Monster MotorsportSky Insurance
Results 1 to 14 of 14
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55

    Coolant Sensor Head Scratcher....

    Hi

    I bought my A3 1.8T Sport witht he temperature gauge not working.

    I assumed it was the sensor so I swapped it out for the green updated version.

    Anyway, my gauge still isnt working.

    I have also noticed that the fans kick in a couple of seconds after the car ha started even if it is cold. It is like they are always on when the car is started.

    Its still a bit lumpy on idle too.

    Has anyone else had this? Any ideas???

    Thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Vex182's Avatar
    Guess what I drive...

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Hinckley
    Posts
    825

    My Social Networking

    Add Vex182 on Facebook
    Best guess would be that the thermostat is stuck open, very common on these 8Ls.
    Silver 2002 Audi S3 225 (BAM) since March 2011.

    Mods: Badger5 2.2 TIP, Jetex filter, PCV delete, 710 DV, N249 bypass, R-Tech Stage 1 TiV Remap, Audi TT Pedals, Red Dogbone, Polybushed tie arms. All silicone boost pipes, Michelin PS3s, Red V6 coil packs, MK4 flat blade conversion, retrofited cruise control.
    Currently: 254bhp - 276lb/ft (174bhp/ton) as of 11/02/2013 On V-Power

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55
    Any idea on the fix mate?

    Cheers for the reply by the way.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55
    My blowers heat up nicely. Im confused haha

  6. #5
    mattyboy199's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    UK
    Posts
    1,678
    its the thermostat, mine is doing the same if you sit in traffic your find the car warms up & hits 90 once moving it will reduce in tempreture. Audi world forums has a how to guide on replacement quite easy to do.
    2002 Dolphin grey S3 - Sym2+bose, heated leather, ally mirrors, R32 ARB's with superpro, Jabba stage 2 map, TFSI coils, Samco TIP, Forge DV & privacy glass

    2010 Green Kawasaki Ninja ZX6R - Akrapovic baffleless race can, LED cluster & HID's

    wanted for 8L S3:
    Unmarked grey rear bumper panel
    Milltek system

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55
    Thats great thanks, just ordered one at £7 all in.

    Do your fans kick in straight away?

    And my temp gauge stays at 60 all the time. The only tine I saw it change was when I flushed the coolant system and put new coolant in.

  8. #7
    Sam_'s Avatar
    Down under

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    2,640
    Yeah mine done the same when I got it. New thermostat (decent 1/4" ratchet is well handy) and it was sorted. Make sure you don't get some mickey mouse chinese thermostat...
    Handling mods++. GTX30 soon-ish. Hiding parts from the mrs since 2011. Build thread

  9. #8
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    692
    Quote Originally Posted by mike.c1979 View Post
    Thats great thanks, just ordered one at £7 all in.

    Do your fans kick in straight away?

    And my temp gauge stays at 60 all the time. The only tine I saw it change was when I flushed the coolant system and put new coolant in.
    Don't forget that the smaller of the two radiator fans should be running when your AC is on.

    Does it stop when you turn the AC off, by that I mean pressing the ECON button?

    I wouldn't go with the cheapest thermostat you can find, a genuine one isn't much more money, and you'll save the money on coolant alone if you have to swap out a cheap one too soon.

    Don't forget to buy the correct coolant too, the G12 stuff.
    Audi S3 - 2002MY - Denim Blue

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55
    I think its sorted. I turned the aircon unit off completely and went for a drive. The temp gauge went up to 90 degrees as the fans didnt come on. I turned the unit on again and the fans kicked in, and the temp dropped to 60 degrees.

  11. #10
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    692
    Its good it seems to be ok now, but it should still warm up to 90 even with the fans on. Only the aircon fan, the smaller of the two, should be on when the AC is on, I'm fairly sure.

    I think you've either got a dodgy thermostat, or the 'fans on constantly' problem, or both!
    Audi S3 - 2002MY - Denim Blue

  12. #11
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55
    I will replace the thermostat tomorrow, see if that works.

    Any idea on the cure for the "fans always on" problem?

    I unplugged the fan switch but the fans still come on when the aircon etc is on - tad confusing.

  13. #12
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    692
    There's a bit more info on a possible cause here, but have a google and there should be plenty of others.

    Fan problem plzzz help!!!
    Audi S3 - 2002MY - Denim Blue

  14. #13
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    55
    So really it must be the thermostat or the fan controller??? Ive obviously replaced the sensor and the issue now is that with the aircon unit on, both fans come on and bont allow the temp gauge to increase

  15. #14
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    692
    To be honest, you could have two separate problems, just impacting on each other.

    I would change the thermostat as you've got one on the way, and see where you are after that.
    Audi S3 - 2002MY - Denim Blue

 

 

Similar Threads

  1. Coolant Sensor warning
    By SanityClause in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 17
    Last Post: 17th March 2008, 12:11
  2. My A3 1.8T Coolant Sensor
    By ricje in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 33
    Last Post: 25th February 2007, 19:41
  3. Engine Coolant Sensor problem reveals oil in intercooler
    By alanmclean1974 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 5th October 2006, 22:43
  4. Lumpy Idle - coolant sensor?
    By recomdos in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 18
    Last Post: 30th September 2005, 09:09
  5. Help with TBB, f-hose, the coolant sensor upgrades
    By imported_Townshend2372 in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 16th August 2004, 11:47

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO