EM TuningVolks Autos
Results 1 to 15 of 15
Like Tree1Likes
  • 1 Post By dandos

Thread: 1.8T AGU MISFIRE ONLY ON CYLINDER 1 !!!!!

  1. #1
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    22

    1.8T AGU MISFIRE ONLY ON CYLINDER 1 !!!!!

    Iv changed coil packs, spark plugs and injectors and also have compression but I have a constant misfire on cylinder 1?? There is probley no spark coz the plugs getting wet, iv even checked the ignition amp and it looks good so I don't really know where to look other than the ecu?? Any ideas, not sure what's causing this misfire?

  2. # ADS
    ADS
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     
  3. #2
    Neutral

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    Exeter
    Posts
    90
    check the wiring from the ecu to the coilpack on cylinder 1?

  4. #3
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    Glasgow
    Posts
    233
    Remember you can get free coilpacks from Audi they are doing a recall at the moment.
    Last edited by Greig300; 4th April 2011 at 22:14.

  5. #4
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    22
    really free coil packs???? Mines a 1998 is that alright? How do i check the wiring from the ecu?

  6. #5
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Manchester
    Posts
    158
    i dont think they are offering the coil packs to any agu/boltdown coilpack engines

  7. #6
    dannyh's Avatar
    Nogaro S3

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    783
    Hi, i had the same problem but mine was Cly3 not 1 it is the amplifier that has gone, not quite sure on the correct name for it but if you follow the wires from the spark plug they will lead you to the top right of the engine bay, and they will come together and plug into what looks like a giant computer chip, then a wire will come out the other side if it, it is the "big chip" that has gone, just take the two bolts, one from the top and one from the bottom and buy a new one......

  8. #7
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    197
    Use a diode led on the signal wire to check the amplifier output to the coil pack.Pin 1 of the coil pack is the secondary stage signal and should pulse on/off with the engine running.The output pin on the secondary amplifier is T4a/1 and the wire colour should be grey
    Also consider the injector and the spark plug, if in doubt swap the coil pack and plug from another cylinder and see if the fault code follows it
    make sure you have good compression on all cylinders and also carry out a cylinder leakage test if no electrical issue is found

    Another method to check the amplifier
    disconnect the injectors so no fuel is injected
    disconnect the 4 pin output connection and your led to pin one of the amplifier 4 pin (not the disconnected plug)
    crank the engine and the led should pulse
    if it doesn't then the amps goosed

  9. #8
    DaveA3's Avatar
    Audi A-Trizzle!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Milton Keynes
    Posts
    2,378
    ignition amplifier or on eurocarparts they call it an ignition control module i think. bought mine a while ago for Ł60-70 iirc

    Audi A3 1.8T Sport (AGU) - 2000
    Engine: Carbonio CAI/Jetex JR Hybrid Induction, Forge 007p DV, Forge TIP, Longlife S/S Custom Exhaust system, R-Tech Stage 1 Remap, Creation Motorsport Boost Pipe Kit.
    Exterior and Chassis: 18" Cades Tyrus, Euro Wipers, low on JOM Coilovers, Eibach Front & Rear ARB's, Black Angel Eye Headlights, 6000K HID's, S3 Brakes.
    For Sale PM ME - ÂŁ2500 Mods Inc

  10. #9
    dannyh's Avatar
    Nogaro S3

    Status
    Offline
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    Manchester
    Posts
    783
    ^^^ ye thats what it is, mine cost the same....

    me and my dad spent hours looking for the problem

  11. #10
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    22

    HELP!!!!!!!

    Right im gonna change the ignition amp, its the last resort now other than getting the ecu checked out. Cheerz everyone for your help, fingers crossed!!

    This is a real head scratcher iv got two of my mates (both mechanics) that havent got a clue what it is, iv mentioned the ignition amp and they both said their not sure what it does and very much doubt this is the problem????? Iv also taken the ignition amp apart (after misfire) and checked for any damage and it looks brand new whitch is odd as i thought it would be burned out?????? Any Info?
    Sulli123 likes this.

  12. #11
    1st Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Apr 2011
    Posts
    197
    try the test suggested for the output from the amp
    if your happy that the mechanicals are ok with good compression and good coil pack and spark plug then I have replaced the ecu for this because there was no primary stage for coil pack one hence the amp would not create the secondary output if that makes sense
    using led test light is ok but a scope will give you a better understanding of the fault
    When you tested it did you check the signal to the coil pack from the amp?

  13. #12
    DaveA3's Avatar
    Audi A-Trizzle!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Milton Keynes
    Posts
    2,378
    its splits into 2. the metal part is the heatsink which will look fresh as its been inside an airbox no doubt. Inside the black box is all the gubbins. mine looked fine but was still fooked

    Audi A3 1.8T Sport (AGU) - 2000
    Engine: Carbonio CAI/Jetex JR Hybrid Induction, Forge 007p DV, Forge TIP, Longlife S/S Custom Exhaust system, R-Tech Stage 1 Remap, Creation Motorsport Boost Pipe Kit.
    Exterior and Chassis: 18" Cades Tyrus, Euro Wipers, low on JOM Coilovers, Eibach Front & Rear ARB's, Black Angel Eye Headlights, 6000K HID's, S3 Brakes.
    For Sale PM ME - ÂŁ2500 Mods Inc

  14. #13
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    22
    Right iv ordered a used ignition amp but its been tested. Hopefully ill be driving soon . Thanks for your help every1 ill let u know what happens when it arrives!

  15. #14
    DaveA3's Avatar
    Audi A-Trizzle!

    Status
    Offline
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Milton Keynes
    Posts
    2,378
    cool should sort it mate.

    Audi A3 1.8T Sport (AGU) - 2000
    Engine: Carbonio CAI/Jetex JR Hybrid Induction, Forge 007p DV, Forge TIP, Longlife S/S Custom Exhaust system, R-Tech Stage 1 Remap, Creation Motorsport Boost Pipe Kit.
    Exterior and Chassis: 18" Cades Tyrus, Euro Wipers, low on JOM Coilovers, Eibach Front & Rear ARB's, Black Angel Eye Headlights, 6000K HID's, S3 Brakes.
    For Sale PM ME - ÂŁ2500 Mods Inc

  16. #15
    Reverse Gear

    Status
    Offline
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    22
    Yer u were right, cheerz for ur help every1 it would of cost me a fortune in a garage but got a used ignition amp for Ł40 . Now iv got a pipercross induction kit and the car feels much better and sounds abit louder. What would u say to change next other than dump valve?

 

 

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Single Sign On provided by vBSSO

Garage Plus, Vendor Tools vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.

Content Relevant URLs by vBSEO