Monster MotorsportSky Insurance
Results 1 to 15 of 15
  1. #1
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363

    Radio interference when using heated rear screen.

    As title suggests i am getting interference on my radio when i out the heated rear screen on. The signal seems ok when in normal use but as soon as i press the button for the heated screen the radio goes all hissy and only returns to normal once i turn off the heated screen.

    I did do a google search for this issue but didnt see any answerss to help solve the problem.

    I have checked the back of the stereo and thats fine no issues there.

    I took the trim off the inside of the tailgate and checked the connections i spotted that one of the wires was detached from the rear window so have re-soldered this back but still got the same issue.

    There are 2 little FM things on either side of the screen marked left and right i done know what these are but do they boost the signal and could they be the cause of the problem?
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    DaveA3's Avatar
    Audi A-Trizzle!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Milton Keynes
    Posts
    2,378
    i get this if i turn my lights on full. dont listen to radio so dont bother me really

    Audi A3 1.8T Sport (AGU) - 2000
    Engine: Carbonio CAI/Jetex JR Hybrid Induction, Forge 007p DV, Forge TIP, Longlife S/S Custom Exhaust system, R-Tech Stage 1 Remap, Creation Motorsport Boost Pipe Kit.
    Exterior and Chassis: 18" Cades Tyrus, Euro Wipers, low on JOM Coilovers, Eibach Front & Rear ARB's, Black Angel Eye Headlights, 6000K HID's, S3 Brakes.
    For Sale PM ME - £2500 Mods Inc

  4. #3
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    i am upgrading my Syphony2 HU to RNS-E soon so will see if the problem persists but any other solutions that i can investigate would be appreciated
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  5. #4
    TDIQ's Avatar
    8L > 8P > 8V

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    777
    Is it just radio, not CD? Does it affect FM, LW and MW?
    '02 A3 TDI quattro sport

    8L IS DE BEST

  6. #5
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    Quote Originally Posted by Aar0n View Post
    Is it just radio, not CD? Does it affect FM, LW and MW?
    Checked this morning and its just FM that seems to be affected
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  7. #6
    DaveA3's Avatar
    Audi A-Trizzle!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Milton Keynes
    Posts
    2,378
    mines on an alpine stereo. i have a sneaky feeling mines just loose i dunno. probably an unrelated issue

    Audi A3 1.8T Sport (AGU) - 2000
    Engine: Carbonio CAI/Jetex JR Hybrid Induction, Forge 007p DV, Forge TIP, Longlife S/S Custom Exhaust system, R-Tech Stage 1 Remap, Creation Motorsport Boost Pipe Kit.
    Exterior and Chassis: 18" Cades Tyrus, Euro Wipers, low on JOM Coilovers, Eibach Front & Rear ARB's, Black Angel Eye Headlights, 6000K HID's, S3 Brakes.
    For Sale PM ME - £2500 Mods Inc

  8. #7
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    Quote Originally Posted by DaveA3 View Post
    mines on an alpine stereo. i have a sneaky feeling mines just loose i dunno. probably an unrelated issue
    Yeah not heard of headlights causing this before so your probably right. The prob i have is known as when i googled it the prob was related to other models too EG the 8P, A6 and TT but couldnt really find a solution for it.

    Someone mentioned checking the rear screen for breaks in the lines so have done this and found a slight break which i have now repaired but still the problem persists.
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  9. #8
    Smokey_clark's Avatar
    12th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Nr Bath
    Posts
    211
    I get this too, let me know if you want me to check anything. I'll look for broken links in the screen wiring in a bit.

  10. #9
    TDIQ's Avatar
    8L > 8P > 8V

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    777
    It could be a possibility that the amplifier in the aerial on the roof has stopped working properly.
    '02 A3 TDI quattro sport

    8L IS DE BEST

  11. #10
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    i took the Bose amp out and had a look at that and it seemed in perfect condition no corrosion (thought maybe water had got to it) so just put it back together.

    Is there a seperate amp for the aeriel if so where is it located as the only bits i found were the 2 weird FM things attached to the tailgate either side of the glass under the trim but not sure what these are or what they do.
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  12. #11
    TDIQ's Avatar
    8L > 8P > 8V

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    777
    It's the amplifier within the aerial base but I think it's to do with the screen itself. It could be a simple short.

    How did you fix the break in the rear screen element? Are you 100% sure that it's fixed?
    It might be worth steaming up the rear and use the rear screen to check that there isnt any obvious areas that aren't clearing or check each line.
    Are you sure that the wire that was detached from the screen originally should be attached?
    Are the "FM" things you mentioned the inline amplifiers? They may need replacing...

    I know these are pretty basic questions but it could help to narrow it down a bit
    Last edited by TDIQ; 12th October 2011 at 16:34.
    '02 A3 TDI quattro sport

    8L IS DE BEST

  13. #12
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    45
    iv heard this is common on a3s

  14. #13
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    Quote Originally Posted by Aar0n View Post
    It's the amplifier within the aerial base but I think it's to do with the screen itself. It could be a simple short.

    How did you fix the break in the rear screen element? Are you 100% sure that it's fixed?
    It might be worth steaming up the rear and use the rear screen to check that there isnt any obvious areas that aren't clearing or check each line.
    Are you sure that the wire that was detached from the screen originally should be attached?
    Are the "FM" things you mentioned the inline amplifiers? They may need replacing...

    I know these are pretty basic questions but it could help to narrow it down a bit
    The rear screen in my car has been replaced at some point as when cleaning it after i bought it i found some bits of glass inside the boot under the spare wheel etc So am pretty sure its not the original one but defo looks like an OEM part.

    I have checked all the lines in the rear screen and the one i repaired wasnt working and after the repair now is so i am pretty sure i have fixed it. To fix it i used some of the stuff you can buy that is like a touchup paint but conducts electric current so a bit like liquid metal.

    The wire i re-attached was on the right hand side and solders to the rear screen in 2 places (there is an identical wire on the other side of the screen) yeah i am pretty sure it should be attached as it did look like it was fitted there but had come away from the glass.

    The 2 FM thingy`s could well be inline amplifiers as i said am not 100% sure but i bet they are expensive lol

    Cheers for your advise
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  15. #14
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    With the mornings being colder the last couple of days i have had my heated rear screen on and noticed that 2 of the lines near the bottom on one side were not clearing.

    Checked them last night and could see a faint gap so used dome more of the electrostat paint to repair them and this morning they were working and also my interference on the radio seemed to of fixed itself

    Will see if the problem is still gone 2moro morning on my way to work bt hopefully that was the cause of my issue and if so not a difficult fix once you have found which lines have breaks in them.
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

  16. #15
    vrbob's Avatar
    Thats no Moon, Thats a space station!

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Southampton
    Posts
    2,363
    Just to confirm that fixing the broken lines in the rear screen solved the interference i was getting so if you are having issues this would be a good place to start.
    Audi S3 8L BAM 225 2002 - Ming Blue : Silver Heated Leather, Armrest, RNS-E - Bose, Alloy Mirrors, 18" RSTT`s, Sunroof, Cruise, AutoDim Mirror & Usual S3 Extras.
    Mods : Badger 5 Stg 2 Custom Map, FMIC, 3" DP & 200 Cell Cat, 007P, Jetex Filter & 80mm TIP & Heatshield, Complete LED Kit, Gen VW Aero Wipers, Full Powerflex Kit, R32 RARB, AP Shocks & Springs, 15mm Front & 20mm Rear Spacers, BB Uprated Actuator,
    N249 Delete & Catch Can, AP TVR 4Pot Brakes & DS2500`s, Sachs Carbon/Kevlar Clutch

 

 

Similar Threads

  1. Heated rear screen question?
    By plasmaduck in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 0
    Last Post: 12th December 2010, 10:38
  2. Rear Screen Heater interfering with Radio
    By baynesey in forum A4/A4 cabriolet/S4 forum(B6 chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 27th November 2010, 11:15
  3. heated rear screen interferes with radio
    By tedster in forum Audi S4/A4/A4 Cab (B7 Chassis)
    Replies: 3
    Last Post: 12th November 2009, 19:01
  4. Heated rear screen interferes with radio reception!
    By tedster in forum In-Car Entertainment
    Replies: 0
    Last Post: 11th November 2009, 11:35
  5. New rear screen - loss of radio reception??
    By stupot in forum A3/S3 Forum (8L Chassis)
    Replies: 8
    Last Post: 12th April 2006, 09:09

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO