Chris NottMonster Motorsport
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    88

    Help me get my 1.8t to stop running like crap

    So my AUM 1.8t is running like absolute crap and I'm unsure as to what I should do next. The car is reluctant to start, but it will and when it does it idles pretty much fine (odd jitter here and there, nothing worrying) but as soon as I try and take it for a drive it's so down on power it feels more like a 180cc car than a 1800cc car (literally struggles to get up a hill!)

    I've run the car through VCDS and a preliminary scan gave me the following fault codes:

    5 Faults Found

    16621 - Manifold Pressure / Boost Sensor (G31): Signal too Low
    P0237 - 35-00 - -
    16490 - Manifold / Barometric Pressure Sensor (G71) / (F96): Implausible Signal
    P0106 - 35-00 - -
    16727 - Camshaft Position Sensor (G40): Signal too High
    P0343 - 35-00 - -
    18041 - Accelerator Position Sensor 2 (G185): Signal too Low
    P1633 - 35-00 - -
    16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low
    P0102 - 35-00 - -

    I then cleared all faults, started the car, took it for a drive again and got the exact same faults. It's interesting to note that this is a recurring fault that will come back the second I have cleared all faults (even if the car isn't started!)

    Fault Codes have been Erased

    1 Fault Found
    1 - Manifold Pressure / Boost Sensor (G31): Signal too Low
    P0237 - 35-00 - -

    Everything is wired up correctly as far as I can tell... any thoughts as to what is up? can this fault cause my car to run like absolute rubbish? or could it be something else?

    I've uploaded a video to try and demonstrate the problem, note I'm full throttling the car both times I hit red-line. The first time I rev it seems to be okay, the second time it's a jittery mess that doesn't seem to want to be revved:

    VID 20121118 00006 - YouTube
    Last edited by Lingo89; 18th November 2012 at 17:35.
    FOR SALE:
    FACELIFT AUDI A3/S3 8L TAIL LIGHTS.
    BREAKING COMPLETE 1.8t 5 DOOR MODEL.
    PM INBOX me if you are interested all parts available, thanks!

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Alex C's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Lizard, Cornwall
    Posts
    2,602
    Quote Originally Posted by Lingo89 View Post
    Everything is wired up correctly as far as I can tell...
    ...

    Quote Originally Posted by Lingo89 View Post

    Alex S3 AMK
    Bilstein B8s, H&R Springs, Neuspeed ARBs, Genuine 18" BBS LMs & LCR Brembos

  4. #3
    16Klappe's Avatar
    Princess Slayer
    Crazy Closet Champion, Curveball Champion, Ping Champion, Snakeman Steve Champion, UFO Shoot Out Champion, Typing Test Champion, Smack the Rabbit Champion, Rabbit Hunter Champion, Mosquito Kill Champion, Mini KickUps Champion, KickUps Champion, Disc Dash Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Basingstoke
    Posts
    5,070

    My Social Networking

    Visit 16Klappe's Instagram Channel
    See your first thread.

    Your map sensor isn't connected either at the sensor end or at the loom.

    If it was connected but faulty the fault code would say it was "implausable signal" because the readings were out of tolerances and the ECU couldn't make sense of it. What it's telling you is that it can't pick up ANYTHING, IE the signal is to low/not there at all.

    With the MAP sensor disconnected the vehicle will drive like normal if you are easy on the throttle, it'll be stuck at 5PSI soft limp mode and when you put your foot down it will stutter and drive like **** as you have described. Because the MAF is sensing x amount of air and the map sensor isn't seeing it at the other end.

    Get off ASN, and go fix your map sensor.
    I quite often say I'm going to do things.

    Then never do them.

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    88
    Sorry guys, I should have mentioned I have now managed to re-wire my map sensor, was just three wires that needed to be connected back to the loom. Soldered them back together. These are readings after the map sensor was re-wired up.
    FOR SALE:
    FACELIFT AUDI A3/S3 8L TAIL LIGHTS.
    BREAKING COMPLETE 1.8t 5 DOOR MODEL.
    PM INBOX me if you are interested all parts available, thanks!

  6. #5
    16Klappe's Avatar
    Princess Slayer
    Crazy Closet Champion, Curveball Champion, Ping Champion, Snakeman Steve Champion, UFO Shoot Out Champion, Typing Test Champion, Smack the Rabbit Champion, Rabbit Hunter Champion, Mosquito Kill Champion, Mini KickUps Champion, KickUps Champion, Disc Dash Champion

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Basingstoke
    Posts
    5,070

    My Social Networking

    Visit 16Klappe's Instagram Channel
    Sure you have got the sensor connected properly? The plug has a dust seal in it which is very thick and unless clicked all the way in it won't get a reading. Otherwise I am sorry to say that you must have go amiss somewhere

    If your sensor is so ****ed that it can't get a reading at all then I have a brand new Bosch sensor which I purchased last week which you can have for £50 posted. (£20 cheaper than if you went to TPS and got one)
    I quite often say I'm going to do things.

    Then never do them.

 

 

Similar Threads

  1. Help me get an A3
    By dannyh in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 4th July 2009, 18:59
  2. Need some help 2 get more power
    By luckystrike1979 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 12th September 2008, 09:44
  3. help with getting pipe off
    By mattm in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 20th March 2008, 18:39
  4. wipers are getting slow, and have now stopped !!???
    By andyollie in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 11th September 2005, 22:27
  5. Help - Alarm randomly going off and not stopping
    By dpeilow in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 20th December 2004, 17:30

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO