AH FabricationsJMB Retrofits
Results 1 to 20 of 20
Like Tree1Likes
  • 1 Post By superkarl

Thread: Lateral Acceleration Sensor G200 -ESP Problem fixed :D

  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    57

    My Social Networking

    Add S3_DAVE on Facebook Visit S3_DAVE's Instagram Channel

    Cool Lateral Acceleration Sensor G200 -ESP Problem fixed :D

    Hi All,


    Just thought I’d create a post as I two have had the dreaded G200 lateral Speed sensor.


    I have a 2001 Facelift Audi S3 AMK Engine.


    First thing I would recommend is one of these:


    VAG DIAGNOSTIC ENGINE AIRBAG ABS SCANNER TOOL VW SEAT SKODA AUDI | eBay

    It has been a life saver and for £35 delivered it is reasonable seeing as you would take it to a garage and pay money each time. (Be warned once you have one you will constantly be plugging it in to make sure there are no hidden error codes )



    I have had this error on my car since I purchased it in April 2010 and as it would only happen on the odd occasion, so took no notice of it.


    I have read through various threads and each has had a different explanation as to what sensor goes where and the need to calibrate and not. So I just thought I would let you know about my experience.


    There are 3 sensors that are linked to the ESP:



    • · Longitudinal this is located behind the passenger glove box.
    • · YAW and Lateral this are both under the steering wheel- it looks like 1 big sensor however they are mounted on top of each other.

    The Lateral sensor is the smaller of the two.


    Please see below for the part number:

    IMG-20120925-00036.jpgCapture.JPG

    I did try the fix (as I was trying to save £160 on a new sensor)

    BLUEVISIONS

    However the same error was coming up. So I bit the bullet and brought a new sensor. Plugged it in and using the VAG scanner (above) erased the fault and it hasn’t come up since.


    Car drives like a dream now.


    Hope this helps.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Sam_'s Avatar
    Down under

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    2,783
    I had the G200 issue too, bought a new sensor and it turned out that the bracket it's clipped to was bent so not sure the new sensor was actually needed!
    Handling mods++. HTA3582 stroker soon-ish. Hiding parts from the mrs since 2011. Build thread

  4. #3
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,533
    lateral and longitudinal are also the same sensor.

  5. #4
    Sam_'s Avatar
    Down under

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    2,783
    Doesn't that depend on the year? I know some had the combo and some don't or do you mean same part number?
    Handling mods++. HTA3582 stroker soon-ish. Hiding parts from the mrs since 2011. Build thread

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    S.E. Melbourne/ Australia
    Posts
    146
    I do have this fault and it pops up from time to time ( ESP light remains on till next start up).
    Hate to think what would cost this sensor at local audi dealer here down under.
    2000 Brilliant Black TT Quattro.
    2010 Daytona Grey TTRS.

  7. #6
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,533
    Quote Originally Posted by Sam_ View Post
    Doesn't that depend on the year? I know some had the combo and some don't or do you mean same part number?
    yes same part. theyre just mounted differently

  8. #7
    4th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    bedfordshire
    Posts
    749
    I got this problem again my abs and ESP light keep coming on fault code is saying longitudinal sensor but not sure where this is behind glove compartment or under my stearing wheel

  9. #8
    superkarl's Avatar
    MAN OF STEEL

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Liverpool/Southport. N west
    Posts
    7,533
    glove box.

    you have vcds? if so you can unplug them and watch the readings for long and lat go mental to confirm which is which. thats how i worked it out
    S3_DAVE likes this.

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    57

    My Social Networking

    Add S3_DAVE on Facebook Visit S3_DAVE's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by Rosso TT View Post
    I do have this fault and it pops up from time to time ( ESP light remains on till next start up).
    Hate to think what would cost this sensor at local audi dealer here down under.
    Audi charged me £159 with staff discount as one of my mates works for SEAT (mad when you actually see the size of it.)

  11. #10
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Posts
    57

    My Social Networking

    Add S3_DAVE on Facebook Visit S3_DAVE's Instagram Channel
    Quote Originally Posted by superkarl View Post
    glove box.

    you have vcds? if so you can unplug them and watch the readings for long and lat go mental to confirm which is which. thats how i worked it out
    That is how i diagnosed the issue, i used my V-GATE scanner (VAG DIAGNOSTIC ENGINE AIRBAG ABS SCANNER TOOL VW SEAT SKODA AUDI | eBay) and did exactly that scanned it, unplugged each sensor until there was no additional error and it confirmed the sensor in question.

  12. #11
    4th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    bedfordshire
    Posts
    749
    Quote Originally Posted by David.Davey View Post
    Audi charged me £159 with staff discount as one of my mates works for SEAT (mad when you actually see the size of it.)
    Yeah I think it's £160 for the part, so they fitted it for free really it is a skank for what it is I am debating in getting a second hand one off ebay for around £50 and fitting it myself

  13. #12
    4th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    bedfordshire
    Posts
    749
    Quote Originally Posted by superkarl View Post
    glove box.

    you have vcds? if so you can unplug them and watch the readings for long and lat go mental to confirm which is which. thats how i worked it out
    no mate only got one of those £30 vag scanners it lets me clear the fault which is telling me its the sensor but a few days or so later it comes back then goes off again

  14. #13
    Pushing the limits..

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Australia
    Posts
    1,316

    My Social Networking

    Add Sevv on Facebook
    Quote Originally Posted by Rosso TT View Post
    I do have this fault and it pops up from time to time ( ESP light remains on till next start up).
    Hate to think what would cost this sensor at local audi dealer here down under.
    mate Audi qouted me 1300$ to fix or call up awesome gti and you pay 580$ still allot but cheaper then latter


    though you should note that mine is sadly combined

  15. #14
    Sam_'s Avatar
    Down under

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Sydney, Australia
    Posts
    2,783
    Pretty sure I got the sensor from VW (who buys parts from Audi? it's just added markup on the price) and it was $200 or so. Maybe check my thread or I can look through receipts. Piss easy to fit. Literally 15-20 minutes plus calibrating it in VCDS or a liquid gauge.
    Handling mods++. HTA3582 stroker soon-ish. Hiding parts from the mrs since 2011. Build thread

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Bridgend
    Posts
    16
    Can I ask a question on the ESP as I believe I may have a similar issue.
    My (8L) 2002 A3 1.9 TDI Quattro Sport kicks in the ESP on what I describe as moderate cornering, more noticable when switching direction(fast sweeping roundabouts etc). The dash light comes on and the braking systems does its thing and tries to re-stablise the car, when to be honest it is no where near any loss of grip.
    I've run a full VCDS scan and nothing comes up with regards to fault codes.
    Need to get this sorted as it does scare me to death when committed to a corner and it takes over, I've resorted to turning it off when approaching patches of road I enjoy driving.
    Am going to have to have a look if its a badly posistioned or loosly fitted sensor, but any recommendations would be greatly recieved.

  17. #16
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,572
    Is your steering wheel centred when driving in a striaght line or does it sit off to the left or right a bit?

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  18. #17
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2012
    Location
    Manchester
    Posts
    9
    Quote Originally Posted by <tuffty/> View Post
    Is your steering wheel centred when driving in a striaght line or does it sit off to the left or right a bit?

    <tuffty/>
    Hi guys, first post in a thread that uncovers a problem that I may have haha..I have the ESP fault as well. Intrigued by the centered steering wheel as mine isn't?? But I also have no speedometer reading and Rev counter dies (VSS ordered from Audi stealers).

    Not been scanned yet but will be ordering that scanner tonight. I have numerous issues, Oh the joys!

    Only just bought my A3 and looks like I may be here a lot.

  19. #18
    Pushing the limits..

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Australia
    Posts
    1,316

    My Social Networking

    Add Sevv on Facebook
    Quote Originally Posted by <tuffty/> View Post
    Is your steering wheel centred when driving in a striaght line or does it sit off to the left or right a bit?

    <tuffty/>
    i wish i had a dollar for every time you said that Paul, might as-well record it :P

  20. #19
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Bridgend
    Posts
    16
    Quote Originally Posted by <tuffty/> View Post
    Is your steering wheel centred when driving in a striaght line or does it sit off to the left or right a bit?

    <tuffty/>
    sits nicely in center. I do have a worn/split rear wishbone bush, wondering if its causing the sensors to see a step change in cars posture, hence engauging safety system?

  21. #20
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2012
    Posts
    1
    Where did you get the sensor from and do you have part no. as can't read it from your picture, is it 1J0 907 651A? Did you fit it yourself? Any help is much appreciated. Cheers Matt

 

 

Similar Threads

  1. ESP and flashing glow plug icon. Lateral acceleration sensor?
    By Taff D in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 22nd June 2012, 18:52
  2. Replies: 10
    Last Post: 12th April 2012, 06:44
  3. Replies: 4
    Last Post: 24th March 2012, 18:24
  4. 01413 Lateral Acceleration Sensor G200
    By Badgeronimous in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 27th December 2007, 15:50
  5. lateral accelerator sensor...
    By MimpiHantu in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 15th May 2003, 02:07

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO