Volks AutosBadger5
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    41

    Help plz had timing belt and water pump and tensioner done now no power!!!

    Can anyone help I got a 98 agu Audi a3 just had timing belt kit done but now car is proper down on power and to get any power at all which is still slight power u got to open bleed valve, it seems to be running ok but I'm wondering if timing is out slightly ?? Would this effect it? Car seems like its running on no turbo or very little turbo ... Not happy plz help me
    many thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,547
    Scanned for fault codes?

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    41
    No but haven't got any errors on dash board but since doing cam belt it's proper no power there wondered if timing would do this ? Only other thing I did is took charge pipe the metal piece out to get to bottom pulley I'm well pissed off

  5. #4
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,547
    Doesn't mean there won't be any faults.. if you have got the belt a tooth out then you would get a correlation error...

    Scan for faults and check that bottom hose...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    41

    Thanks

    Haven't got diagnostic scanner so any other way to double check timing ? Is the remarkings?
    Thanks

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    41
    Any markings ??

  8. #7
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,547
    I assume you changed the belt? you changed it without checking that the engine was at TDC and the timing marks were aligned?

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  9. #8
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    1,540
    yes, if you remove the top timing belt cover to see it.
    turn the engine till the mark on the crank aux belt pulley to the lower timng cover are lined up then look at the cam pulley theres a line on it that should line up with mark on the top edge of the cam cover. if the line is 180 degrees out then turn the engine over again, as the crank turns twice to one turn of the cam.
    if its a tooth out it should be obvious. but as others have said the engine light should be on if it is, i know from experience the "cam/crank assignment" code comes up within a minute of running it a tooth out on the belt!

  10. #9
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,547
    You can check for TDC by looking for the mark on the flywheel in the gearbox inspection hole (assuming the flywheel has one)... or remove cyl 1 spark plug and using a long thin 'implement' (stick, long screw driver etc) check for when the stick rises... when the stick is just about to go back down again this will essentially be TDC.... as murran has said though you need to look at the mark on the cam pulley and the cam cover... when cyl 1 is at the top and the mark on the cam pulley aligns with the cam cover then you are at TDC... if cyl 1 is at the top of its stroke and the cam pulley mark is off either side (not 180 degrees) then you have misaligned the belt..

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

 

 

Similar Threads

  1. Replies: 1
    Last Post: 16th January 2012, 16:37
  2. £336 Cam belt and water pump change @ Grimsby Audi.
    By paul_r in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 25
    Last Post: 18th November 2011, 00:06
  3. CAM BELT KIT AND WATER PUMP
    By tdi-man in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 7th August 2011, 19:56
  4. Replies: 15
    Last Post: 25th February 2011, 20:18
  5. water pump and cam belt cost?
    By s3vik225bhp in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 15
    Last Post: 25th April 2010, 16:28

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO