EM TuningAH Fabrications
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    85

    Electric tailgate locking gremlins anyone??

    Hi, Just wondered if anyone else has suffered from their tailgate unlocking itself sometimes on starting engine & then when driving along?? Doesn't seem to open once doors are locked up.
    Either bad connection in wiring or electronic box thingy needs replacing,, any thoughts??

    Cheers

    Steve

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    S3quatt's Avatar
    Flat Oot like a ducks Foot

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Sunny Scotland
    Posts
    595
    Do you power hose your car? I'll bet thats the problem.
    You need to replace the switches in the lid. Water gets in to the connectors & fries them causing them to short out.
    If you go to Audi, they sell them as a kit as I recall as you may need to cut back the wires & re solder new ends on them depending on how bad the corrosion is. Not a big job, just fiddly to get the switches out.
    When it comes to re-fitting, give them a good coat of silicone grease to keep the water out in future.
    ...... Now this one's MUCH better!...

  4. #3
    danger S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Edinburgh, Scotland
    Posts
    355
    this happened to mine, it was caused by the rear washer being nackered and leaking inside and onto the switch connectors and the latch, mine was opening on its own and the boot lights weren't working.
    I took the switches out and cleaned them up, then put it all back together and fixed the rear washer and its all sweet as a nuns nut now.

    the way you can tell if your rear wiper is nackered is if the jet follows the wiper arm across the window, it should spray straight up

  5. #4
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    85
    Thanks for the replys guys, never power washed mine (but only had a few months lol) & my rear washers don't work anyway so probably corroded inside. When you say switch connections you mean inside the small black box where the electric plunger comes from?? Had my boot up other day and the plunger was moving in & out on its own 10 to the dozen lol.

  6. #5
    S3quatt's Avatar
    Flat Oot like a ducks Foot

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Sunny Scotland
    Posts
    595
    No, its in the back of the panel inside the boot, in line with the switches on the outside.
    As i recall, you need a 10mm spanner & socket to undo them & pull the whole lot out to repair them...
    ...... Now this one's MUCH better!...

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Hertford, UK
    Posts
    116
    Quote Originally Posted by danger S3 View Post

    the way you can tell if your rear wiper is nackered is if the jet follows the wiper arm across the window, it should spray straight up
    are you sure?
    I think mine us buggered as well because the wiper has a mind of its own... But the jet can only follow the wiper.
    It sprays just in front of the wiper as it moves. I can't see how it would spray up.

  8. #7
    danger S3's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Edinburgh, Scotland
    Posts
    355
    Quote Originally Posted by ZeeSaffa View Post
    are you sure?
    I think mine us buggered as well because the wiper has a mind of its own... But the jet can only follow the wiper.
    It sprays just in front of the wiper as it moves. I can't see how it would spray up.
    yeah, the brass tube that goes upto the nozzle will probably be corroded and snapped, its that that holds the nozzle straight.

    they can usually be repaired with the repair kit 8L0 998 711. there is also a thread with some pics which might help Here's why some people's rear wash/wipe.....

    if your wiper is being a bit possessed it could be the circuitry in the motor or it could be the stalk on the steering wheel. i would definitely check out the rear washer motor and see what state its in

  9. #8
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2012
    Location
    Hertford, UK
    Posts
    116
    That thread is great - thx for the pointer!
    Looks like I'm not the only one that thought the wiper following the blade was a 'feature'!

  10. #9
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    58
    See this thread for why your boot opens: Boot opens when i start the car, any ideas? The connections to one or both of the soft touch switches in the boot will be corroded. Easy to fix.

 

 

Similar Threads

  1. (Electric) Tailgate rattle B8 Avant
    By Stuhil in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B8 Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 21st November 2010, 12:55
  2. More tailgate woes... Central locking not working.
    By amimmortal in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 29th November 2009, 20:29
  3. A6 / Allroad Electric Opening / Closing Tailgate
    By PeteS in forum A6/S6/Allroad forum (C5 Chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 7th May 2008, 11:20
  4. Central locking along with all electric windows!
    By mitalm in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 1
    Last Post: 10th March 2008, 23:53
  5. A4 (B6) remote locking/electric windows
    By trevaudi in forum General Technical / How To
    Replies: 1
    Last Post: 28th November 2007, 08:42

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO