Monster MotorsportJMB Retrofits
Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    3

    Newbie with Audio issues 2001 1.8T Standard Concert Headunit

    Hi,

    I've just bought a lovely A3 which has unfortunately had a few issues and has gone back to the (non Audi) dealer where I bought her. They are sorting the mechanical side out but there is an annoying issue with the stereo...

    When I first test drove, the stereo an Audi Concert, was dead. They claim a fuse change sorted this, but I've only got front channel speakers working. There is what looks like a plastic sub in the boot on the passenger side. The dealership claims there are only 2 wires from the head unit and therefore the stereo is only 2 channel. I can't see how a top of the range 5 door Audi would only have 2 speakers!!

    Please can you suggest what might be wrong, as currently the car is with the dealer and I want them to get the thing working before I collect her...

    Thanks in advance!!

    Ben

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    tiverton
    Posts
    337

    My Social Networking

    Add egesford on Facebook
    fronts are run off the headunit, rears and sub are run off the amp which is housed in the sub.

  4. #3
    Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2003
    Location
    World of my own
    Posts
    9,813
    You just need to pull the Hu and plug in the rear/sub amp loom. This feeds the rear amp with the rear pre-outs from the HU. Chances are the wiring has been butchered which is why it has not been connected, but you might be lucky and the connector maybe just disconnected and burried behind the HU. It is a black 20 pin mini ISO plug and plugs into the top socket on the back of the HU
    "How to tear apart the ties that bind, perhaps fcuk off might be too kind"
    Alex Turner

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    3
    Hi!

    Thanks for the replies!

    I got the dealership to follow your advice, all the connections were solid but they have found the sub/amp in the boot, which they were not aware existed! Anyway, they then said that the sub/amp smelled burnt, and have kindly offered to replace it for me. The funny this was, I was all ready to take the car away when I realised the stereo was the least of my worries... No speedo!

    So I am still driving the hire car, a Subaru Legacy estate... I cant fault the dealer on service, even if thier techs lack a bit of initiative! Tileys of Bristol, excellent place to buy a car!

  6. #5
    jimmp's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Edinburgh
    Posts
    146
    this all sounds a bit scary...

  7. #6
    Alais DJA's Avatar
    3rd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Location
    Southampton
    Posts
    559
    Quote Originally Posted by Confusedofbristol View Post
    Hi!

    Thanks for the replies!

    I got the dealership to follow your advice, all the connections were solid but they have found the sub/amp in the boot, which they were not aware existed! Anyway, they then said that the sub/amp smelled burnt, and have kindly offered to replace it for me. The funny this was, I was all ready to take the car away when I realised the stereo was the least of my worries... No speedo!


    So I am still driving the hire car, a Subaru Legacy estate... I cant fault the dealer on service, even if thier techs lack a bit of initiative! Tileys of Bristol, excellent place to buy a car!
    Um....no speedo in the car.

    How did it pass an MOT?

    550 cc Injectors / Milltek Exhaust Manifold

    Forge Silicone / Goodridge Hoses / EBC A/R

    G60 SMF / Launch Control Map

    Powerflex Black A/R / H&R Anti-Roll Bars

    Carbon Wrapping / 104Db @5400 RPM

  8. #7
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    3
    The issues are more annoying than scary. Speedo was fine, then they fixed an issue with the dash lighting but then seemingly forgot to reconnect the speedo!!

 

 

Similar Threads

  1. Audi Concert Headunit to fit 2001 Facelift S3/A3
    By twist in forum For Sale/Wanted - Audi Parts
    Replies: 0
    Last Post: 6th July 2011, 15:37
  2. B5 Audio issues & Replacement
    By gmx in forum A4/S4 forum(B5 Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 1st May 2011, 05:01
  3. what other car shared the same exact shape audio headunit of the S3?
    By Chlippo in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 17th December 2010, 08:16
  4. Replacing a Concert III with aftermarket headunit - many issues?
    By Gunstar in forum In-Car Entertainment
    Replies: 0
    Last Post: 4th March 2009, 23:12
  5. Audio issues
    By S3 AD in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 13th November 2006, 12:43

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO