Badger5AH Fabrications
Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538

    Struggling to start under low fuel

    Hi guys,

    Thought my car was having an intermittent struggling to start problem, but i've narrowed it down to it only does it when I get below around 1/4 tank of fuel. Basically when it hasn't run in a few hours (overnight mostly) and it's on low fuel, it will splutter when i turn on the ignition and sometimes fail to start entirely. However, if I let the engine turn over a couple times, turn the key off, and then turn the ignition on again straight away it fires no problem. Kinda seems like it struggles to get fuel from the tank to the engine, but once it's "primed" it's fine. Fuel Sender / Fuel Pump issues?

    Also i've been struggling with my boost being really intermittent. Sometimes it will boost fine between 3000 - 4000 rpm, nice and strong, but that's only like once or twice a day really - other than that it feels naturally aspirated. Could this have anything in common with the fault above? My car also spits fuel out the back like nothing else; am checking to see whether that is a dodgy map, but again could be linked?

    Thanks guys,
    Aran

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,233
    Mine struggles when under half tank downwards and owt under 1/4 tank it normaly fires on second tun, i think its either down to tired fuel pump or something to do with low fuel pressure in the pipes when the cars been stood, i think the fuel syphons back towards the tank.
    Im just living with it until i fit a new fuel pump.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  4. #3
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Great Melton Norfolk
    Posts
    1,349
    Best to get it scanned with vcds.

  5. #4
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,233
    Yup, no fault codes.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    S.E. Melbourne/ Australia
    Posts
    146
    Definitely fuel pump getting tired or, like in my case a brand new pump faulty.
    The pump is incased in a round canister called swirl pot, the pump itself is dual stage, the first stage fills the canister and the second stage get fed by the canister and pressurize the fuel line, so if there's a condition that the fuel is low in the tank and splashes around it, the fuel line never get starved of fuel due to the canister always filled.
    What i found out is there's a problem in the pump internally and gets the fuel from the canister back into the tank if the fuel level is lower than the height of the canister, this is not a problem because there's plenty of fuel in the canister itself, the fact is that when the level in the canister drops also the fuel in the pump body itself drops so on start up the pump needs to get filled before it pressurize the fuel line so the need for a second crank up.
    Have a look at this.
    Fuel Pump - YouTube
    For the boost problem get it scanned.
    Hope it helps.
    Ross
    2000 Brilliant Black TT Quattro.
    2010 Daytona Grey TTRS.

  7. #6
    Squirrelofdoom's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Surrey
    Posts
    538
    Hi guys,
    Very helpful, thanks. Ross, I figured the pump was some kind of self-priming pump (although as you describe it, it isn't strictly a self-priming pump, but kinda works like one). Guess it's not a real problem for now then.

    Had the car scanned and it had a fault from the MAF (Standard...lol); cleaned the MAF but haven't been able to clear and check the codes again to see if it is gone or I want a new MAF. Need to get someone to scan it, but don't want to shell out for a dealer / garage to do it lol

    Cheers guys,
    Aran

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Posts
    22
    tbh i thinks it s general thing with the a3 mines the same, when low on fuel its turns over longer than it normally does to fire..

  9. #8
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    Any chance its the fuel filter as maybe it gets blocked when low on fuel if its old? I replaced the one on my S3 to find out it was the original filter form the day of manufature thats 10 years and 100k. So for less than a £10 you could try that and even if its not its not a bad thing to do as it should be a service item.
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  10. #9
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    mine did this and eventually failed,, tired pump..

  11. #10
    Chlippo's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Canada/USA/Lebanon
    Posts
    666
    My S3 does run lean when low on fuel ( I have an afr gauge) . I have replaced the pump with a known used one and still the same prob.
    I just live with it now till i can get a chance of installing a Walbro pump. OEM are quite expensive here.
    Audi S3 AMK
    Relentless-Manifold, Relentless-3" downpipe decat, Forge 007 DV, autobahn88 TIP, K&N Panel filter, EBC yellowstuff brake pads, R32 ARB, Custom column dual gauge pod...waiting for a remap!

    For help/info/pricing on xs manifold and downpipe pm me (not affiliated, nor a reseller trader, just an enthusiast!)

 

 

Similar Threads

  1. Starting the S3 with low fuel stutters
    By Hadders in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 68
    Last Post: 4 Weeks Ago, 23:23
  2. 2004 A4 is struggling to start..
    By vincenzo420 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 5th October 2009, 04:51
  3. Low fuel warning beep
    By CocnutMacaroon in forum A2 forum
    Replies: 1
    Last Post: 26th May 2009, 13:11
  4. Struggling to start and loss of power. help.
    By owais2k in forum A2 forum
    Replies: 4
    Last Post: 31st August 2008, 08:24
  5. 1.9 low fuel consumption
    By Staz in forum Diesel forum
    Replies: 14
    Last Post: 30th January 2007, 23:47

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO