Sky InsuranceVolks Autos
Results 1 to 32 of 32
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173

    Top mount problem (with pics)

    Hi all, changed my suspension to weitec coilovers on saturday and also changed top mounts for standard ones. Problem i have, opened the bonnet to find this...








    When the car is jacked up on the front they sit how they should, but as soon as i lower the car back down this is the problem.
    Do i have a bad problem or have i changed something wrong, if anyone can shed some light would be gratefull.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,233
    The car in level ground? You tightened everything up properly? Also have you fitted the top mounts and bearings properly?
    Driving the most secretive S3 on ASN

  4. #3
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2012
    Posts
    605
    bet the bearing is wrong way round

  5. #4
    Greg-S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Northampton
    Posts
    320
    Quote Originally Posted by dancupra225 View Post
    bet the bearing is wrong way round
    +1

  6. #5
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Mount,upsidedown...

  7. #6
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Lincolnshire
    Posts
    719
    Quote Originally Posted by s3dave View Post
    Mount,upsidedown...
    +1
    Audi S3 - 2002MY - Denim Blue - Gone
    VW Polo GTI - 2011MY - Candy White - Here

  8. #7
    Greg-S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Online
    Join Date
    Aug 2012
    Location
    Northampton
    Posts
    320
    It must be your top mounts mate, not much else can be at fault!

  9. #8
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538
    hmmm, mine are like that after replacement, but not really as bad - I think I put all mine back in the right way round... :S

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173
    has any body got any pictures of the front suspension set up with the mounts on so i can make sure they are the right way round?

  11. #10
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,531
    They should be this way up.




    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  12. #11
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538
    what about the bearing? That sits in the top yes? And that should only go one way up?

  13. #12
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173
    im sure thats the way i put them ontop of the shock

  14. #13
    knoxie's Avatar
    K4OXE

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    harlow, essex
    Posts
    619
    sorry this is no help to the op but im doing my top mounts this weekend and do you need spring compresssors/clamps?
    Silver S3 02 AMK
    !!!!STANDARD S3 EXHAUST FOR SALE!!!!
    PM FOR DETAILS
    click here for
    IN AND AROUND THE M25 RING MEETS

  15. #14
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121

  16. #15
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173
    trying to look at that picture, just not sure which part is which. From what i remember from top to bottom i have plastic cover, nut, cup thing, bolt on top of coilover, bearing, then spring i think

  17. #16

  18. #17
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,531
    Quote Originally Posted by Squirrelofdoom View Post
    what about the bearing? That sits in the top yes? And that should only go one way up?
    The bearings looks like this(pic below), usinfg the white new one as an example, the white bit should be facing downwards, then the top mount goes on top of it.




    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  19. #18
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538
    damn...i think i've put mine on the wrong way. I think i but the bearing on top of the top mount :S Guess i'll be buying 2 new bearings and re-doing it. Just got the bloody car tracked today as well :S

  20. #19
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,531
    Quote Originally Posted by Squirrelofdoom View Post
    damn...i think i've put mine on the wrong way. I think i but the bearing on top of the top mount :S Guess i'll be buying 2 new bearings and re-doing it. Just got the bloody car tracked today as well :S
    That would explain why they are sticking out so much then!



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  21. #20
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173
    Update! Been working on the car tonight, pretty much just finished. Took the front struts back off and re built, this time had the bearing, new top mount then bolted together, fitted the top cup and bolt and they sit slightly lower then before still has about 3-4mm gap between though.

  22. #21
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,233
    Yeah its normal to have a small gap mate. Sounds like youve sorted it now though.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  23. #22
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173
    From one problem to another, after finishing the car, now my ABS and EML light are staying on, i took the wheels off again and checked all plugs and they all seem to be fine? Any ideas or am i best of getting it scanned?

  24. #23
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    25
    Have you taken it or a run ? They should go off after a drive.

  25. #24
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538
    mine stayed on before i got mine re-tracked and indeed after i got it re-tracked for about 30 miles and a couple key off/ons

  26. #25
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    173
    Been out a few times and the lights are still on, waiting to fit my adjustable tie arms, then getting 4 wheel alignment done, so hopefully after that they should go off....?

  27. #26
    The Doctor's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Planet Earth
    Posts
    1,197
    Quote Originally Posted by Scoot123 View Post
    Have you taken it or a run ? They should go off after a drive.
    Don't understand why they should come on in the first place if only changing top mounts...?

  28. #27
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538
    Gonna dd my 2 pennies now. Looked at my installation of the top monts and I think I've done them all the right way. Took off the two nuts on the top and the bearing is obviously BELOW the top mount, so seems to have been done correctly.

    Only think I'm concerned about is that the shocks seem to be sitting quite off-center of the mounts (visible in the pictures below); is this normal?

    Cheers,
    Aran
    Attached Images Attached Images

  29. #28
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Finland
    Posts
    131
    Just fitted my PSI PU top mounts and **** those creak when turning
    I was expecting that but somehow hoping that "not for me"...

    What is the torque for the nut over the strut cap? I was thinking (or hoping) that if that is too tight or loose it could cause that creaking..

  30. #29
    knoxie's Avatar
    K4OXE

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    harlow, essex
    Posts
    619
    Quote Originally Posted by knoxie View Post
    sorry this is no help to the op but im doing my top mounts this weekend and do you need spring compresssors/clamps?
    anyone
    Silver S3 02 AMK
    !!!!STANDARD S3 EXHAUST FOR SALE!!!!
    PM FOR DETAILS
    click here for
    IN AND AROUND THE M25 RING MEETS

  31. #30
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,531
    Quote Originally Posted by knoxie View Post
    sorry this is no help to the op but im doing my top mounts this weekend and do you need spring compresssors/clamps?
    YES.



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  32. #31
    knoxie's Avatar
    K4OXE

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    harlow, essex
    Posts
    619
    Quote Originally Posted by jojo View Post
    YES.
    thanks mate
    Silver S3 02 AMK
    !!!!STANDARD S3 EXHAUST FOR SALE!!!!
    PM FOR DETAILS
    click here for
    IN AND AROUND THE M25 RING MEETS

  33. #32
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,531



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



 

 

Similar Threads

  1. Top Mounts replaced with pics
    By pj123 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 67
    Last Post: 2nd January 2014, 22:15
  2. Calling S3 Seat Experts - Movement Problem with Pics, Advice Please?
    By fran-s3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 51
    Last Post: 24th April 2012, 21:11
  3. Boot lock problem, NOW WITH PIC
    By Mick a3 in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 4th January 2011, 17:16
  4. More problems.... Prop Shaft (with pics)
    By Welly in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 71
    Last Post: 11th November 2010, 19:17
  5. my gearbox mount (with pics)
    By jeffers999 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 26th January 2008, 11:02

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO