AH FabricationsMonster Motorsport
Results 1 to 34 of 34
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56

    pretty pretty please with a chery on top can sumone help

    doh doh and doh again errrrrr, just got a call from garage saying timing is all good on chain and belt and he said car needs an autolec to now check loom etc but hes done a compresion test and cylnder 1,2,3 are 9.8bar but 4 is low at 7.2bar checked head gasket with die test and all is fine ther so possibly valves or pissten rings ,
    so collected the car and decided to take off the rocker cover and set timing tdc and to my amazment the two cam chain marks dont seem to be alignd is thi right or has it slipped a tooth if so whats involved in fixing it? also if it is wrong is this the reason why one cylinder is down on compression mayb a valves not fully closed? if thers anyone that can help thatd be awsum,



    Last edited by <tuffty/>; 27th June 2012 at 19:03.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    Depends if the tensioner is compressed or not... when I build heads I wind them forward a tad then back up so the exhaust cam lines up... this should allow the tensioner to decompress and align the inlet cam properly...

    There should be 16 chain rollers between the marks... if this is not the case then its wrong...



    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    ill count them and have a look the other thing i for got to mention was inside the rocker cover ther was a score mark from the chain made me wonder if it slipped ant that was the case only found it after i cleaned the crap off the inside

  5. #4
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    Seem to remember mine having a mark too so I don't think its anything to worry about... the chains are pretty tight on there tbh..

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    cool cheers buddy il count the chain and see wats going on

  7. #6
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    just made me wonder aswell if this is the reson it wnt start 1st time etc as the cam thats not allignd is the one with the sensor on it

  8. #7
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    Would through a correlation fault code typically if thats the case... not sure on starting, could be contributing..

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  9. #8
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    tends to throw a cam senor error for the cam chains being out, correlation is if the crank to cam belt is incorrect via the belt.

  10. #9
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    ^^^ What he said

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  11. #10
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    when i fitted the new belt on sat i set it all tdc and the crank was a tooth out previous owner had a new belt fitted 2.5k ago so adjusted the tdc and fitted new belt ,water pump and tensioner and my crank and cam marks on the belt side of it are spot on now but being that it was out befor could this of made the chain side out of posistion? if so how do i correct the chain side is it straight forward or should i just get it to the garge ? im guna take off the cam cover again now and count the chain marks see whats going on really apriciate the help guys

  12. #11
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    You can do it by removing the inlet cam and compressing the chain tensioner to enable you to remove the inlet sprocket from the chain and move it around in need be... should say though there is generally no reason for this to be out unless the head has been apart before for a new tensioner or a rebuild of some description... they don't slip teeth like cam belts can

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    yep its a tooth out got 15 between the marks doh im wondering if the last owner had the cam belt snap and thts why they only changed the belt because the car was sold almost straight after it was changed mayb thats why im down on compression on cylinder 4 a bent valve? is there any sort of workshop manual with pics to show how to do this (im dislexic) doi need any sort of special tools thanks again for the help your a gentalman as a thank you its not much but if you wanted all the old sensors witch would now seem are fine your welcom to them if there any use to you

  14. #13
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    tbh the best thing to get if you are not sure and wanna take it on yourself is a Haynes manual...

    tools wise you will need a tensioner compressor...


    If you think you have a bent valve though maybe its just worth taking the head off? bit more work of course (and a couple more tools)... doing the valves on these heads are hours (and I mean hours lol) of fun

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  15. #14
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    lol sounds like a plan cheers dood ta for all the help matey

  16. #15
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    just a thought am i missing that black peice in the center on mine or does it not have it on the aum block

    Last edited by <tuffty/>; 28th June 2012 at 11:43.

  17. #16
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    The black plastic bit is the tensioner tool mate ;P

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  18. #17
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    durrr lol wat a plank me is lol cheers matey

  19. #18
    sideways steve's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Paisley, Scotland
    Posts
    344
    Awesome, as said in the other thread I had a feeling it may be chain related. I am glad you have found the issue You may be able to start enjoying the car very soon !

  20. #19
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    yeah defo mate i hope so , just spoke to a garage and told him he said ah yeah comon on these cost you £1200-1600 plus parts hes said the chain has streched and there **** engines felt like punching him in the face lol! surly at 115k it hasnt streched a hole link ! also any ideas were i can buy the tool from to tension the chain side rung around no ones got any answers soz to be a pain lol im defo no paying that doods price tho me thinks hes having a laugh i could have a engine rebuild with a garenty for not far off that lol

  21. #20
    sideways steve's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Paisley, Scotland
    Posts
    344
    that price is ******** !!! I know of a guy with an R32 golf that paid that for the same issue and it is a hell of a lot more work to sort in the R32 than it is on one of these !

    I would get a chain yourself and do it mate. Theres no way it should cost 1200-1600 quid !

  22. #21
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Quote Originally Posted by stoneA3 View Post
    yeah defo mate i hope so , just spoke to a garage and told him he said ah yeah comon on these cost you £1200-1600 plus parts hes said the chain has streched and there **** engines felt like punching him in the face lol! surly at 115k it hasnt streched a hole link ! also any ideas were i can buy the tool from to tension the chain side rung around no ones got any answers soz to be a pain lol im defo no paying that doods price tho me thinks hes having a laugh i could have a engine rebuild with a garenty for not far off that lol
    I can lend you the tool mate pm me..
    I had an whole second head refurbished with new everthing including tensioner for £450!

  23. #22
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    Quote Originally Posted by s3dave View Post
    I can lend you the tool mate pm me..
    I had an whole second head refurbished with new everthing including tensioner for £450!
    hi matey thanks so much for the offer i just baught one from vw for £10+vat coming sat so just hope its the correct one lol,
    that guys having a lagh i no i just laughd and walked away as his atitude stunk to say the least lol only paid £850 for the car thers no way id pay that bit of jump on my second quote from a vw specialist i found at £125! top bloke aswell gave me loads of advice and the part number for the tool and said have a crack at it see how u get on if u get stuck just ring and ill see if i can help or if u decide u dnt want to do it yourself ill do it next week really tidy guy! im guna have a crack at it on sat see how get on just figgured if i can do it myself ive got more money left for sum goodies lol cheers for all the help off everyone really means alot! and as said earlyer if anyone needs a sensor ive got a few your welcome too which it would now seem are ok lol

  24. #23
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    well good news my car finally starts first time and no more eml light , but the bad news is my inlet cam and cylinder head are screwd took off cam to do the work and you can emagin my horrer when i seen the state of the cam and head the pic will say it all so now im looking defo at a rebuild any ideas whats gone on here dont make sence motor sounds sweet also anyone no weer i can get a new head and cams cheap anyone?

    Last edited by <tuffty/>; 2nd July 2012 at 12:06.

  25. #24
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    is it possible to fit a difrent code head and cams to my motor or does it have to be the same aum

  26. #25
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    Quote Originally Posted by stoneA3 View Post
    is it possible to fit a difrent code head and cams to my motor or does it have to be the same aum
    Yes and no... all 20v heads are interchangeable... I am running an AEB head from a 1997 A4 in my 2001 S3 for example...

    However... AUM (IIRC) will have VVT and SAI so you need to find a head with at least an SAI port if you intend to keep the car as is and swap the VVT tensioner over if it doesn't have one and you also ideally need to stick to heads from transverse engines as the longitudal ones have different cam belt pulleys so extra work required there..

    Good news is though almost anything older than 2001 and using a K03 turbo should be more or less a drop in swap so any VW, Seat, Skoda or Audi with a 20v and a K03... S3 heads will fit but don't have SAI so you would then need to do an SAI 'delete'... any heads with non VVT will need the tensioner swapped over and the cam position wheel swapped...

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  27. #26
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    wicked cheers for the help buddy

  28. #27
    "Stick a V8 in it!"

    Status
    Online
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Glenrothes, Fife, Scotland
    Posts
    15,371
    Wow thats seriously knackered. Oil pressure issues?

    2000 A4 1.8T Sport Quattro Avant, Berry Pearl
    2000 A4 1.8T Sport Quattro Saloon, Black-ish
    1997 S4 - PPC £999 Challenge Track Car Build
    TD5 Land Rover Defender build


  29. #28
    Pushing the limits..

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Australia
    Posts
    1,316

    My Social Networking

    Add Sevv on Facebook
    dude that head is F*ucked what happened there

  30. #29
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Online
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,569
    Just edited the post to show the pic... didn't notice it...

    All I can say is WOW!!!... never seen a head that damaged before!! good work

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  31. #30
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    lol you wouldnt think it was like it iver motor sound sweet couldnt beleave my eyes to be honest have no idea why its like it but its defo proper knakerd lol

  32. #31
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    guna dump the sump and change the pick up aswell during rebuild and got to put a new clutch in aswell bloody slipping badly now its timed correct ive only driven around 100 miles since buying the car 4 weeks ago tried to get hold of the kid i baught it off to have words wouldnt answer his mob etc just more peed off at having wheel nuts missing and my kids in car tbh , not planning on driving the car atall now till its sorted as i thinks its guna seize if im not lucky ill post pics of car and do a proper build thread very soon cheers for all the help guys aswell

  33. #32
    sideways steve's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Paisley, Scotland
    Posts
    344
    Jesus, thats some serious oil starvation ! I am amazed it didnt make any weird noises with that much damage !

  34. #33
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    i think its old damage myself by previous owner as u could see a few signs of the cam being remooved before (marks on the torx screws etc) and ive never had any oil light come up etc i also cant beleave it sounds mint really strange to say the least think im guna change oil pump aswell as a matter of course but ive decided i might by a hole engine so ive got a few spares just in case lol with the luck ive had with this car i think its wise lol

  35. #34
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2012
    Posts
    56
    hi just wondering if this head is a good price and compatable never had to by a head befor so bit in the dark lol i also take it its advisable to get it skimed aswell ive basicly got £500 to try and repair it incl a clutch lol will do all the work myself to save a bit

    160832644105

 

 

Similar Threads

  1. Help please with vag-com code
    By billybravo in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 5
    Last Post: 9th July 2006, 14:09
  2. Help please with small problem
    By addamsmith in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 31st May 2006, 13:52
  3. can someone help me out with a part number please
    By imported_kris_tdi in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 15th February 2006, 20:22
  4. Final Help Please with New Order...
    By DaveS3Turbo in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 31
    Last Post: 15th April 2005, 21:27
  5. Little advise please with my A4 Avant ICE Install
    By bahnstormer in forum In-Car Entertainment
    Replies: 5
    Last Post: 18th March 2004, 19:17

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO