JMB RetrofitsBadger5
Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    imported_DeadEye
    Guest

    Yet another induction kit question

    I have heard a couple of poeple say that installing an induction kit causes the MAF sensor problems and can make them fail.

    Why is this?

  2. # ADS
    ADS
     
  3. #2
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Yet another induction kit question

    Oiled filters such as K&N CAN cause maf failures, however, mafs fail anyway...They are very fragile and that why Audi now offer a exchange MAF for 70 rather than forking out for 200.

  4. #3
    imported_DeadEye
    Guest

    Re: Yet another induction kit question

    Good answer! Thank you.

    The oil gets on the element!

    Vauxhalls give the MAF a blast when you turn the car off - this was supposed to "clean" the ellement. I assume Audi's don't do this?

  5. #4
    RichA3Turbo's Avatar
    ...Watching you!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2003
    Location
    Earlsfield, London
    Posts
    5,087

    Re: Yet another induction kit question

    No they dont. The trick is to only use a small coating of oil on the filter and clean the MAF once in a while!

    Rich

  6. #5
    imported_Pures3work
    Guest

    Re: Yet another induction kit question

    Ive been running an oiled ITG filter for about 20k miles now, not caused me any probs.

    But as Rich says, I made sure it was only lightly covered in oil b4 I installed it.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO