Monster MotorsportSky Insurance
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    reptor245's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Torquay
    Posts
    1,150

    Question about water pump / fans not working

    Just a noob question really. How can you tell if you water pump isnt working?
    My car over heated and i noticed the rad fans wasnt working. The coolant was boiling over almost in the expansion tank. Left the car to cool down and it was fine. Ive just bought a new temp sensor as that wasnt working and was thinking maybe the termo stat is shot but if it was then surely i wouldnt get hot air in the heater fans would i?

    Anyways just wondered what to check as ive checked all fuses including the ones ontop of battery and they are fine. How would i check the rad relay is working and if it is, then what else should i check?
    Audi A3 1.8 Turbo, Wietec Ultra GT 40mm kit, 3" Full Custom Stainless Steel Exhaust, Custom Code stage 1 remap, 17" RS4 Alloys, Whiteline ARB

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    If the main water pump isnt working/collapsed it would heat up in mins...you would have no heat in the car and it would boil up pretty quickly..
    try the usual suspects temp sender/thermostat

  4. #3
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,607
    Check the fuse on top of the battery... the 30a fuse in there corrodes and creates a bad connection either blowing the fuse or just not working at all... worst case it will catch fire..

    If the fuse keeps blowing (had this with Bills Arosa recently as the fans weren't working and the engine always over heating much like yours) then its the fuse box part itself... we bypassed the built in fuse holder as the Arosa only had the one 30a fuse (no accessories) but you may need to buy a new fuse holder

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  5. #4
    reptor245's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Torquay
    Posts
    1,150
    Thanks for the replies guys. I changed the Temp sensor and now its sitting at 90 on the temp gauge and goes down to 70 sometimes and back up to 90.
    Havent tried letting it sit to see if the fans kick in yet but ive checked the fuse on the battery and they look ok.
    Audi A3 1.8 Turbo, Wietec Ultra GT 40mm kit, 3" Full Custom Stainless Steel Exhaust, Custom Code stage 1 remap, 17" RS4 Alloys, Whiteline ARB

  6. #5
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,592
    Quote Originally Posted by reptor245 View Post
    Thanks for the replies guys. I changed the Temp sensor and now its sitting at 90 on the temp gauge and goes down to 70 sometimes and back up to 90.
    Havent tried letting it sit to see if the fans kick in yet but ive checked the fuse on the battery and they look ok.
    Does it drop down to 70 degrees when you are driving like Fernando Alonso?



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  7. #6
    Alex C's Avatar
    6th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Lizard, Cornwall
    Posts
    2,604
    Lewis would keep it up to temp eh Jojo
    Alex S3 AMK
    Bilstein B8s, H&R Springs, Neuspeed ARBs, Genuine 18" BBS LMs & LCR Brembos

  8. #7
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,592
    Quote Originally Posted by Alex C View Post
    Lewis would keep it up to temp eh Jojo
    It was a serious question actually. lol Let me reword it.

    Does the cars engine temp drop to 70 on the move?



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  9. #8
    Alex C's Avatar
    6th Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Lizard, Cornwall
    Posts
    2,604
    Quote Originally Posted by jojo View Post
    It was a serious question actually. lol Let me reword it.
    lol, sorry
    Last edited by Alex C; 22nd September 2012 at 11:02.
    Alex S3 AMK
    Bilstein B8s, H&R Springs, Neuspeed ARBs, Genuine 18" BBS LMs & LCR Brembos

  10. #9
    S3Zek's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    407
    U going to say stat Jo......

  11. #10
    S3Zek's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    407
    Check for power on the red wire at the thermo switch plug bottom right side of the rad (when standing in front of the car)

  12. #11
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,592
    Quote Originally Posted by S3Zek View Post
    U going to say stat Jo......
    Stat or waterpump are common aren't they, depending if he's changed the latter during his pitstop, I mean cambelt change.



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  13. #12
    S3Zek's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Posts
    407
    Lol

 

 

Similar Threads

  1. After run pump and fans, not working.......
    By Dani_B19 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 15
    Last Post: 1st July 2011, 18:43
  2. 1999 A6 AirCon fan not working: cause?
    By SiliconS in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 21st August 2007, 21:24
  3. Fans not working!
    By imported_razputin in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 29th October 2006, 09:59
  4. New Climate control unit, Fan not working
    By imported_Astwell in forum General Technical / How To
    Replies: 2
    Last Post: 27th January 2005, 20:39
  5. internal fan not working
    By sahk in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 16th September 2004, 20:06

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO