe you mean, but didn't know that came direct from the turbo..

    I'll have a look at break time to see if I can see where the leak is coming from..

  17. #16
    Alex_Dubz's Avatar
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2012
    Location
    Bucharest, Romania
    Posts
    23
    Quote Originally Posted by Spatula View Post
    According to the 'Mobil' chart, it says the 1.8t 96' - '02 takes 3.5? Is 4.4 correct?
    Yes, Bentley say 4.4L. Anyway, best way to fill is checking the dipstick, but 0.9L it's a big difference, i have no idea where did Mobil got that from.

  18. #17
    Spatula's Avatar
    !.8T AGU

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    North West
    Posts
    191
    OK, that could be the reason nothing is showing on my dipstick now it's come to settle...
    I'll pop some more in tonight when I get home and hope for the best. I looked under the car again and over 2 hours nothing has come out. Could it have been that the engine was warm so it leaked?

    Thanks

 

 

Similar Threads

  1. No oil level sensor in sump agu
    By Paddya3turbo in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 15th June 2012, 23:55
  2. does the a3 1.8t sport have lower suspension?
    By kryton in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 22nd April 2012, 10:53
  3. Does anyone have a spare oil level sensor?
    By vetch in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 20th October 2010, 17:44
  4. Does the bose sound system have....
    By imported_Wicked666 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 22nd March 2005, 11:44
  5. does the A4 saloon have fold down rear seats?
    By remfanuk in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 18
    Last Post: 4th August 2003, 11:15

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO