Chris NottBadger5
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    buy st edmunds
    Posts
    65

    Forge 008 boost mystery

    Fresh post as last as I went or the forge 008 but now a mystery issue
    Right now iam really confused. Yesterday I fitted a forge tip the 008 a big green cotton cone filter and a heat shield. Only did a couple short journeys but. At seemed to run nicer and smoother and went very well boost gauge was showing 19 psi at full chat. After presuming it must be mapped today after a little research on here decided I needed to swap the green spring the 008 came fitted with for the yellow one. Went for a test run and now the boost gauge is only showing 15 psi at full throttle and it doesn't have the mental surge it had before when the pedal is on the metal?? :s



  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    beachbuggy's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Surrey
    Posts
    1,744
    Is the spring fitted correctly? Sure it's not leaking boost? If you log you'll see requested v actual to see if you're loosing boost.

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    buy st edmunds
    Posts
    65
    I don't have the equipment to do data logging if that's what you mean?
    And I can't see how the spring could be incorrectly fitted was just 3 grub screws swap spring tighten back up could do it blindfolded with one hand lol. Seems to drive well just doesn't have the crazy surge it did before but to be honest that felt like was overboosting :s stil not 100% if it's mapped or what

  5. #4
    Benjiman46's Avatar
    R-Tech Terrorist

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Worksop
    Posts
    547
    Hi mate,

    For a start, the green spring in the kit is useless. Even for a standard S3. So throw it away lol if the yellow spring isn't working properly, take it, and the piston out put some red rubber grease on the piston and use the thinnest shim, to make the yellow spring slightly stronger, then check all your hoses and connections for tightness and just check you haven't split any vacuum hoses or anything daft. It sounds silly but it could just be a massive coincidence. Hope you sort it.

    Ben

    1.8 litre porsche eater!

    R-Tech Terrorist Squad - 265bhp & 275lbft

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    buy st edmunds
    Posts
    65
    ok il take a look and try that thanks bud

  7. #6
    Welly's Avatar
    VX220 SC Driver :)

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    10,695
    Quote Originally Posted by Benjiman46 View Post
    For a start, the green spring in the kit is useless. Even for a standard S3.
    Lets just clear the above up.... To say that the green spring is rubbish for a standard S3 just isn't accurate.

    Green spring is fine on most S3s and won't cause issues. It's quite a weak spring but is definitely fine for standard boost levels.

    This is how the springs break down:

    Green - 5-15 PSI

    Yellow - 15-23 PSI

    Blue - 23-30 PSI

    Red - 30 + PSI

    So, based on this - direct from the Forge website - Yellow is the colour for most Stage 1 and above S3s. Green will work fine on a stock S3 and a mapped one as well. My stage 1 REVO was run with a green.

    I currently use a 007P with Yellow running 1.9 Bar - no problems here.
    ------------------------------------------------------------------------------------------
    "Marriage is like a coffin and each kid is another nail."
    Homer Simpson





  8. #7
    DJ_Troopa's Avatar
    K1 Driver

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    West London
    Posts
    1,737

    My Social Networking

    Visit DJ_Troopa's Instagram Channel
    It should be fine with the yellow spring and that's it. Nothing else to do with it tbh. I had the Forge 007p and changed it from green to yellow spring, ran perfectly peaking at 22.7psi and 270bhp. Check your hoses have been put back on properly and properly tightened, even having a slightly loose jubilee clip can affect it.
    Inferi Black Cupra K1

    Click here for more Troo-Pics!


  9. #8
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,362
    Do you have to buy the yellow spring? as i would like to change my green to a yellow in my 007p
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  10. #9
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    Bedford
    Posts
    2,877
    Quote Originally Posted by Welly View Post
    just isn't accurate.
    Second time in asmany days

    Cactus green 8L S3 - B5 TIP + Jetex, Revised 007p, R32 rear ARB, AP Coilovers, Compbrake rear arms, Full Powerflexed dogbone.

  11. #10
    Prawn's Avatar
    My other car is a MINI!!!!

    Status
    Online
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Basingstoke
    Posts
    9,358
    Quote Originally Posted by DJ_Troopa View Post
    I had the Forge 007p and changed it from green to yellow spring, ran perfectly peaking at 22.7psi and 270bhp.
    22.7psi sounds suspiciously accurate to me, suggesting you've read that off a liquid guage, in which case it sounds suspiciously identical to the max reading the map sensor can see, which would suggest you were probably boosting higher than that and the sensor was just clamping at 22.7!
    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Prawns TFSI Turbo'd 1.8T Track Car

    But I know nothing so ignore me.

  12. #11
    AARON77's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    kingston sw london
    Posts
    1,314
    Quote Originally Posted by Prawn View Post
    22.7psi sounds suspiciously accurate to me, suggesting you've read that off a liquid guage, in which case it sounds suspiciously identical to the max reading the map sensor can see, which would suggest you were probably boosting higher than that and the sensor was just clamping at 22.7!
    Love you prawn
    Thats exactl what my liquid says
    didnt know that

    Comrades of Vag find us on Facebook

    https://www.facebook.com/comradesof.vag?ref=hl

  13. #12
    Prawn's Avatar
    My other car is a MINI!!!!

    Status
    Online
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Basingstoke
    Posts
    9,358
    I think the map sensor can read 2550mb, which minus 1000mb atmospheric pressure is 22.785 psi
    -------------------------------------------------------------------------------------------------

    Prawns TFSI Turbo'd 1.8T Track Car

    But I know nothing so ignore me.

  14. #13
    AARON77's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    kingston sw london
    Posts
    1,314
    Quote Originally Posted by Prawn View Post
    I think the map sensor can read 2550mb, which minus 1000mb atmospheric pressure is 22.785 psi
    Stato lol

    Comrades of Vag find us on Facebook

    https://www.facebook.com/comradesof.vag?ref=hl

 

 

Similar Threads

  1. Forge 007P VS 008.
    By Dani_B19 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 24th February 2012, 23:17
  2. Forge 008 dv - anyone fitted/benefit?
    By Jimgrim77 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 36
    Last Post: 6th December 2011, 11:14
  3. Forge motorsport boost hoses
    By Cribbon in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 9th October 2011, 22:19
  4. Forge Alloy Boost Hard Pipe
    By DJ_Troopa in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 22
    Last Post: 2nd November 2010, 15:24
  5. Forge UNOS Boost Controller
    By tompearson in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 2
    Last Post: 20th April 2010, 20:23

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO