Sky InsuranceEM Tuning
Results 1 to 12 of 12
  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    8

    HELP!! Problem with my S3.

    Hi, I'm just after a few ideas as to what could be the problem with my S3.

    It all started about 2 months ago when under acceleration, I would lose power for a second before it would then sort it's self out and the power would kick in again. This would cause quite a violent lurch. It would do this every now and again but not all the time.

    Funny enough I had booked the car in to be looked at this Wednesday when today it's just given up the ghost. I was accelerating during an overtake when all of a sudden it lost all power but this time it didn't kick back in. I backed off and then attempted to put the power down again when I then got no power again accompanied by a loud whining noise.

    My idea was at this point to limp the car home. When I next stopped at lights the revs dropped down to about 300 rpm and then rose again to a normal idle. I thought it was going to stall but didn't at this point. I carried on with my journey home when on the next occasion when coasting up to some lights it lost all power, did actually stall and I lost all the power in the steering. The car started again straight away but it continued to do this all the way home. At one point I attempted to put the power down to see what would happen and the EPC light came on and the car went into 'limp mode'.

    Anyway, I managed to get it home (just) and I'm just after some ideas for when I go to the garage. I've not had a turbo car before and was wondering if my turbo has packed in? It was still whistling away, however the car was not putting any power down.

    Any ideas appreciated,

    John.

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Online
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,233
    Maf.
    Driving the most secretive S3 on ASN

  4. #3
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    8
    I fitted a new Bosch MAF about 3 weeks ago.

  5. #4
    beachbuggy's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Surrey
    Posts
    1,745
    Sounds like you've got a leak somewhere. Under boost it's blowing the boost out the leak and at idle the leak is causing excess air into the intake. If it is a leak it's likely from the PVC, they tend to rot and break.

  6. #5
    2nd Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Widnes Cheshire
    Posts
    404
    Get the car scanned for fault codes.

    DC
    His: 2001 1.8T AUM. Hibiscus Red Pearl Effect - Hers: 2002 1.8T AUM. Metalic Silver.

  7. #6
    Sandip's Avatar
    6th Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Greater Manchester
    Posts
    2,379
    N75 maybe?
    3.2 V6 with Custom Code VVT Attack Software


  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    May 2006
    Location
    Lancs
    Posts
    211
    Was the engine misfiring at all? How does it run now at idle?

  9. #8
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    8
    Prior to todays showing it would sometimes lose a few revs at idle but nothing dramatic, thats why I changed the MAF. But today, the revs were all over the place at idle and like I said when coasting up to junctions it would stall. When I did try and put a little power down nothing would happen apart from a bit of lurching.

  10. #9
    Dani_B19's Avatar
    Audi-sports own special child.

    Status
    Online
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Barnsley
    Posts
    7,233
    Spunds like a leak then, like said, you checked all the pcv pipework and boost hoses?
    Driving the most secretive S3 on ASN

  11. #10
    jojo's Avatar
    S3 Drift King!

    Status
    Offline
    Join Date
    Sep 2003
    Location
    Solihull, Midlands
    Posts
    25,511
    When your car was running in what you call 'limp' mode, did you ever turn the ignition off and then back on? this would cure it and make it run like normal.

    Reading the first paragraph of your post, it was pointing towards a knackered MAF, I had it before where the power would come in 2 stages, what I call the 'VTEC' effect, and a new MAF sensor cured it. But reading onto the 2nd paragraph, it sounded like it's something else.

    Hope it's not an expensive fix and you get it sorted soon.



    99' Audi S3(APY) - Brilliant Black Click>>>Going Sideways vid!
    You've got to have a laugh! For Sale:LCR Brakes - £400



  12. #11
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    8
    Cheers everyone for your help. Got it sorted today and turned out to be a leak. Thanks again.

  13. #12
    s3dave's Avatar
    TFSI Hybrid

    Status
    Offline
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    west yorks
    Posts
    10,121
    Quote Originally Posted by JCAVY11063 View Post
    Cheers everyone for your help. Got it sorted today and turned out to be a leak. Thanks again.
    Fill us in then for future reference...lol, it may help other people with the same symptoms

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO