Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 3 of 3
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    uk
    Posts
    65

    possible ecu problem? water in the car! any tech help out there......?

    hi all
    i posted this ad before and have been advised to put it on the a3 & a4 forums as the cars share the same engine, if you have any advise it would be really appreciated......
    i have a 2000 a6 1.8t avant. i had only driven it about 500 miles after purchasing it (i think the bloke new about the problem....) when i started getting some idling problems. at first the idling movement was only small, it moved maybe between 900-1100 when the car was stationary. it would do this for about a minute but then it would go back to normal. this may happen twice a week. a little while after that i had a number of different light bulbs blow on me over the period of a week. just after this happened the idling problem come back but worst so i stopped driving the car.
    i left it a couple of days, went back to try it and the idling was now normal but now brake pedal was now solid! i tried to drive the car to test but to stop i had to push down the pedal with all of my force.
    i'm now really worried about my new car that i've blown all my money on!
    i left it for a couple of days to test, to my suprise the brakes are now back to normal but the idling is worst than ever!!!
    i tried to investigate only to find that water has got in the passenger side and saturated the passenger foot well. i have dried it all out but the problems remains.
    i've spoken to a few people who think it may be the ecu as there is a number of problems that have occured at the same time, audi didn't really comment when i spoke to them for advise, they just want around 150 just to put it on the diagnosis machine! i have had the alternator checked out as this was a suspect, it was fine.
    is there anyone out there that has any clue what is going on with my car?
    or has anybody had a similar problem?

    any help would be really appreciated as i need to get it repaired and need to go the cheapest route using used parts if possible....? thanks

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    Surrey
    Posts
    469

    Re: possible ecu problem? water in the car! any tech help out there......?

    Try a search on "pollen" in this site - I think the ECU is located under the bottom edge of the windscreen and I know that the pollen filter is also under there.
    I think that the pollen filter can get blocked up with leaves and junk, and this results in water flooding the passenger footwell. At a guess, it may also result in the ECU getting a bath, which can't be good.

    I'm sure you'll get responses on this from other forum members very soon...

  4. #3
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2005
    Location
    uk
    Posts
    65

    Re: possible ecu problem? water in the car! any tech help out there......?

    hi, spent some time on the weekend looking at the car. i cleaned out all of the drain channels + underneath and around the battery & the pollen filter. i'm confident that water can no longer get in the car (i left the hose on it to check) now i know that the water problem is not going to get worst i now have to try to get the problem fixed!
    on starting the car it know just cuts out when the idling goes to it's first low point. if i put my foot on the pedal i may be able to keep it running but i can have my foot to the floor and the revs go no higher than 3000 rpm, just as i take my foot of the pedal the revs go up slightly before dropping. i don't know if this has any significance?
    i now think that the vacuum problem suggested by "audi5e" (top man) is probally more likely than the ecu that was suggested before, well at least i hope anyway!!! i tried to check the hoses but could not hear any leaks over the engine noise? should the noise be clear? is there any other way to check this? even though the hard brake pedal & failing brakes has not happened for some time but the bad idling + cutting out is constant, do you still think that it is a vacuum problem?
    one thing i do not understand is that on starting the car the dash check says "OK" + all the lights go out as they should. i thought that a fault should be showing somewhere???
    any more help or advise would be great. thanks

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO