EM TuningMonster Motorsport
Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Dubstep's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Somerset
    Posts
    53

    Intermittent Cooling fans, odd temp showing below 90

    So after reading some other posts on here about what my temp gauge should be showing i thought i'd try and get mine sorted as i thought it might have something to do with my cooling fans not working. My on dash gauge reads just below 90* id say around 85ish. So i changed the thermostat and temp sensor and nothing has changed. Im now baffled about what to do, ive looked at 2 of my friends S3's and theres sits bang on 90*, even when sat in traffic mine doesnt budge, only when traveling at a steady speed at low engine speed will my temps drop slightly, back to normal driving and it sits back at 85ish. A while ago the 30amp fuse on top of the battery thats for the fan control module kept blowing every few days, this has stopped doing that but its ive still got no cooling fans. my theory's are, and please correct me if im wrong; ive got a faulty fan control switch or a faulty Fan control module? this might be the reasons my fans wont work (but do very occasionally, like once in a blue moon) but it wouldnt have any effect on the temp guage. the engine isnt overheating and neither is causing me any issues as such but it would be nice to know that they where working correctly. does anyone have a resolution or any idea what might be causing these issues?
    Audi S3 APY.

    Man needs god like a fish needs a bicyle.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Dubstep's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Somerset
    Posts
    53
    Can anyone shed some light on this please? i really dont want to take it to the stealer to be seen coming
    Audi S3 APY.

    Man needs god like a fish needs a bicyle.

  4. #3
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,061
    From what you have said the fans wont come on anyway, i think its around 96 when they come on (theres a buffer in the gauge so it wont show 96) so if it sits at 85 no chance, doesnt it heat up in traffic? i would take it for a blast then leave it ticking over, the temps should rise and the fans kick in.
    You have a different problem though with the car not sitting at 90... air lock?

  5. #4
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475
    Faulty fan control module - take a look at this for diagnosing
    FAN PROBLEM - POLL SYNOPSIS - uk-mkivs
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  6. #5
    Dubstep's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Somerset
    Posts
    53
    an air lock could be my problem. how do i bleed the air out if i have any in there?
    Audi S3 APY.

    Man needs god like a fish needs a bicyle.

  7. #6
    Dubstep's Avatar
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Somerset
    Posts
    53
    Where is the fan thermostatic switch?
    I want to test the fans by running a wire across the points to see if the fan control module is dodgy.
    Audi S3 APY.

    Man needs god like a fish needs a bicyle.

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO