EM TuningSky Insurance
Results 1 to 32 of 32
  1. #1
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169

    Well its thats time of year and its started............

    First real day of cold, bad weather and the s3 decided to play up like a t***, typical.

    Went to start car this morning, primed it up and went to fire and car wouldnt start, was wanting to but just wouldnt, could hear ans feel it but wouldnt budge, turned it off then back on and it started.

    Parked up at work, came back tonight to have it do virtualy the same thing but it eventualy fired without having to turn in on and off.

    Cant even scan it as the laptops at the birds until i go through on wednesday .

    So whats the thoughts on it? Batterys only 12 to 18 months old so cant see it been that but goig to get it tested at the weekend!
    Driving the most secretive S3 on ASN

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,061
    If its like mine, under a quarter of a tank it always takes 2 times....Failing Pump?

  4. #3
    beanoir's Avatar
    Sharpest Tongue in the West

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    51 Degrees North
    Posts
    2,173
    Try turning the ignition on, but not turning it over until the fuel pump has primed, count to 3 basically then crank it. Mine is like this every morning, it's the fuel pump being lazy.
    Porsche Cayman S |Jeep Grand Cherokee|1988 Ford Fiesta XR2

    www.essexdriversclub.com

  5. #4
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    MIne was like this about 2 years ago...
    Mine was the battery ( or seemed to sort it out )
    later that year the fuel pump started to show signs of a problem... when logging the injectors they nearly max'd out so this gave signs the pump was failing.
    i changed that as the power was well down, the car has fired every time since then,
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  6. #5
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Posts
    52
    i had this problem the other day but even when i drove off it shuddered and shaked, had the spark plugs change but still no difference, thinking it could be the battery but everything else seems fine, will try leaving the ignition on for the fuel as suggested

  7. #6
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Well the petrol light had literally just come on, isnt failing fuel pump i dont think, my mates fuel pump started togo ghen competely went in tescos car park the other week, his though would not prime at all when it was dieing, youd have to bang the fuel tank and cycle the ignition several times.

    Yup did that beanoir, i do this every single time i start my car, i always allow 20 seconds or so before i fire it to allow the pump to prime.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  8. #7
    macpdm's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    Cheshire
    Posts
    409
    I must admit I have a habit of waiting 2 or 3 secs with the ignition on before cranking it over.I think it comes from years of owning a Golf GTi MK2 where you listened to the fuel pump priming before turning it over.

  9. #8
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    Dan, they dont all die in the same way,
    You need to log whats happening with the injectors. mine were staying open to try and make up for the falling preasure...
    I would try the battery first
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  10. #9
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Good point paul.
    Can the injectors be logged with vcds-lite?
    Ill be p***ed if ita y battery, surely they should last longer than 18 months? Its a big heavy duty bosch silver one.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  11. #10
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    That can depend if the car has something draining it... ive had to have mine changed under warrenty.
    Im not sure on this one... but could fuel preasure regulator be going too?
    Im not sure about vag com lite pal. mines a a full version .
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manchester
    Posts
    158
    i think bosch come with a 4 year warranty! I would also like to know how to log injectors

  13. #12
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    I asked Bill ( badger5 ) he told me which to log and why,
    Im sure somebody on here could tell you better than me
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  14. #13
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Hopefully itll be under warranty if it is that. What could potentialy be draining the battery? Ill tey and do some logging wednesday.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  15. #14
    Wind Deflector Trend-setter

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2011
    Location
    Horsham
    Posts
    386
    Got a sound system without a properly installed remote turn on?
    2000 Plate Audi S3 1.8T Santorin Blue - 275BHP on Custom Parsons Performance remap, Forge 007p DV, Red DogBush, Milltek non-res, Lowered 35mm Apex springs, Badger5 TIP/cone filter/heat shield, Powerflex'd, Large FMIC, Relentless Downpipe, Parsons Decat and lots of love.
    On gearbox number 4.
    Further modification to come..

  16. #15
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    No standard HU mate
    Driving the most secretive S3 on ASN

  17. #16
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    Light in the boot staying on?
    Glovebox light ?
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  18. #17
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    Have the battery tested properly,
    Log what the injectors are doing,
    Failing that have the fuel preasure checked.
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  19. #18
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Ok new problem.

    Cars been starting fine for last 2 days not a problem but its developed a new one lol.

    Once the engines warmed up, when coming to a standstill the revs will drop to 600rpm as if the car wants to cut out but doesnt, it juat revs back upto 900rpm and idles normal!

    Any ideas? Had a new clutch switch at start of year but could of gone!
    Driving the most secretive S3 on ASN

  20. #19
    Jay A3's Avatar
    come fly with me

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Greenhithe, Kent
    Posts
    1,695
    Quote Originally Posted by Dani_B19 View Post
    Ok new problem.

    Cars been starting fine for last 2 days not a problem but its developed a new one lol.

    Once the engines warmed up, when coming to a standstill the revs will drop to 600rpm as if the car wants to cut out but doesnt, it juat revs back upto 900rpm and idles normal!

    Any ideas? Had a new clutch switch at start of year but could of gone!
    Check the MAF, last yr i had the same problem where it would eventually cut and. The engine would rock a little more aggressively too. Clean the MAF sensor might be worth a try
    <Jay A3 build thread>



    241bhp K03s - R Tech

  21. #20
    S3 Paul's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2006
    Posts
    2,759
    You had vag com plugged in yet?
    Run it a day with MAF unplugged. see if same problem is there
    Noggy Blue 2001 S3

    I ask questions because i change my mind so much. If i ask questions you have already covered... just leave it be?

  22. #21
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Got vag com from the birds so ill run it tomorrow. Going to unplug the maf tomorrow morning and drive to work and see how it drives.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  23. #22
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Ok so a bit p***ed off.

    Been out and vag com'd the car, not a single blooody fault code, so i popped the bonnet to have a look.

    All visual vac and boost hoses are ok, all under the inlet manifold are fine as ive changed every single hose on the car to silicone.

    Now the only thing i can see that might cause a problem is the plastic water housing that goes in to the block. I changed one of the smaller coolant lines to it for some silicone but the silicone is a mm too big and it looks to be weaping, ive got a smaller bore to fit so that should sort that but the large hoses joining onto it at either side are leaking, could this be causig be problems?
    I know when my temp sender went it caused the car to over rev on gear changes so wondering if the coolant leak could be causing my revs to drop problem!

    Thoughts.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  24. #23
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Ok so a bit p***ed off.

    Been out and vag com'd the car, not a single blooody fault code, so i popped the bonnet to have a look.

    All visual vac and boost hoses are ok, all under the inlet manifold are fine as ive changed every single hose on the car to silicone.

    Now the only thing i can see that might cause a problem is the plastic water housing that goes in to the block. I changed one of the smaller coolant lines to it for some silicone but the silicone is a mm too big and it looks to be weaping, ive got a smaller bore to fit so that should sort that but the large hoses joining onto it at either side are leaking, could this be causig be problems?
    I know when my temp sender went it caused the car to over rev on gear changes so wondering if the coolant leak could be causing my revs to drop problem!

    Thoughts.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  25. #24
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Right little update.

    Tightened all visible boost and vac line clips, this seemed to make a slight difference for a few miles then it was back to normal.

    Next i warmed the car up and drove without the MAF connected, this again made no difference.

    No fault codes on vag com either and boost gauge seems to be reading about righ on idle, 18-20 inhg or whatever it is.

    Any ideas as its doing my tits in.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  26. #25
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    Quote Originally Posted by Dani_B19 View Post
    Ok new problem.

    Cars been starting fine for last 2 days not a problem but its developed a new one lol.

    Once the engines warmed up, when coming to a standstill the revs will drop to 600rpm as if the car wants to cut out but doesnt, it juat revs back upto 900rpm and idles normal!

    Any ideas? Had a new clutch switch at start of year but could of gone!
    Mine did the same thing last year with no obvious fault. Changed the MAF, all has been good since.
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

  27. #26
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Problem is the maf's not even 12 month old, in fact i think its just over 6 months old so if it is that, its a joke.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  28. #27
    666markyboy's Avatar
    5th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Oldham, Manchester
    Posts
    1,089
    Mafs can be problematic even when new.... do you remeber all the greif Prawn was having ???? i think he had 3 brand new ones that all gave different results
    1999 A3 Quattro 1.8T Pics >>HERE
    2002 A4 Avant quattro 1.9 TDi

  29. #28
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    Yea I think prawn got some from GSF? Loads of faulty ones. I got mine from Audi, you can px the old one so not too bad. There is video on YouTube of how to test the MAF which is pretty good. But like I say, I had the exact same symptoms, and MAF did the trick.
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

  30. #29
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    I might start my own business refurbing mafs, seems to be a good business
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

  31. #30
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Ill try and find my receipt out and get it exchanged, see from their.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  32. #31
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    Update time.

    After doing some research i came across a thread on sc.net with people suffering similiar issues to me. One suggestion was that it could be the n75, thought worth a try.

    So i disconnected the n75 valve and drove the car for a whole trip.

    The car drove alot more smoother and the revs didnt drop to 400-600 rpm, although they did blip a little.
    If it is the n75 which it looks like it is, itll explain why my boost sometimes spikes to 14/15 psi when booting it and other times itll max at 11 pis!

    Thoughts?
    Driving the most secretive S3 on ASN

  33. #32
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,169
    So any ideas?
    Driving the most secretive S3 on ASN

 

 

Similar Threads

  1. Just started doing detailing part-time in the SE area
    By LukeTripod87 in forum Detailing
    Replies: 1
    Last Post: 4th June 2011, 08:42
  2. Who started the Gym this year and is still going?
    By DaveA3 in forum General Chat
    Replies: 39
    Last Post: 30th March 2011, 16:07
  3. Best time of year for a Ring trip?
    By S3 Paul in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 16
    Last Post: 5th January 2011, 22:49
  4. Best time of the year...
    By paddy in forum General Chat
    Replies: 4
    Last Post: 7th February 2010, 17:39
  5. Set date, year and time on S3
    By Spacecowboy in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 4
    Last Post: 4th May 2007, 17:56

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO