Sky InsuranceVolks Autos
Results 1 to 7 of 7
Like Tree1Likes
  • 1 Post By Karl-g

Thread: Stumped! Hope its not the timing chain!

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    London
    Posts
    11

    Stumped! Hope its not the timing chain!

    Hi all, bought my 1.8t two months, ago its a 2001 with just 56000 on the clock, about a week after, the engine management light popped on, VAG tells me the following.
    17748 - Camshaft Position Sensor (g40)/Engine speed sensor (g28)
    P1340 - 35-00 - -
    After reset on vag, I drove for half an hour and all was fine. Then the next morning on starting, the engine management light pop up! I have reset a few times to see if there was a pattern developing and it seems to only happen when I first start the engine? I have just yesterday changed the oil and am keeping my fingers crossed its dirty oil slowing the pressurisation of the engine, could this be possible? Really hoping it’s not the cam chain or tensioner, pretty pricy! I have read that it could be the sensors or as little as the timing belt being off by a tooth but I’m confused by the fact that the fault is only thrown at start-up?
    Any ideas would be a great help,
    Many thanks, must pop a few pics up soon, stealth A3 8L on the way!
    Karl

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    BENJAMIN's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    472
    I've seen this code a couple of times where the cambelt has been fitted a tooth (or 2!!) out. Check this first dude, before looking at other possibilities.

  4. #3
    camscockle20vT's Avatar
    The stigs ugly brother

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    1,673
    I agree with benjamin, had same problem after a water pump and cam belt change. Have only seen one 1.8t that had a stretched timing chain and but it was un drivable.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2011
    Location
    London
    Posts
    11
    Cheers guys, will check this asap. have used the car all weekend since the oil change, no engine light yet, fingers crossed!
    Inertiauk likes this.

  6. #5
    S3quatt's Avatar
    Flat Oot like a ducks Foot

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Sunny Scotland
    Posts
    595
    All of the 1.8's have timing belts, not chains btw.
    ...... Now this one's MUCH better!...

  7. #6
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475
    Quote Originally Posted by S4quatt View Post
    All of the 1.8's have timing belts, not chains btw.
    They have both. A belt to drive the exhaust cam and a chain to drive the inlet cam from the exhaust cam
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  8. #7
    S3quatt's Avatar
    Flat Oot like a ducks Foot

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Sunny Scotland
    Posts
    595
    Now you're just picking at straws lol!
    ...... Now this one's MUCH better!...

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO