Badger5AH Fabrications
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Essex
    Posts
    358

    Engine Management Light on all Week now off again

    I was going to get it looked at tomorrow but when i looked today the light has gone out.

    Does anyone think i should be worried. The car was running fine i think. Shall i still get it checked? Could the light have gone out on its own seeing as i have left it so long to get it looked at? Or will VAG com still show an error? i hope it does? is there any way to view old errors?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    recomdos's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    North East
    Posts
    988

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    as far as I'm aware vagcom will pick up all recorded errors. only once they are wiped will they disappear - so they should show up with you.

    From your query, I would get a diagnostic on it and see what comes back - even take it to a specialist if you like. you could then wipe the code if it doesn't look anything too bad, and see if it comes back in the short term future.

    I had a similar prob with my abs (diff part I know) but it kept coming on and off, turned out to be a bit of dirt on the sensor and hasn't came back in about a year! [img]/ubbthreads/images/graemlins/lol.gif[/img] [img]/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif[/img]

    being engine management it may be a lot more serious - are all your levels topped up, water, oil etc etc might be obvious but still easy enough to check!

    Keep us posted!

    Rob [img]/ubbthreads/images/graemlins/laugh.gif[/img]

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    North West
    Posts
    118

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    MingBlu

    Have a read on my story....your light may not be that serious an issue....anyways take a read.

    I have a 1.8TQ car and at 19 months old the cars engine management light came on. Called audi assist out, they troubleshooted and said it was a common problem of a dirty throttle body. Under normal driving the car was fine...however ever since owning the car from 17 months old, occassionally especially in on off boost usually second gear demand situations it would loose all boost temporarily giving a real jerk to the car. Obviously when this happened i usually throttled off and then instantly back on again and power was there no problem.

    The cleaning of the throttle body did not cure this, but cured the management light (running to rich issue). However another 16 months went by and car continued to occasionally exhibit this symptom of sudden low down boost loss (about 2500 rpm)....although this could happen in a straight line as much as a corner situation.

    Now....(here's hopefully the interesting bit)...the management light recently came back on again...car was however as usual driving fine 99% of the time. I thought immediately throttle body again, but thanks to the help of pure, i borrowed a VAG-COM and looked for faults before i thought about doing anything.

    The car had logged faults of boost loss and running rich(idle) issues. I left the car running for a week or so and the light went off but the faults were still stored. About 2 weeks ago now, i decided to properly investigate and i took my dbw throttle body actually off the car. Pipe side of the throttle buttefly was fairly clean, however induction side was reasonably dirty and actually around the seating of the throttle butterfly there was also a build up of blackness!

    I cleaned all this out with carb cleaner and fully reassembled. Also at the same time i put a brand new standard paper filter back in and cleaned the air box housing of any other crap. The upshot is the car is running fine, and now fingers crossed, 2 weeks of running my intermittent boost problem has gone. I think audi assist, only cleaned the pipe side when they came out 16 months ago and not induction side, and now that i have FULLY cleaned it the ECU is getting all parameters correctly responding.

    Since doing this fix (and thanks to HTC and foolish for their advice) i've logged MAF, several times, checked the lambda values, and also logged block 115 for boost. Everything is giving consistent figures, so i seem to have eliminated my DV, MAF (AMM), pipes and lambda sensors as being issues......everything seems to have boiled down to a dirty throttle body and a nice clean air supply!

    I'm continuing to monitor the car for faults, but it seems like they've gone away and now when i give it some welly it pulls good and hard, better than its ever done in almost 2 years of ownership. I think throttle body cleaning, is something i might do yearly from now on, just to be fully on top of the situation.

    HTH

  5. #4
    jpda3's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Teesside
    Posts
    117

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    i had that on mine, along with the esp light....... intermittently

    car ran fine no problems

    took it to a specialist for a diagnostic 1 fault logged it turned out to
    be the temperature sensor on the expansion tank, had it changed
    a month ago and havent had either light on again......
    well esp only when wheels spin occassionally

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Essex
    Posts
    358

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    i suspect my car has some problem. I changed the N75 valve the other day and replaced the MAF about 6 months ago. I have a speacialist looking at it some time next week. Ill mention the throttle body, i have boost problems sometimes and had a low dyno plot reading when i was at AMD.

    Where is the throttle body located?

  7. #6
    Mo-S3's Avatar
    4th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    North West
    Posts
    706

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    The light does reset itself after approx 40 restarts. If the fault still exists then it will reappear otherwise switch off and stay logged in the 'memory' of the ecu.
    Always worth investigating what caused the fault in the first place for peace of mind.

  8. #7
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Essex
    Posts
    358

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    It's decided to come back on again today, it still seems to be running ok though.

    I hope it highlights a MAF problem.

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Aug 2003
    Location
    North West
    Posts
    118

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    ming,

    Get access to VAG-COM and do a throttle clean while your at it...and then go from there. as long as you have VAG-COM or get some friendly help of another VAG-COM owner you should be able to start some systematic troubleshooting for free.

    If car is running fine...how many miles are there on it and how old?...since this will lend strength to it being a dirty throttle body.

    Cheers

  10. #9
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2003
    Location
    Essex
    Posts
    358

    Re: Engine Management Light on all Week now off again

    Its got 57k, cheers for the advice, this was beginning to seem like a forgotten post!

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO