EM TuningMonster Motorsport
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    41

    running temp problems

    when i got the car the temp never sat at 90 it sat at 70 ish .i then replaced stat with a new genuine one and that made the car run at 85 ish and the fan always cuts in at 90.last night i noticed the temp drop and run at 75-80 and the fan cutting in at 85.the temp sensor came up at fault on vag-com about a week before this change in temp had happened.im thinking the symptoms point towards the stat again as that controlls the running temp. but can they be known to fail only after 3 month??

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    14,900
    I've had aftermarket ones fail in that sort of time frame, i wouldnt have thaught a genuine one would though.

    If you have climate control you can view the live temperature.

    If the stat is faulty, the ECU will often log a "Coolant Temperature Sensor: Implausible Signal" as it expects to see the car reach normal temperature within a set period, and if it doesnt, it logs that code.

    Might be worth sticking a new coolant sensor in it just to be sure though.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    41
    no climate control could the cts sensor cause the bother im having?just looked in history and its a cheap chatty sensor been fitted.

  5. #4
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    14,900
    ah, well i'd defo be getting a proper Audi sensor in there then.

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    41
    i will do when payday comes lol. just hope its not the stat again.

 

 

Similar Threads

  1. A4 TDI 110 running temp?
    By rob1380 in forum General Technical / How To
    Replies: 4
    Last Post: 4th July 2007, 17:20
  2. Lower than normal running temp and lower mpg....
    By VAGMAN1 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 28th March 2007, 11:24
  3. Water Temp Problem
    By m_o_w_g_l_i in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 12
    Last Post: 14th December 2005, 23:16
  4. Right running temp of s4 1993 2226 engine
    By Rev-head in forum Classic Audi Forum
    Replies: 3
    Last Post: 26th October 2004, 22:12
  5. A-6 2.7T running temp???
    By Jims5543 in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 6th June 2004, 16:31

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO