Volks AutosMonster Motorsport
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    107

    Exclamation S3 - After run water pump

    Hi guys,

    Quick question does the after run water pump come on always when the ignition if turn to point 2... Or does it come on when the car has reached a temp reading?

    I know it meant to stay on for a couple of mintues when the car is turned off, is this only happen when a particular temp threshold is hit?

    As I have noticed it not coming on recently and the air-con is working fine.. Also fans are ok too...

    Any idea's or help will be appreciated...

    Harps

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    talentwalsh's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    Galway
    Posts
    139
    Ya it always comes on when you turn on the ignition, regardless of temp. Since the fans and aircon are fine its probably the pump itself and not the fuse. First try tap it with a hammer to see if it comes back to life. Otherwise try one of these VAUXHALL OMEGA 12V BOSCH IN LINE AUXILLARY WATER PUMP | eBay UK

    Long link I know....anyway I fitted one of these (as mine had also died) and now its spot on

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    107
    Thanks mate.. Do you know how much audi original cost? Also how big of a job it is to change it?

    I guess the coolant will be drained, anyway of stop this?

  5. #4
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Online
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,067
    It is the same pump made by bosch, its over £100 at audi

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    107
    Dave/TalentWalse, where is the after run pump located... Might aswel give it a bang with a hammer today....

    If not will get the bosch one next weekend... Is it ok to drive the car with a faulty after run pump?

  7. #6
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Online
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,067
    its at the front of the car slghtly left and bolted to the radiator shroud, you cant miss it, its ok to run without as long as you dont cane it at the end of your journey..

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    107
    Thanks Guys for helping me out... Will get the pump replace next week...

  9. #8
    talentwalsh's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2010
    Location
    Galway
    Posts
    139
    Quote Originally Posted by harps21k View Post
    Thanks mate.. Do you know how much audi original cost? Also how big of a job it is to change it?

    I guess the coolant will be drained, anyway of stop this?
    Audi wanted 130 euro off me the robbing scum. You dont need to drain the coolant, just open the lid on the expansion tank. I clamped a vice grip gently around the pipe coming from the tank side just to be sure. Its really simple to change also, 10min job.

  10. #9
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2003
    Posts
    107
    Quote Originally Posted by talentwalsh View Post
    Audi wanted 130 euro off me the robbing scum. You dont need to drain the coolant, just open the lid on the expansion tank. I clamped a vice grip gently around the pipe coming from the tank side just to be sure. Its really simple to change also, 10min job.

    Thanks TalentWalse... It help having not to drain the system...

 

 

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO