Chris NottMonster Motorsport
Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475

    Issue boost leak testing AMK

    Wondered if anyone had any advice for me here - I connected a boost leak tester to the MAF, undid the oil filler cap, clamped the PCV hose and filled her up with 1 bar of air... Now she wouldn't keep 1 bar in her but I couldn't hear a leak anywhere... Except, there was a bunch of air rushing around the MAF area but soapy water showed no leaks... Any ideas? It's leaking somewhere, else it would hold a bar...
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Location
    Global
    Posts
    Many
     
  3. #2
    JamJay's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Reigate, Surrey
    Posts
    190
    Can you hear a bubbling sound at all? You might be pushing air through a turbo seal which would cause that kind of noise & lose pressure, then on first start up the exhaust would smoke.

  4. #3
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475
    Yeah, the oil#s bubbling in the sump for sure, from jut a few PSI
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  5. #4
    <tuffty/>'s Avatar
    Badger 5 Edition

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Gloucestershire
    Posts
    15,027
    can't easily do a pressure test the way you are doing it... too many places for the air to escape... gap in the throttle, valves open etc and various vac pipes all mean something will leak somewhere... smoke test is the best you can ask for doing it this way... I normally pull the hose from the charge pipe and throttle body and test there as all the others can be done visually... as long as you know the turbo to charge pipe hose is tight and the vac pipes under the inlet mani are sound (including the V pipe on the end) then you are testing the integrity of the hoses you can't get too or see...

    Boost leaks on the charge system are typically from crappy jubilee clips going loose... especially on the connections to the SMIC's... the OEM clips go loose over time, oil blows past and breaks the seal and bingo... the OEM clips are crap too so one idea is to change them for JCS Hi-Grip or Hi-Torque clips... more expensive but you can get them real tight without getting the click of death... if you do get the click of death then bin the clip... its of no use once that happens..

    <tuffty/>
    Silver 2001 AMK S3. Silver alcantara interior... now with added powarrrrrrrr, torques. VAGCOM + KII-USB. >> My build thread...

  6. #5
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475
    Cheers Tufty. Have replaced all the SMIC clips with JCS ones a few month back. Just trying to track down that elusive leak which I can hear but can't find...
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  7. #6
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475
    Following on from this, I got a 63mm hose connector and plumbed it in at the throttle body, put 1 bar in and no leaks... Find that hard to believe IMO. Anyone see a flaw in what I'm doing?

    http://www.youtube.com/watch?v=l_3I_jiyYa0
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  8. #7
    SiGainey's Avatar
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    North Wales
    Posts
    475
    bump?
    '01 AMK, completely standard except for the Ambient Lighting Pack.

  9. #8
    s3schofield's Avatar
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Burnley Lancs
    Posts
    129
    plumb in at the tip maf end block off pcv hocky puck thing in the tip with a bung put pressure in and listen for leaks and use soapy water in a sprayer works wonders on the whole system
    Audi S3 8L 2001 imola yellow autobahn tip, heatshield, metal mesh cone filter, apr r1 DV, REVO stage1, SPS box, Weitec coilovers, forge short shift kit, bosch aero wipers, 20mm rear spacers Wanted 3"Dp Decat rear arms pm me

    my progress thread http://www.audi-sport.net/vb/a3-s3-f...ss-thread.html

  10. #9
    Chugger

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    North Devon
    Posts
    2,716
    That is a pretty tiny leak dude, if it's not leaking when you cap the pipe off before then it has to be a breather under the manifold?

    I tried testing mine a few times that way, gave up in the end and paid a garage £40 to smoke test it.
    57 A3 2.0 TDI Sportback (140)

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO