EM TuningMonster Motorsport
Results 1 to 13 of 13
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    144

    HELP car won't start

    My wife A3 1.8 quattro sport won't start.
    she drove home yesterday all was fine and when we went to go out today it just turns over but doesn't start.
    has anyone else had this?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    jay1601's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    kingsclere
    Posts
    1,247
    fault code?
    battery?

    any abnormal sounds ?
    Audi A3 8L 1.8T breaking.
    front bumper, impact bar, slam panel, full engine and loom sold.
    everything else for sale.

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    144
    I've now managed to run a scan and it came up with "engine control module incorrecly coded"
    I cleared it and now the car starts with no code coming back BUT why did this happen and it's worrying that it could happen again at any time.
    S4 1999 yellow avant, eiback pro kit, RS4 wheels powder coated black, snub mount, rear diff polly bush, rear diff Carrierr, 034 arm kit, RS4 grill and bumper mesh, forge DV x 2, SS cat back, silicone hose set. To come... Remap, intercooler, turbo back with sports cats.

  5. #4
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    Check code against Ross tech wiki. Obviously an immobiliser fault, just a guess but could be the battery on its way out
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

  6. #5
    jay1601's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    kingsclere
    Posts
    1,247
    The immobiliiser is built inside the dial cluster so I would say check the wiring connections on the back
    Audi A3 8L 1.8T breaking.
    front bumper, impact bar, slam panel, full engine and loom sold.
    everything else for sale.

  7. #6
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    144
    Quote Originally Posted by sportstractor View Post
    Check code against Ross tech wiki. Obviously an immobiliser fault, just a guess but could be the battery on its way out
    the car turned over fine for a while and the battery didn't seem to dip in power.
    It could be a the wires but odd that it would just do that.
    The car isn't modded and has been fine.
    S4 1999 yellow avant, eiback pro kit, RS4 wheels powder coated black, snub mount, rear diff polly bush, rear diff Carrierr, 034 arm kit, RS4 grill and bumper mesh, forge DV x 2, SS cat back, silicone hose set. To come... Remap, intercooler, turbo back with sports cats.

  8. #7
    Broken Byzan's Avatar
    Photographic Moderator

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2004
    Location
    Cardiff, United Kingdom
    Posts
    12,520

    My Social Networking

    Follow Broken Byzan On Twitter Add Broken Byzan on Facebook Add Broken Byzan on Google+ Visit Broken Byzan's Youtube Channel
    Not coded correctly means a possible ROM error as the cold weather has somehow made it forget what car it's coded to.

    If it ws immo, you would have had a flashing key and it would have ran then cut out.

    maybe it's just a glitch, see if it comes back. Is it mapped at all?

  9. #8
    bez101's Avatar
    Yorkshire & Humber Rep.

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    8,480
    yep cold can cause alsorts with the audi
    i have problems every year in diffrent audis

  10. #9
    A3 T's Avatar
    Lord Of The Rings

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2011
    Posts
    1,018
    These are the sort of story's that make me want to carry my vagcom cable everywhere i go....lol
    Audi A3 T sport (8l) AUM 2001..... Stage 1 Remap , Bailey DV30 , HID Headlights , LED Sidelights/Footwells , Catch Can , N249 Bypass , Tinted Windows .....

  11. #10
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    144
    The car completely standard.
    I've now taught the wife how to use vag com and she now has to carry the laptop with her all the time.
    S4 1999 yellow avant, eiback pro kit, RS4 wheels powder coated black, snub mount, rear diff polly bush, rear diff Carrierr, 034 arm kit, RS4 grill and bumper mesh, forge DV x 2, SS cat back, silicone hose set. To come... Remap, intercooler, turbo back with sports cats.

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    144
    ok it happened again this morning. car started and got to the shops then wouldn't re starts.so she cleared the fault code and it still won't start but turns over fine and it was the same code. could it be the battery? it does turn over strongly so maybe not. I am baffled by this and we need to get it sorted ASAP.

  13. #12
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Cambridgeshire, United Kingdom
    Posts
    427
    Hi, whats the code that is coming up? the number I mean
    Current

    Porsche Cayman S

    Gone but not forgotten
    Audi S3:Blueflame TBE; 3" blueflame downpipe; Forge 007p; jabbasport custom map; Badger 5 TIP v1, various bushes, N249 Bypass, Stack Boost Gauge, Junior GT Brembo brakes, tarox 2 part discs, DS2500's

  14. #13
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    Well if he's turning strong I doubt the problem is the battery. Is it possible that it could be a dodgy earth or connection, seems unlikely/daft that the ecu and dash could have forgotten its coding. At this point I'd be taking it to an auto electrician
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

 

 

Similar Threads

  1. Car won't start - HELP PLEASE
    By Donny_DJ in forum A3/S3/Sportback (8P Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 5th October 2011, 00:47
  2. Car will not start, help please
    By IOM-S3 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 7
    Last Post: 18th October 2010, 09:45
  3. Car won't start
    By scottie 81 in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 14
    Last Post: 1st August 2010, 18:51
  4. Car won't start
    By Mickeybhoy67 in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 6
    Last Post: 16th September 2007, 23:48
  5. car won't start
    By Effect in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 10
    Last Post: 13th April 2007, 22:19

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO